ΤΟΠΙΚΑ

Στην… κατάψυξη η Εκπαίδευση

στην-κατάψυξη-η-εκπαίδευση-602098

Στην… κατάψυξη τα σχολεία της Μαγνησίας, δεν λειτουργήσαν ούτε σήμερα, Παρασκευή, στο σύνολο των δήμων του νομού. Οι διευθυντές των σχολικών μονάδων, αλλά και συνεργεία των τεχνικών υπηρεσιών των κατά τόπους δήμων, ξεκίνησαν ήδη από χθες καταγραφή της κατάστασης των σχολικών προαυλίων, αλλά και τυχουσών ζημιών στα δίκτυα ύδρευσης και στα συστήματα θέρμανσης.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Με την υποχώρηση του χιονιά και των συνθηκών παγετού, διευθυντές βρέθηκαν στα σχολεία για να ελέγξουν την κατάσταση των διδακτηρίων. Η αποκατάσταση των ζημιών είναι το επόμενο «στοίχημα» για να μπορέσουν να λειτουργήσουν κανονικά από Δευτέρα τα σχολεία.

Χθες, με ανακοίνωσή του, ο Δήμος Βόλου έκανε γνωστό ότι δεν πρόκειται να λειτουργήσουν ούτε σήμερα, Παρασκευή 13 Ιανουαρίου, τα σχολεία τόσο της Πρωτοβάθμιας όσο και της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, αλλά και οι παιδικοί σταθμοί ευθύνης του.

Είχε προηγηθεί σχετική εισήγηση από τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας προς το Δήμο Βόλου, δεδομένου ότι οι υπόλοιποι δήμοι είχαν ανακοινώσει από τις προηγούμενες ημέρες ότι τα σχολεία δεν θα λειτουργήσουν έως και τέλος της εβδομάδας.

Σύμφωνα με την εισήγηση, «η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ενημερώθηκε από τους διευθυντές όλων των σχολικών μονάδων αρμοδιότητάς της, για την επικρατούσα κατάσταση σε κάθε σχολείο και, κυρίως, για την εκτίμησή τους αν είναι δυνατόν να πραγματοποιηθούν μαθήματα σε ικανοποιητικές, για τους μαθητές, συνθήκες και, κυρίως, αν διασφαλίζεται η αποφυγή ατυχημάτων, τόσο κατά την παραμονή των μαθητών στο σχολείο όσο και για τη μετάβαση και επιστροφή απ’ αυτό. Επιπλέον, ζητήθηκε από τους διευθυντές η άποψη των γονέων και κηδεμόνων για το θέμα.

Έτσι, διαπιστώθηκε από τις πληροφορίες τόσο των διευθυντών όσο και των γονέων ότι:

-Η μετάβαση και επιστροφή των μαθητών, από και προς το σχολείο, ενέχει κίνδυνο ατυχημάτων για τους μαθητές.

-Η παραμονή των μαθητών εντός του σχολικού χώρου ενέχει κίνδυνο ατυχημάτων, λόγω των παγωμένων και ολισθηρών προαυλίων, κλιμακοστασίων ακόμη και διαδρόμων, στους οποίους έχει παρεισφρήσει χιόνι.

-Η διεξαγωγή των μαθημάτων είναι πρακτικά αδύνατη, λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών εντός των αιθουσών, αφού παρά τη σχετική θέρμανση των χώρων τις προηγούμενες αλλά και τη σημερινή μέρα, δεν είναι δυνατή η ανάπτυξη θερμοκρασιών που επιτρέπουν την πολύωρη παραμονή σ’ αυτές.

-Η σε πολλές περιπτώσεις διαπίστωση κινδύνου για την υγεία των μαθητών, λόγω παγωμένων και κατεστραμμένων υδραυλικών εγκαταστάσεων, πράγμα που εμποδίζει τον καθαρισμό των χώρων υγιεινής.

-Η ανάγκη παροχής χρόνου, στους διευθυντές, στους αρμόδιους του δήμου και στα τεχνικά συνεργεία για την αποκατάσταση των ζημιών, των δομών και της προετοιμασίας τους, για την υποδοχή των μαθητών, με την αξιοποίηση του επερχόμενου Σαββατοκύριακου».

«Θαμμένες» στο χιόνι οι σχολικές τουαλέτες στο 5ο ΓΕΛ

Στο Δήμο Βόλου ξεκίνησε από χθες –όπως ανέφερε η αντιδήμαρχος Καθαριότητας, Βιολέτα Καντόλα- ο αποχιονισμός των σχολικών προαύλιων, και στη συνέχεια, με βάση τις αναφορές των διευθυντών, συνεργεία των τεχνικών υπηρεσιών θα προχωρήσουν σε σταδιακές αποκαταστάσεις. «Θα είμαστε κοντά στα σχολεία για την αποκατάσταση των ζημιών που προκλήθηκαν από την κακοκαιρία, και αν χρειαστεί, θα ενισχυθούν οι υπηρεσίες μας και με συνεργεία εργολάβων», ανέφερε ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, Θανάσης Σταυρίδης.

Ήδη εκτός από ζητήματα πρόσβασης, τόσο στα πεζοδρόμια όπου κινούνται μαθητές όσο και στα σχολικά προαύλια, έχουν θέσει και οι 42 σχολικές μονάδες της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας.

Αναφορές για ζημιές που προκλήθηκαν από τον παγετό, έκαναν στις τεχνικές υπηρεσίες, συνολικά οκτώ σχολικές μονάδες. Για σπασμένους σωλήνες ύδρευσης με αποτέλεσμα να μην έχουν νερό τα 1ο ΕΠΑΛ Βόλου, 1ο, 5ο και 6ο Γενικά Λύκεια Βόλου και 1ο Γενικό Λύκειο Ν. Ιωνίας. Για έλλειψη θέρμανσης τα σχολικά συγκροτήματα στο Φυτόκο, του 1ου Γυμνασίου – 1ου Γενικού Λυκείου Ν. Ιωνίας και 2ου Γυμνασίου – 2ου Γενικού Λυκείου Βόλου.

Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι στο 5ο ΓΕΛ Βόλου δεν υπάρχει καν πρόσβαση στις σχολικές τουαλέτες, που είναι ημιυπόγειες, και η είσοδός τους έχει αποκλειστεί από χιόνι και πάγο.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου