ΤΟΠΙΚΑ

Αιχμές στις διοικήσεις των Ταμείων από τον ΟΔΔΗΧ

αιχμές-στις-διοικήσεις-των-ταμείων-απ-851206

Σημείωμα του Οργανισμού Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους δείχνει ότι το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους γνώριζε εκ των προτέρων ότι ορισμένοι τίτλοι θα κατέληγαν σε ασφαλιστικά ταμεία.
Ειδικότερα, ο ΟΔΔΗΧ εξηγεί ότι τα συγκεκριμένα ομόλογα εκδίδονται με τη μορφή που επιθυμούν είτε οι τελικοί επενδυτές είτε οι σύμβουλοί τους, αφήνοντας σαφείς αιχμές για τις διοικήσεις των Ταμείων, καθώς προκύπτει ότι πρότειναν τη μορφή του ομολόγου.
Όμως, ερωτηματικά προκαλεί γιατί το Δημόσιο ούτε καν ενδιαφέρθηκε να μάθει ποιοι είναι οι αγοραστές και εν προκειμένω ποιοι είναι αυτοί που δανείζουν το Ελληνικό Δημόσιο με επιτόκια χαμηλότερα της αγοράς.
Στην ανακοίνωση που υπογράφεται από τον επικεφαλής του ΟΔΔΗΧ Σπύρο Παπανικολάου και κοινοποιείται προς τον υφυπουργό Οικονομικών Π.Δούκα και τον γγ του υπουργείου Οικονομίας Γ.Κουρή, αναφέρεται ότι κατά τα έτη 2005 και 2006 τα δομημένα ομόλογα αποτέλεσαν περίπου το 2% του ετήσιου δανεισμού.
«Η μορφή των δομημένων ομολόγων σε αντίθεση με τον υπόλοιπο δανεισμό του Ελληνικού Δημοσίου (Ε.Δ.) υπαγορεύονται απόλυτα από τις εκάστοτε προτιμήσεις των επενδυτών» αναφέρεται. Παράλληλα, αναλύεται η διαδικασία:
1) Οι τελικοί επενδυτές, ή οι σύμβουλοί τους, απευθύνονται στους βασικούς διαπραγματευτές (Β.Δ.) ομολόγων του Ε.Δ. για να εκδηλώσουν ενδιαφέρον για κάποια ιδιαίτερη μορφή ομολόγου. Οι Β.Δ. είναι οι μόνοι θεσμοθετημένοι ανάδοχοι εκδόσεων ομολόγων του ΕΔ βάσει του κανονισμού λειτουργίας των, που έχει εγκριθεί από το υπουργό Οικονομικών και την Τράπεζα της Ελλάδος.
2) Οι βασικοί διαπραγματευτές υποβάλλουν προτάσεις για ομόλογα ιδιαίτερων χαρακτηριστικών στον ΟΔΔΗΧ. Οι προτάσεις αυτές υποβάλλονται αφού έχουν καθοριστεί εκ των προτέρων με πλήρη λεπτομέρεια τα χαρακτηριστικά του προτεινόμενου τίτλου, ώστε να αντιστοιχεί απόλυτα στις επιθυμίες των τελικών επενδυτών που έχουν δείξει ενδιαφέρον για τα συγκεκριμένα χρηματοοικονομικά προϊόντα. Ως εκ τούτου ο ΟΔΔΗΧ δεν έχει καμία ανάμιξη στην διαμόρφωση των όρων των προτεινόμενων εκδόσεων, αφού αυτές καθορίζονται εξ ορισμού από τις προτιμήσεις των τελικών επενδυτών.
3) Ο ΟΔΔΗΧ μελετά τα προτεινόμενα ομόλογα με κύριο γνώμονα το κόστος δανεισμού του Ε.Δ. καθ όλη τη διάρκεια του δανείου. Στις περιπτώσεις δομημένων ομολόγων, ο ΟΔΔΗΧ μελετά τη προτεινόμενη έκδοση σε συνδυασμό με ταυτόχρονη σύναψη συμφωνίας ανταλλαγής επιτοκίων (asset swap) μεταξύ Ε.Δ. και αναδόχων τραπεζών, όπου το Ε.Δ. καταλήγει να πληρώνει ένα απλό επιτόκιο το οποίο είναι αρκετά χαμηλότερο από το κόστος δανεισμού του Ε.Δ. για την αντίστοιχη διάρκεια. Ως εκ τούτου, οι διάφορες προτάσεις αξιολογούνται σε ανταγωνιστική βάση αφού μετατραπούν σε όρους απλού δανεισμού, και επιλέγονται εκείνες που εξασφαλίζουν το χαμηλότερο κόστος δανεισμού.
Με τη διαδικασία αυτή, προστίθεται, εξασφαλίζονται για το Δημόσιο ευνοϊκοί όροι δανεισμού.
Ο ΟΔΔΗΧ κατά τη διάρκεια του 2005-2006, στα πλαίσια των ιδιωτικών τοποθετήσεων, δέχθηκε προτάσεις για δομημένα ομόλογα από 15 βασικούς διαπραγματευτές και πραγματοποίησε επτά εκδόσεις συνολικής ονομαστικής αξίας 1,53 δισ. ευρώ, ενώ ο συνολικός δανεισμός ξεπέρασε τα 60 δισ. ευρώ για τα παραπάνω έτη.
Τέλος, στην ανακοίνωση τονίζεται ότι «ο ΟΔΔΗΧ δεν έχει καμία επαφή τόσο με τους αρχικούς επενδυτές όσο και με τους επενδυτές που αποκτούν αυτούς τους τίτλους μέσω της δευτερογενούς αγοράς. Βάσει του κανονισμού λειτουργίας του συστήματος Βασικών Διαπραγματευτών, το Ε.Δ. για σύνολο του δανεισμού του, αντιπροσωπεύεται στους επενδυτές αποκλειστικά και μόνο από εκείνες τις τράπεζες που είναι Βασικοί Διαπραγματευτές ΟΕΔ. Ως εκ τούτου, το Ε.Δ. δεν έχει την δυνατότητα να επιβάλει περιορισμούς για την διάθεση των ομολόγων αυτών, πράγμα που ισχύει και για τις άλλες χώρες».

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου