ΤΟΠΙΚΑ

Απελευθερώνονται οι 15 Βρετανοί πεζοναύτες

απελευθερώνονται-οι-15-βρετανοί-πεζονα-851206

“Μολονότι έχουμε δικαίωμα να τους δικάσουμε, στο όνομα του προφήτη του Ισλάμ, οι 15 βρετανοί στρατιωτικοί παίρνουν χάρη και προσφέρουμε την απελευθέρωσή τους ως δώρο στο βρετανικό λαό”, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο Ιρανός πρόεδρος, Μαχμούντ Αχμαντινεζάντ.
Ο ιρανός πρόεδρος μετά τη συνέντευξη συναντήθηκε στο προεδρικό μέγαρο με τους 15 βρετανούς ναυτικούς και πεζοναύτες στους οποίους απένειμε χάρη.
Η τηλεόραση τους παρουσίασε με πολιτικά να ανταλάσσουν χειραψία με τον πρόεδρο.
Ιρανική επίσημη πηγή ανακοίνωσε ότι οι 15 Βρετανοί θα αναχωρήσουν από το Ιράν σήμερα.
“Ζητώ από τον κ. Μπλερ να μην τιμωρήσει τους στρατιώτες με την κατηγορία ότι αποδέχθηκαν και είπαν την αλήθεια”, είχε πει νωρίτερα, στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, ο Αχμαντινεζάντ, αναφερόμενος στις βιντεοταινίες που μεταδόθηκαν, στις οποίες οι βρετανοί στρατιωτικοί ομολογούν, σύμφωνα με το Ιράν, ότι είχαν εισέλθει στα ιρανικά χωρικά ύδατα.
Ο Αχμαντινεζάντ εξέφρασε παράλληλα τη λύπη του για την παραβίαση των ιρανικών υδάτινων συνόρων από τους βρετανούς στρατιωτικούς και για το ότι το Λονδίνο δεν έδειξε αρκετό θάρρος ώστε να παραδεχθεί το λάθος του.
Η βρετανική κυβέρνηση δεσμεύτηκε σε επιστολή της ότι δεν θα επαναληφθούν οι παραβιάσεις του ιρανικού εδάφους, δήλωσε επίσης ο ιρανός πρόεδρος.
“Η βρετανική κυβέρνηση δεσμεύτηκε σε επιστολή της να μην επαναλάβει τα περιστατικά αυτού του είδους. Όμως η απελευθέρωση των βρετανών στρατιωτικών δεν συνδέεται με αυτήν την επιστολή. Οφείλεται στην ισλαμική καλοσύνη”, σημείωσε ο ιρανός πρόεδρος.
Το Ιράν θα μπορούσε να επανεξετάσει τις σχέσεις του με τις ΗΠΑ αν ο αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους και η κυβέρνησή του άλλαζαν συμπεριφορά, πρόσθεσε εξάλλου ο Αχμαντινεζάντ, χωρίς να διευκρινίσει τί είδους αλλαγή θα ήθελε να δει.
Ο Ιρανός πρόεδρος σημείωσε επίσης ότι δεν υπάρχει σχέση ανάμεσα στην απελευθέρωση των 15 Βρετανών και στο θέμα των 5 Ιρανών που κρατούνται από τις αμερικανικές δυνάμεις στο Ιράκ και ότι δεν πρόκειται για κίνηση εντυπωσιασμού.
Ο ιρανός πρόεδρος υπογράμμισε επίσης ότι οι μεγάλες δυνάμεις δεν μπορούν να στερήσουν το Ιράν από το δικαίωμά του στην πυρηνική τεχνολογία με την έκδοση αποφάσεων του ΟΗΕ και σημείωσε ότι το Ιράν θα μπορούσε να προβεί σε αντίποινα για τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν στις ιρανικές τράπεζες στο εξωτερικό από το Συμβούλιο Ασφαλείας.
Αμέσως μετά την ανακοίνωση από τον ιρανό πρόεδρο της απελευθέρωσης των βρετανών στρατιωτικών έπεσε η τιμή του αργού πετρελαίου στο Λονδίνο και στη Νέα Υόρκη κατά περίπου μισό δολάριο.

Ικανοποίηση εξέφρασε το Λονδίνο
Η Βρετανία χαιρέτισε την ανακοίνωση του Ιρανού προέδρου Αχμαντινεζάντ ότι οι 15 βρετανοί ναυτικοί και πεζοναύτες που είχαν συλληφθεί θα αφεθούν ελεύθεροι.
“Δεχόμαστε με ικανοποίηση αυτό που ο πρόεδρος δήλωσε για την απελευθέρωση των 15 ναυτικών μας. Εξετάζουμε τώρα τι ακριβώς σημαίνουν οι δηλώσεις του ιρανού προέδρου αναφορικά με τον τρόπο και τις λεπτομέρειες της απελευθέρωσής τους”, ανέφερε εκπρόσωπος του γραφείου του πρωθυπουργού Τόνι Μπλερ.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου