ΤΟΠΙΚΑ

Μέτρα της Νομαρχίας για τη μόλυνση της Χαλυβουργίας

μέτρα-της-νομαρχίας-για-τη-μόλυνση-της-851206

Την απόφαση για τη λήψη μέτρων σε ζωικό κεφάλαιο και προϊόντα ζωικής προέλευσης λόγω ανίχνευσης ανεπιθύμητων ουσιών σε περιοχές βοσκής, υπέγραψε χθες ο νομάρχης Μαγνησίας Απ. Παπατόλιας.
Η απόφαση περιλαμβάνει την απαγόρευση της ελεύθερης βοσκής των ζώων σε ακτίνα 1.500 μ. από την Χαλυβουργία Θεσσαλίας και τον περιορισμό αυτών στα ποιμνιοστάσια – σταβλικές εγκαταστάσεις, την διατροφή τους με ζωοτροφές που δεν προέρχονται από την ελεγχθείσα περιοχή ή την μεταφορά τους σε άλλες περιοχές για το χρονικό διάστημα που θα απαιτηθεί.
Την απαγόρευση σφαγής των ζώων των ανωτέρω ποιμνιοστασίων, καθώς και την απαγόρευση διάθεσης για κατανάλωση του παραγόμενου γάλακτος ή για παραγωγή γαλακτοκομικών προϊόντων.
Την συγκρότηση επιτροπών για τον καθορισμό του έργου (συγκέντρωση δειγμάτων, καταγραφή κτηνοτρόφων, μέτρηση γάλακτος και καταστροφή αυτού κ.α.).
«Προέχει η ασφάλεια και προστασία της δημόσιας υγείας. Επομένως σε αυτή την κατεύθυνση έχουμε λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα», δήλωσε ο νομάρχης Μαγνησίας.
Στο μεταξύ, για τα μέτρα που ελήφθησαν ο κ. Παπατόλιας ενημέρωσε χθες με επιστολή του την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, επισημαίνοντας την μεγάλη οικονομική ζημία που υφίστανται οι κτηνοτρόφοι.
Ο νομάρχης ζητά από τον υπουργό άμεση ενημέρωση για επιπρόσθετα μέτρα προστασίας που πρέπει να ληφθούν επιπλέον και ζητά να υπάρξει μέριμνα για την άμεση οικονομική ενίσχυση των πληγέντων κτηνοτρόφων από την εμφάνιση του συγκεκριμένου προβλήματος.
Στη ζώνη των 500 μέτρων υπάρχουν τρεις κτηνοτροφικές μονάδες με τις εγκαταστάσεις τους δυναμικότητας 600 προβάτων, των οποίων τα ζώα βόσκουν σε ιδιόκτητα χωράφια και σε κοινοτικό βοσκότοπο για διάστημα έξι μηνών από Νοέμβριο έως και Απρίλιο.
Άλλες 13 κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις με αιγοπρόβατα, δυναμικότητας 3.500 ζώων, γειτνιάζουν και πιθανόν να βόσκουν στην εν λόγω περιοχή.
Με την επιστολή του ο νομάρχης ενημερώνει για όσες ενέργειες έγιναν σχετικά με τη λήψη δειγμάτων, αλλά και για τα μέτρα που λήφθηκαν άμεσα και συγκεκριμένα για την απαγόρευση της βόσκησης στις εκτάσεις, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή, αλλά και τη δεύτερη επίσημη δειγματοληψία σε ζώνη από 500 έως 1.000 μέτρα από τη Θεσσαλική Χαλυβουργία για εξέταση βαρέων μετάλλων.
Τα κτηνοτροφικά προϊόντα, δηλ. γάλα και κρέας, απαγορεύτηκε να δοθούν στην κατανάλωση, όπως επισημαίνει, και λαμβάνονται δείγματα για συνεχή έλεγχο.

Οικονομική ζημιά
Για το τεράστιο πρόβλημα που δημιουργεί στους κτηνοτρόφους της περιοχής η απαγόρευση σφαγής και η διάθεση αμνοεριφίων, αλλά και των παραγόμενων κτηνοτροφικών προϊόντων, αναφέρεται με επιστολή του προς το νομάρχη Μαγνησίας ο δήμαρχος Φερών Κων. Κανάρης.
Οι κτηνοτρόφοι, όπως επισημαίνει, καλούνται να πληρώσουν λάθη και παραλείψεις της Πολιτείας, γι’ αυτό και προτείνει «επί του παρόντος τουλάχιστον πριν από την εφαρμογή οποιονδήποτε σχετικών μέτρων να εξασφαλισθεί το χαμένο πλέον εισόδημα των θιγόμενων κτηνοτρόφων, που θα προέκυπτε από τη διάθεση των κτηνοτροφικών τους προϊόντων».
Ο κ. Κανάρης επισημαίνει ακόμη ότι η μόλυνση της περιοχής, πέραν των χορτολιβαδικών εκτάσεων έχει και άλλες αρνητικές παραμέτρους που έχουν άμεση σχέση με τον υδροφορέα της περιοχής, από όπου αντλείται το 1/3 της ημερήσιας κατανάλωσης νερού του πολεοδομικού συγκροτήματος. Για το τελευταίο θέμα, μάλιστα, αναφέρει ότι η δημοτική αρχή θα επανέλθει άμεσα.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου