ΤΟΠΙΚΑ

1.500 υποψήφιοι νέοι αγρότες στη Θεσσαλία

1-500-υποψήφιοι-νέοι-αγρότες-στη-θεσσαλία-607495

Στη γεωργία στρέφει ολοένα και μεγαλύτερο αριθμό νέων που ψάχνουν να βρουν επαγγελματική αποκατάσταση η ανεργία. Οι αιτήσεις για ένταξη στο πρόγραμμα Νέων Αγροτών του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης μετρούν εκατοντάδες και είναι αυξημένες σε σχέση με το τελευταίο πρόγραμμα του 2014 κατά το ένα τρίτο. Πανθεσσαλικά η αύξηση αυτή αγγίζει το 50%.

Ρεπορτάζ: ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Στους 350 υπολογίζεται ότι θα φτάσουν οι φάκελοι των υποψήφιων νέων αγροτών στη Μαγνησία, ενώ στο τελευταίο πρόγραμμα ήταν 218. Η προθεσμία υποβολής των φακέλων συνεχίζεται μέχρι και τις 16 Ιανουαρίου. Η προκαταβολή που θα λάβουν οι αγρότες, που πληρούν τους όρους και τις προϋποθέσεις, η οποία θα είναι εφάπαξ, εκτιμάται ότι θα είναι χρονικά μέσα στο Πάσχα.

Σε επίπεδο Θεσσαλίας τα νούμερα είναι ακόμη πιο αποκαλυπτικά της δεινής ανάγκης για εργασία. Συνολικά υπολογίζεται ότι οι αιτήσεις θα ανέλθουν στις 1.500 από 1.000 που αριθμούσαν στο τελευταίο αντίστοιχο πρόγραμμα.

«Η οικονομική κρίση είναι γεγονός ότι στρέφει στη γεωργία πολίτες που αναζητούν εναγωνίως εργασία. Η αύξηση στον αριθμό των νέων αγροτών συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό και το 2016» είπε ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης υπεύθυνος για θέματα αγροτικής ανάπτυξης και κτηνιατρικής, Βασίλης Χατζόπουλος.

Πτυχιούχοι αρκετοί υποψήφιοι νέοι αγρότες

Ένας μεγάλος αριθμός των υποψήφιων νέων αγροτών είναι απόφοιτοι Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Σπούδασαν σε ΑΕΙ και ΤΕΙ, πήρα τα πτυχία τους, όμως εργασία στην ειδικότητά τους δεν μπορούν να βρουν.

Η γεωπόνος – γεωτεχνικός Μαρία Δημάκου λέει ότι το ποσοστό των εν λόγω υποψηφίων είναι 20%. «Είναι από διάφορες σχολές, από τη Φιλοσοφική, οικονομικές, ανάμεσα στους υποψηφίους περιλαμβάνονται φυσικομαθηματικοί, επιστήμονες με διάφορα αντικείμενα» πρόσθεσε.

Η συντριπτική πλειοψηφία των υποψηφίων νέων αγροτών βαδίζει με τη βεβαιότητα της εμπειρίας, ενώ ένα μικρό ποσοστό αυτών στοχεύει σε είδη καλλιεργειών πέραν των συνηθισμένων, όπως αρωματικά φυτά κ.ά.

«Το πρόγραμμα του Νέου Αγρότη τα τελευταία 20 χρόνια απαιτεί εμπειρία. Χρειάζεται ένας αριθμός στρεμμάτων, μία κατάσταση. Αν κάποιος δε είναι από αγροτική οικογένεια είναι απίθανο να ξεκινήσει. Άρα εκ των πραγμάτων ξεκινάμε από κάτι στο οποίο υπάρχει ήδη εμπειρία» πρόσθεσε η ίδια.

Οι μελέτες των νέων υποψήφιων αγροτών στοχεύουν και δεσμεύονται στη βιολογική καλλιέργεια και στην ολοκληρωμένη φιλοπεριβαλλοντική διαχείριση.

Κυρίως στηρίζονται στην ελιά, στη μηδική, σε μικρότερη έκταση στα κηπευτικά, ενώ υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για την κτηνοτροφία και στα αιγοπρόβατα και στα βοοειδή.

Η κ. Δημάκου επισήμανε πάντως ότι δεν υπήρξε επαρκής δημοσιοποίηση του προγράμματος, με αποτέλεσμα αρκετοί να μην είναι ενημερωμένοι για τη δήλωση καλλιέργειας ΟΣΔΕ.

Οι υποψήφιοι μιλούν

Ο 24χρονος Ταξιάρχης Γουργιώτης είναι απόφοιτος της Σχολής Τεχνικών Θερμικών Υδραυλικών Εγκαταστάσεων. Εργάστηκε στο αντικείμενό του δύο χρόνια και στη συνέχεια για κάποια διαστήματα. Όπως λέει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ είδε ότι δεν υπήρχε μέλλον.

Ταξιάρχης Γουργιώτης: Η γεωργία είναι η μόνη προοπτική

«Δεν μπορούσα ούτε τα έξοδά μου να βγάλω. Με τη βοήθεια της οικογένειας μπήκα στη διαδικασία να κάνω πρόταση να ασχοληθώ με πρόβατα υψηλής γαλακτοπαραγωγής. Ήμουν τέσσερα χρόνια άνεργος με κάρτα του ΟΑΕΔ» εξηγεί.

Ο 24χρονος αναμένει την αξιολόγηση της μελέτης του. Όπως τονίζει, είναι η μόνη του προοπτική. Η οικογένειά του θα τον στηρίξει. Περιμένει να δει αν και το κράτος θα του δώσει τη δυνατότητα.

Η 36χρονη φιλόλογος Ράνια Γουρναροπούλου – Ριζοπούλου επέλεξε με το σύζυγό της να ασχοληθεί με την καλλιέργεια βιολογικών αρωματικών φυτών.

«Αυτό είναι το όνειρό μας. Το βήμα γίνεται με πολύ μεγάλη αγάπη και ενδιαφέρον» σημειώνει, διευκρινίζοντας ότι για την ίδια πάντοτε η κατοχή ενός πτυχίου πανεπιστημιακής εκπαίδευσης δεν ήταν αρκετή για εξέλιξη ούτε την υλική, ούτε και την πνευματική.

«Με το σύζυγό μου, στον οποίο και ανήκει η ιδέα, αποφασίσαμε να στραφούμε στον πρωτογενή τομέα, στα καθαρά βιολογικά αρωματικά φυτά, όπως τσάι του βουνού, ρίγανη, φασκόμηλο, θυμάρι» είπε η ίδια.

Η κ. Γουρναροπούλου – Ριζοπούλου εργάστηκε στο αντικείμενό της επί δώδεκα χρόνια. Ωστόσο, η αγάπη της για τα φυτά την οδήγησε στη συστηματική ενασχόληση με τη γεωργία.

«Είναι το δεύτερό μας παιδί» εξηγεί, ενώ στέλνει το μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση ότι η γη για να δώσει χρήματα, πρέπει να την αγαπήσεις, να τη φροντίσεις.

Ράνια Γουρναροπούλου – Ριζοπούλου: Η γη για να δώσει χρήματα πρέπει να την αγαπήσεις, να τη φροντίσεις

Ο 31χρονος Γιώργος Κοντούρης είναι γεωπόνος. Ωστόσο ασχολείται με την καλλιέργεια ελιών, καθώς τον έλκυε πάντοτε να ασχολείται με τη γεωργία. Εκτιμά ότι ο πρωτογενής τομέας μπορεί να δώσει διέξοδο σε θέματα επαγγελματικής αποκατάστασης εν μέσω κρίσης. Στο αντικείμενό του εργάστηκε σε αρκετές δουλειές στο παρελθόν. Αποφάσισε, όμως, να στραφεί στη γεωργία και να αξιοποιήσει και την αγροτική γη που έχει.

Η αξιολόγηση

Η αξιολόγηση των φακέλων θα ξεκινήσει την 1η Φεβρουαρίου. Ο κ. Χατζόπουλος ενημέρωσε ότι θα ολοκληρωθεί σε δύο φάσεις. Η πρώτη θα διεκπεραιωθεί από τις Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής του κάθε Νομού και η δεύτερη θα περιλαμβάνει την επανεξέταση των φακέλων από άλλους Νομούς ώστε να διασφαλιστεί η αξιοπιστία των αξιολογήσεων. Η χρονική διάρκεια ολοκλήρωσής τους είναι 45 μέρες.

Απόρριψη υποψηφίων

Ένας σημαντικός αριθμός ενδιαφερόμενων που ήθελαν να κάνουν χρήση του προγράμματος Νέων Αγροτών αποκλείστηκε από τη διαδικασία υποβολής φακέλων, καθώς δεν ενημερώθηκε έγκαιρα ότι έπρεπε να κάνει δήλωση καλλιέργειας ΟΣΔΕ. Το γεγονός αυτό συνέβη αν και δόθηκαν τουλάχιστον δύο παρατάσεις – η τελευταία μέχρι τέλος Οκτωβρίου.

Επιπλέον, αρκετοί αποκλείστηκαν, καθώς με τις μελέτες τους δεν μπόρεσαν να αποδείξουν ότι από τις εργασίες τους θα προέκυπτε εισόδημα ύψους τουλάχιστον 8.000 ευρώ, που ήταν απαραίτητη προϋπόθεση, η οποία συνδέεται με τα στρέμματα γης και το είδος της καλλιέργειας.

Η φόρμα της αίτησης ζητεί τέτοια δεδομένα, ώστε μελέτες υποψηφίων που δεν πληρούν τους όρους και τις προϋποθέσεις, να μην μπορούν να ολοκληρώσουν την υποβολή.

Ομαλά η υποβολή των αιτήσεων

Ομαλά εξελίσσεται η διαδικασία υποβολής τω φακέλων. Ο κ. Χατζόπουλος εξήγησε ότι οι μελετητές είχαν απευθείας επικοινωνία και ενημέρωση με το ηλεκτρονικό σύστημα του Υπουργείου Γεωργίας.

Όσον αφορά στους αξιολογητές, επισήμανε ότι είναι στην πλειονότητά τους γεωπόνοι – γεωτεχνικοί, οι οποίοι στο παρελθόν είχαν εργαστεί ως αξιολογητές σε ανάλογα προγράμματα και έχουν κατάλληλα εμπειρία.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

Οι χρηματοδοτήσεις για τους νέους αγρότες

Το σύνολο του προϋπολογισμού για το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης είναι περίπου 6 δισ. ευρώ. Ο αντιπεριφερειάρχης λέει ότι ποσό ύψους 1,2 δισ. ευρώ θα αξιοποιηθεί για την ελληνική γεωργία για την περίοδο 2014-2020.

Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για πρώτη φορά παραχώρησε στις περιφέρειες 800 εκατ. ευρώ σε πρώτη φάση. Από αυτά τα χρήματα η Περιφέρεια Θεσσαλίας εξασφάλισε 81,8 εκατ. ευρώ για τους νέους αγρότες και συγκεκριμένα για την ανάπτυξη γεωργικών εκμεταλλεύσεων, τη βιολογική καλλιέργεια, τη νιτρορύπανση για τα κτηνοτροφικά πάρκα και για διάφορες άλλες καινοτόμες δραστηριότητες.

Οι νέοι αγρότες θα παίρνουν επιδοτήσεις της τάξεως του 60%, καθώς αργότερα θα έχουν μπόνους της τάξεως του 20%.

Επιπλέον, ο κ. Χατζόπουλος είπε, ότι υπάρχει ελπίδα ότι θα δοθούν καινούργια δικαιώματα, αν και ακόμη αυτό δεν έχει διευκρινιστεί από το υπουργείο. «Εμείς κάνουμε τις προτάσεις μας» συμπλήρωσε.

Να επισημανθεί ότι οι επιδοτήσεις θα δοθούν εφάπαξ.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου