ΤΟΠΙΚΑ

Το πέταγμα του 22χρονου Βολιώτη κύκνου

το-πέταγμα-του-22χρονου-βολιώτη-κύκνου-611777

Τόλμησε το… grand jeté (όρος άλματος στον κλασικό χορό) και «πέταξε» στο Λονδίνο. Ο «κύκνος» από το Βόλο, σε ηλικία μόλις 22 ετών, κάνει ήδη διεθνή καριέρα στο χορό. Ο Στέφανος Δημουλάς, επαγγελματίας χορευτής, έχει συνδέσει το όνομά του με σημαντικές χορευτικές παραγωγές και συνεργασίες με ηχηρά ονόματα όχι μόνο της χορευτικής σκηνής, αλλά και της διεθνούς showbiz. Μία πορεία που ξεκίνησε από το Βόλο, θυμίζει… παραμύθι, είχε όμως πολλές δυσκολίες…

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Αυτές τις ημέρες, ο Στέφανος Δημουλάς, βρίσκεται στο Βόλο. Κάνει ένα μικρό διάλειμμα από τις επαγγελματικές του υποχρεώσεις, προκειμένου να περάσει τις γιορτές με την οικογένεια και τους φίλους του. Προ ημερών, ολοκλήρωσε έναν κύκλο χορευτικών παραστάσεων σε Στοκχόλμη και Φιλανδία όπου συμμετείχε ως σολίστας κλασικού μπαλέτου και σύγχρονου χορού σε μια χριστουγεννιάτικη μουσικοθεατρική παράσταση. Μέσα από τη συγκεκριμένη παραγωγή έγινε και η έναρξη δύο συναυλιών, πολύ γνωστών τραγουδιστών στη Σουηδία, νικητών στη Eurovision, της Καρόλα και του Måns Zelmerlöw.

Με την ολοκλήρωση της γιορτινής περιόδου, θα επιστρέψει στο Λονδίνο, όπου τον περιμένουν νέες οντισιόν για νέες προκλήσεις επί σκηνής.

Ο Στέφανος Δημουλάς, ζει μόνιμα στο Λονδίνο, τα τελευταία δύο χρόνια. Είναι freelancer – χορευτής. «Πολύς κόσμος με ρωτάει ποια είναι η δουλειά μου. Είμαι χορευτής – ελεύθερος επαγγελματίας. Αυτό σημαίνει ότι δουλεύω όπως ένας δικηγόρος που αναλαμβάνει δικαστικές υποθέσεις. Έτσι έχω κι εγώ τις δικές μου «υποθέσεις». Όταν ολοκληρώνονται τα συμβόλαιά μου, βάζω στόχο για το επόμενο, κάτι καινούριο, κάτι διαφορετικό. Δεν είναι εύκολο. Υπάρχουν περίοδοι που μπορεί να μην έχω κάτι να με κρατά σε εγρήγορση και άλλες περίοδοι που να μην μπορώ να πάρω ούτε ρεπό», αναφέρει.

Από τη δημοτική σχολή χορού Βόλου στη Βασιλική Ακαδημία της Σκωτίας

Η πορεία του 22χρονου σήμερα χορευτή ξεκίνησε από το Βόλο, σε πολύ μικρή ηλικία. «Ημουν τεσσάρων χρονών, όταν έβλεπα στην τηλεόραση παραγωγές. Μου άρεσε η κίνηση. Οι γονείς μου δεν είχαν σχέση με την τέχνη. Είναι όμως υπέροχα μυαλά. Όταν τους είπα «αυτό θέλω να κάνω» δείχνοντας το χορό, με πήγαν σε μια ιδιωτική σχολή και ξεκίνησα μπαλέτο», περιγράφει.

Στη Δημοτική Σχολή Χορού Βόλου, ξεκίνησε μαθήματα σε ηλικία 7 ετών. «Στην αρχή με τον αείμνηστο Κώστα Παπαθανασίου, στη συνέχεια με την Άντζελα Καλαντζή, μια μεγάλη πηγή γνώσης για μένα. Ξεκίνησα από το κλασικό μπαλέτο και στη συνέχεια ασχολήθηκα και με το μοντέρνο χορό», λέει ο Στέφανος Δημουλάς.

Ηταν το μοναδικό αγόρι στη Δημοτική Σχολή Χορού, κι αυτό δεν συνεπάγεται μόνο προνόμια. «Πέρασα όμορφες στιγμές. Δημιούργησα σχέσεις ζωής. Υπήρχαν όμως και δύσκολες στιγμές. Χωρίς άλλα αγόρια στη σχολή, αναγκαζόμουν να συγκρίνω τον εαυτό μου σωματικά και δυναμικά μόνο με κορίτσια. Θυμάμαι τον εαυτό μου να ξυπνάω βράδυ, να πηγαίνω κλαίγοντας στους γονείς μου και να τους διηγούμαι την άσχημη συμπεριφορά των παιδιών στο σχολείο. Η αυτογνωσία απέναντι σε τέτοιες καταστάσεις είναι μία αρετή που απέκτησα αργότερα. Δυνατός είσαι όταν δεν βλέπεις συνέχεια εχθρούς. Και αυτό έκανα. Έπαψα να συλλογίζομαι τους ανθρώπους που με έκριναν με βάση αυτό που θα ήθελαν να είμαι, αλλά επένδυσα σε αυτούς που με έκριναν για αυτό που πράγματι είμαι. Όταν δεν γνωρίζεις κάτι, το φοβάσαι», αναφέρει.

«Η πορεία μου μέχρι σήμερα δεν είναι καθόλου σαν… παραμύθι. Εχω περάσει πολύ δύσκολα, για πολλά πράγματα. Όταν όμως τα καταφέρνεις, αυτό είναι η ανταμοιβή σου. Τότε οι αποτυχίες, μπαίνουν στην άκρη», προσθέτει.

Ο Στέφανος Δημουλάς συνέχισε τη Δημοτική Σχολή Χορού και έκλεβε την παράσταση κάθε φορά που ανέβαινε επί σκηνής. Δεν άφησε όμως τα μαθήματά του. Ακόμη και στο Λύκειο –φοίτησε στο Μουσικό Σχολείο Βόλου- συνδύασε το χορό με τα σχολικά μαθήματα. Μέσα από τη μελέτη και την επιμέλεια που έδειχνε στα μαθήματα, κατάφερε να πετύχει μέσω πανελλαδικών εξετάσεων την είσοδό του στη σχολή δημοσιογραφίας στην Αθήνα. «Αν αποφασίσω να κάνω κάτι, δεν μπορώ να το κάνω μέτρια. Ηθελα να έχω ένα plan B σε περίπτωση που δεν κατάφερνα κάτι με το χορό», αναφέρει.

Ένα εναλλακτικό σχέδιο, που όμως δεν χρειάστηκε να ενεργοποιήσει. Είχε περάσει οντισιόν για τη Βασιλική Ακαδημία Μπαλέτου της Σκωτίας, για την οποία κέρδισε το εισιτήριο εισόδου. «Πανηγύρι στο σπίτι», περιγράφει τη στιγμή της ανακοίνωσης της εισαγωγής του στη συγκεκριμένη σχολή, όπου σπούδασε από το 2012 έως και το 2015.

Η φοίτηση στη σχολή ήταν αρκετά δύσκολη –«το κορμί δεν προλάβαινε να αισθανθεί τον πόνο, τον είχε συνηθίσει», περιγράφει- και ψυχοφθόρα, όπως εξομολογείται. Και μπορεί ως «όνομα» η σχολή να του άνοιξε κάποιες πόρτες όμως πήρε κι ένα μεγάλο μάθημα: «δεν θα προσπαθήσει κανείς για σένα αν εσύ δεν προσπαθήσεις πρώτα για τον εαυτό σου. Τίποτα δεν έρχεται από μόνο του».

Πλέον ο χορός είναι για το Στέφανο Δημουλά ένα modus Vivendi- ένας τρόπος ζωής. «Όλα γυρίζουν γύρω από το χορό», λέει. Απώτερος στόχος του να χορέψει στη «Λίμνη των Κύκνων» του Matthew Bourne. Θα είναι η δική του…. «ένωση με το Θεό», όπως λέγεται ότι είναι ο χορός, η δική του στιγμή ως «αθλητής του Θεού», όπως ονόμαζε ο Αινστάιν τους χορευτές.

Το… grand jete από το Βόλο στο Λονδίνο

Ο Στέφανος Δημουλάς γεννήθηκε στο Βόλο όπου ξεκίνησε στη Δημοτική Σχολή Χορού σε ηλικία 4 ετών, πριν από την ένταξή του στη Βασιλική Ακαδημία Χορού της Σκωτίας με πλήρη υποτροφία αποφοιτώντας με Bachelor στο Modern Ballet.

Στην ηλικία των 9 ετών χόρεψε στην παραγωγή «Ο Καρυοθραύστης» από τα Εθνικά Μπαλέτα της Κορέας, ενώ αργότερα κερδίζοντας δύο φορές το 1ο βραβείο στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Μαθητών Χορού, καθώς και το 2ο βραβείο στο σύγχρονο χορό στο Διεθνή Διαγωνισμό Xορού Ελλάδος, εντάχθηκε ως σολίστας στην Ομάδα Χορού και Θεάτρου Αντί-θέσις με καλλιτεχνική διευθύντρια την Άντζελα Καλαντζή. Κατά τη διάρκεια των σπουδών του επιλέχθηκε να χορέψει ως Ρωμαίος στη Σιγκαπούρη με τα Μπαλέτα της Σκωτίας ως μέρος του Youth Cultural Exchange Project των Commonwealth Games. Έχει χορέψει για χορογράφους όπως η Kerry Nicholls («Semaphore»), ο Hubert Essakow («Η Ιεροτελεστία της Άνοιξης-Μονάδα»), καθώς και με την Kally Lloyd-Jones, καλλιτεχνική διευθύντρια της Company Chordelia («Διδώ και Αινείας Opera»). Εργάστηκε ως χορογράφος και ως κεντρικός άνδρας χορευτής στις δύο νέες όπερες «Moremi Ajasoro » και «The Lullaby Experiments» για το Royal College of Music, ενώ είχε καίριες θέσεις σε παραστάσεις του Royal Conservatoire of Scotland.

Υπήρξε επίσης ο κεντρικός άνδρας χορευτής σε αρκετά χορευτικά και μουσικά βίντεο. Ξεχωριστή ήταν η πρόσφατη επιλογή του ανάμεσα σε εκατοντάδες άτομα να χορέψει για την Kate Moss στη διαφήμιση της εταιρίας Charlotte Tilbury Cosmetics. Είναι σήμερα μέλος της Embody Dance Company (www.stefanosdimoulas.com).

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου