ΤΟΠΙΚΑ

Οι «Μωμόγεροι» στους δρόμους του Βόλου

οι-μωμόγεροι-στους-δρόμους-του-βόλο-615167

Ξάφνιασαν ευχάριστα το πλήθος του κόσμου που κινούνταν χθες στους κεντρικούς δρόμους και τον πεζόδρομο της Ερμού οι «Μωμόγεροι» του Καρυοχωρίου Πτολεμαΐδας, οι οποίοι βρέθηκαν στο Βόλο κατόπιν πρόσκλησης της Ένωσης Ποντίων Μαγνησίας, προκειμένου να λάβουν μέρος στις εορταστικές εκδηλώσεις του Δήμου Βόλου.

Σύνολο 25 ατόμων με ειδικές ενδυμασίες και μουσικά όργανα, περιδιάβηκαν χθες το απόγευμα το κέντρο του Βόλου, προσελκύοντας το ενδιαφέρον των περιπατητών. Πολλά βλέμματα ακολούθησαν την εντυπωσιακή διαδρομή της παραδοσιακής ομάδας από το Κιλκίς, μέχρι το κέντρο του Βόλου.

Οι «Μωμόγεροι» είχαν ως αφετηρία την πλατεία Πανεπιστημίου επί της οδού Ερμού, για να φτάσουν, χορεύοντας και τραγουδώντας, στην οδό Σπυρίδη, την οποία κατέβηκαν έως την οδό Δημητριάδος ώστε να ανηφορίσουν, στη συνέχεια, την Γκλαβάνη έως την πλατεία Αγ. Νικολάου, φτάνοντας αμέσως μετά στην οδό Κουμουνδούρου.

Ποντιακοί ήχοι πλημμύρισαν το κέντρο της πόλης, με τα μέλη της παραδοσιακής ομάδας, ντυμένα με παραδοσιακές φορεσιές που θύμιζαν την εποχή του Μεγάλου Αλεξάνδρου, να αναβιώνουν με τρόπο τελετουργικό, δρώμενα που αναζητούν τις ρίζες τους στο πέρασμα του χρόνου.

Οι «Μωμόγεροι» του Καρυοχωρίου Πτολεμαΐδας έκαναν, παράλληλα, αισθητή την παρουσία τους σε κεντρικά καφέ, παρουσιάζοντας «Κάλαντα και δρώμενα» που αντέχουν στο χρόνο.

Στην πλατεία Αγίου Νικολάου και τους γύρω κεντρικούς δρόμους, πλήθος κόσμου σχημάτισε μια μεγάλη ανθρώπινη αλυσίδα που ακολούθησε τα βήματα της ομάδας, επιβραβεύοντας με το θερμό του χειροκρότημα, το πρωτότυπο θέαμα.

Διαδραστική εκδήλωση

Στο μεταξύ, ξεκίνησε χθες στο Κέντρο Τέχνης Τζιορτζιο Ντε Κίρικο το διαδραστικό πρόγραμμα «Ζωγραφίζοντας με λόγια και με βήματα», για παιδιά ηλικίας 6-12 ετών στο πλαίσιο της έκθεσης «Shall we Dance? Γιορτές με χρώμα και χορό». Πρόκειται για ένα βιωματικό εργαστήρι αυτοσχεδιασμού για μικρά παιδιά. Εμψυχώτριες της εκδήλωσης είναι η Μαρία Φραγκουδάκη, ιστορικός τέχνης-ηθοποιός και η Ελένη Φραγκουδάκη, χορεύτρια. Το πρόγραμμα θα επαναληφθεί την ίδια ώρα, αύριο Πέμπτη 29 Δεκεμβρίου και την Τετάρτη 4 Ιανουαρίου. Η ομαδική εορταστική έκθεση «Γιορτές με τέχνη 7», διοργανώνεται για 7η συνεχή χρονιά με τη συμμετοχή πενήντα καλλιτεχνών της πόλης. Επιπλέον, παρουσιάζεται το καθιερωμένο χριστουγεννιάτικο «Φιλανθρωπικό δέντρο» γεμάτο με καλλιτεχνικά δώρα, έργα πολύ μικρού μεγέθους, με την υπογραφή των καλλιτεχνών, που πωλούνται σε χαμηλή, συμβολική τιμή. Τα έσοδα από τις πωλήσεις θα προσφερθούν σε ευαγή ιδρύματα.

ΓΛ. ΥΔΡ.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου