ΤΟΠΙΚΑ

Παρέλαση διαμαρτυρόμενων πολιτών από την Οικονομική Υπηρεσία Βόλου

παρέλαση-διαμαρτυρόμενων-πολιτών-απ-620089

Παρέλαση διαμαρτυρόμενων δημοτών τις τελευταίες ημέρες από την οικονομική υπηρεσία του Δήμου Βόλου. Οι δεσμεύσεις λογαριασμών και οι κατασχέσεις μικροποσών από το Δήμο σε βάρος δημοτών, έφεραν διαμαρτυρόμενους με τις αποδείξεις στο χέρι στην οικονομική υπηρεσία.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Τουλάχιστον 15 δημότες έχουν διαμαρτυρηθεί μέχρι στιγμής στην οικονομική υπηρεσία για χρέη που δεν υφίστανται, και παρόλα αυτά οι ίδιο βρέθηκαν με δεσμευμένους τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς και με χρηματικά ποσά κατασχεμένα.

Πρόκειται κυρίως για δημότες που ενώ έχουν πληρώσει τέλη, μισθώματα κ.ά., εμφανίζονται ως οφειλέτες. Σύμφωνα με υπηρεσιακούς παράγοντες, η περίπτωση των συγκεκριμένων οφειλετών φαίνεται να συνδέεται με -γνωστή από δεκαετίας περίπου- υπόθεση εισπράκτορα της εφορίας, ο οποίος «εξυπηρετούσε» δήμους και κοινότητες κάνοντας εισπράξεις τελών και μισθωμάτων, έκοβε αποδείξεις αλλά δεν απέδιδε τα χρήματα, με αποτέλεσμα δημότες που είχαν πληρώσει και είχαν λάβει αποδείξεις να εμφανίζονται ως οφειλέτες.

Επίσης, υπάρχουν και δημότες που εμφανίζονται ως οφειλέτες για πολεοδομικά ζητήματα, όπως πρόσφατα αποκάλυψε ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ. Μολονότι έχουν εξοφλήσει τις οφειλές τους στην Εφορία, η δεύτερη δεν έχει φροντίσει να ενημερώσει υπηρεσιακά την οικονομική υπηρεσία του Δήμου Βόλου, προκειμένου να διαγραφούν από τη λίστα με τους οφειλέτες.

«Όσοι έρχονται με αποδείξεις, διαγράφουμε τα χρέη και φροντίζουμε για την αποδέσμευση των λογαριασμών», ανέφερε στέλεχος της υπηρεσίας.

700 δεσμεύσεις λογαριασμών

Σημειώνεται ότι σε συνολικά 700 δεσμεύσεις τραπεζικών λογαριασμών δημοτών έχει προχωρήσει ο Δήμος Βόλου από τις 20 Νοεμβρίου, και ήδη μικροποσά έχουν αρχίσει και πιστώνονται στα δημοτικά ταμεία.

Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο οικονομικών, Δημήτρη Πέγιο, ο Δήμος Βόλου διεκδικεί συνολικό ποσό 12,3 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για οφειλές δημοτών και εταιρειών προς τα δημοτικά ταμεία που έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες μέσα στην 15ετία από το 1997 έως και το 2012. «Επειδή πάνω στην 20ετία, το 2017 δηλαδή, οι οφειλές παραγράφονται, μας ήρθε εντολή από το Υπουργείο, να κινήσουμε διαδικασίες αναγκαστικής είσπραξης των οφειλόμενων», ανέφερε ο κ. Πέγιος.

Αρχές Νοεμβρίου είχαν φύγει από την ταμειακή υπηρεσία… «μπιλιετάκια» προς οφειλέτες προκειμένου να τακτοποιήσουν τις οικονομικές οφειλές τους. Όσοι δεν ανταποκρίθηκαν βρίσκονται αντιμέτωποι με δεσμεύσεις τραπεζικών λογαριασμών.

Ήδη, σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο, έχουν δεσμευτεί 700 λογαριασμοί ισάριθμων δημοτών σε διαφορετικά τραπεζικά υποκαταστήματα, οι οποίοι χρωστούν χρηματικά ποσά των 500 ευρώ και άνω.

Ταυτόχρονα έχουν κινηθεί διαδικασίες και εναντίον μεγαλοοφειλετών για ληξιπρόθεσμα χρέη μετά το 2012. Πρόκειται για χρέη άνω των 5.000 ευρώ. Ανάμεσά τους και επιχείρηση που οφείλει στα δημοτικά ταμεία ποσό ύψους 2 εκατ. ευρώ.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου