ΤΟΠΙΚΑ

«Πνιγήκαμε» στις διοξίνες

πνιγήκαμε-στις-διοξίνες-851206

Βραδυφλεγής «βόμβα» η περιοχή σε απόσταση 500 μέτρων περιμετρικά της Χαλυβουργίας Θεσσαλίας. Μετά τις υψηλές τιμές σε μόλυβδο, οι εργαστηριακές αναλύσεις έδωσαν διοξίνες τέσσερις φορές πάνω από το ανώτατο αποδεκτό όριο. Νέα μέτρα για την προστασία των καταναλωτών λαμβάνει η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση. Σε «καραντίνα» μπαίνουν εκατοντάδες αμνοερίφια τεσσάρων κτηνοτροφικών μονάδων που οδηγούνταν για βοσκή στην περιοχή, η οποία έχει προσβληθεί από τη λειτουργία της βιομηχανίας.
Τα αποτελέσματα των αναλύσεων σε δείγμα που απεστάλη σε εξειδικευμένο εργαστήριο του Βελγίου επιβεβαίωσαν με τον πλέον δυσάρεστο τρόπο τις υπόνοιες των αρμοδίων υπηρεσιών της Νομαρχίας.
Σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου, χθες το μεσημέρι, ο νομάρχης Μαγνησίας Απ. Παπατόλιας και ο αντινομάρχης Δημ. Μεργιαλής δημοσιοποίησε τις σοβαρότατες διαπιστώσεις των εργαστηριακών ελέγχων.
Ο έλεγχος που διενεργήθηκε για ποσότητες διοξινών και πολυχλωριωμένων δυφαινιλίων στο δείγμα που στάλθηκε στο Εργαστήριο Ελέγχου Κυκλοφορίας Ζωοτροφών του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης έδειξε ότι τα επίπεδα ρύπανσης ήταν πολύ υψηλότερα από τις ανώτατες αποδεκτές τιμές.
Συγκεκριμένα εντοπίστηκε διοξίνη σε ποσότητα 3,288 ngr/kg ζωοτροφής, όταν το ανώτατο όριο είναι 0,75 ngr/kg και 4,9 ngr/kg ζωοτροφής, ενώ το όριο είναι 1,25 ngr/kg.
Σε συνεργασία με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, αλλά και τον αντινομάρχη της Θεσσαλονίκης που πρόσφατα αντιμετώπισαν παρόμοιο πρόβλημα στους Ταγαράδες, η πολιτική ηγεσία της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Μαγνησίας εξετάζει κάθε παράμετρο της υπόθεσης.
Άμεσες ήταν όλες οι ενέργειες για τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν στην περιοχή. Μονόδρομο φαίνεται να αποτελεί η δέσμευση 1.300 περίπου αμνοεριφίων τεσσάρων κτηνοτρόφων, η διακοπή σφαγής και η καταστροφή του γάλακτος από τα συγκεκριμένα κοπάδια.
Ο κ. Παπατόλιας αμέσως μετά την αποστολή των αποτελεσμάτων επικοινώνησε με τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης Κ. Σκιαδά και διευθυντές του υπουργείου, οι οποίοι πρότειναν να κινηθούν ανάλογα με την περίπτωση των Ταγαράδων.
Ακολούθησε επικοινωνία του νομάρχη Μαγνησίας με τον νομάρχη Θεσσαλονίκης Παν. Ψωμιάδη και αντινομάρχες του, οι οποίοι ενημέρωσαν για τα μέτρα που είχαν ληφθεί.
Μοναδική λύση αποτελεί η δέσμευση των ποιμνιοστασίων, που έχει προκαλέσει έντονο προβληματισμό στους κτηνοτρόφους, οι οποίοι θα ζημιωθούν οικονομικά. Ζητούμενο, σύμφωνα με πληροφορίες, φαίνεται να αποτελεί ο τρόπος αποζημίωσης των κτηνοτρόφων, εξαιτίας των σοβαρών κενών που υπάρχουν στο ισχύον νομικό πλαίσιο για παρόμοιες περιπτώσεις.
«Όλες μας οι ενέργειες εξελίσσονται σε συνεργασία και σε συνεννόηση με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Για τον έλεγχο θα ενημερώσουμε και προσωπικά τον υπουργό και θα ζητήσουμε τη συνδρομή του για τη διενέργεια νέων ελέγχων, καθώς και για την συνολική πλέον αντιμετώπιση όλων των συνεπειών αυτών των ελέγχων», ενημέρωσε χθες το μεσημέρι ο νομάρχης Μαγνησίας.
Τα ευρήματα διοξινών δεν τροποποιούν τον αρχικό σχεδιασμό. Ο έλεγχος για τις διοξίνες θα επεκταθεί και σε ακτίνα από 500 έως 1.000 μέτρα γύρω από τη Χαλυβουργία Θεσσαλίας, όπως συνέβη για το μόλυβδο.
Σε ότι αφορά την περιοχή του 304 ΠΕΒ, οι μετρήσεις δείχνουν ότι οι διοξίνες βρίσκονται στα όρια του στατιστικού λάθους, με την έννοια ότι το ποσοστό αβεβαιότητας της μεθόδου είναι 10,7%. Τα αποτελέσματα έδειξαν περιεκτικότητα σε διοξίνες 0,78 ngr/kg ζωοτροφής, δηλαδή στο όριο.
Στη ζώνη των 500 μέτρων γύρω από τη Χαλυβουργία δεν υπάρχουν καλλιέργειες, σε αντίθεση με τη ζώνη των 500 έως 1.000 μέτρων, όπου καλλιεργούνται σιτηρά.
«Θα αναμένουμε τα αποτελέσματα και για την επόμενη ζώνη και θα δούμε πως θα κινηθούμε. Πηγαίνουμε βήμα-βήμα», δήλωσε ο κ. Μεργιαλής.
Σήμερα στις 9.30 το πρωί πραγματοποιείται η προγραμματισμένη συνάντηση νομαρχιακού κλιμακίου, με επικεφαλής τον νομάρχη, στη Χαλυβουργία Θεσσαλίας.
Στη διάρκεια της συνάντησης με τη διοίκηση της εταιρίας θα τεθεί το σύνολο των ζητημάτων σχετικά με τη λειτουργία της μονάδας και τους περιβαλ

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου