ΤΟΠΙΚΑ

Στον «αέρα» η οικοδομή στο Βόλο

στον-αέρα-η-οικοδομή-στο-βόλο-629296

ΜΕΤΑ ΤΗ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΣΤΟ ΦΕΚ ΤΟΥ ΝΕΟΥ Γ.Π.Σ.

Ξεκίνησε το 2008 για να ανακουφίσει την πόλη από την… ασφυξία που προκάλεσε η μεγάλη ανοικοδόμηση. Επί οκτώ χρόνια βρισκόταν σε εκκρεμότητα, για να κλείσει άρον- άρον από τη σημερινή δημοτική αρχή Βόλου προκειμένου να μη χαθεί η χρηματοδότηση της τάξης του 1,5 εκατ. ευρώ και μπει ο Δήμος σε περιπέτειες. Το νέο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο Βόλου εγκρίθηκε, και στις 4 Νοεμβρίου δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ…

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Ο νέος Νόμος καλείται να εφαρμοστεί άμεσα, δεδομένου ότι έχει μορφή κανονιστικής απόφασης. Και έρχεται να δώσει τη χαριστική βολή στην ήδη «ακινητοποιημένη» οικοδομή. Φάκελοι μηχανικών επιστράφηκαν πίσω από την πολεοδομία του Δήμου Βόλου προκειμένου οι μελέτες και τα τοπογραφικά να εναρμονιστούν με τα νέα δεδομένα.

Ένα από αυτά, η μείωση των συντελεστών δόμησης, θίγει εργολάβους που είχαν προχωρήσει σε αγορά οικοπέδων καθώς είχαν υπολογίσει σε συγκεκριμένη επιφάνεια δόμησης και τώρα άλλα τετραγωνικά (λιγότερα) καλούνται να χτίσουν, χάνοντας ταυτόχρονα και μέρος της αξίας του οικοπέδου.

Οι συντελεστές δόμησης που είχαν εγκριθεί κατά την πρώτη φάση της μελέτης είχαν γίνει αποδεκτοί –στο στάδιο της διαβούλευσης- χωρίς αντιδράσεις από τον κόσμο των μηχανικών, που όμως σήμερα βρίσκεται αντιμέτωπος με το οξύ πρόβλημα.

«Η αναγκαιότητα της νέας μελέτης ΓΠΣ Βόλου, τα τελευταία χρόνια, ήταν μεγάλη, διότι η πόλη ασφυκτιούσε από τη μεγάλη ανοικοδόμηση που έγινε. Το χαρακτηριστικό της οικοδόμησης είναι οι μεγάλοι συντελεστές δόμησης και τα μεγάλα ποσοστά κάλυψης, με συνέπεια τη δημιουργία μιας σειράς προβλημάτων, όπως ο κυκλοφοριακός φόρτος, η έλλειψη χώρων στάθμευσης, η έλλειψη πρασίνου, η αύξηση της θερμοκρασίας τη θερινή περίοδο, η αύξηση της ηχορύπανσης κ.λπ. Επίσης πολλά ζητήματα είχαν ανακύψει με κτίρια που εξυπηρετούν τις βασικές λειτουργίες της πόλης, όπως Δικαστικό Μέγαρο, Πυροσβεστική, Μονάδες Υγείας, Εκπαιδευτήρια κ.λπ. τα οποία θα έπρεπε να βγουν έξω από το κέντρο ώστε ο Βόλος να γίνει μία όμορφη και βιώσιμη πόλη με σύγχρονες υποδομές, φιλική στους κατοίκους της και τους τουρίστες.

Δυστυχώς όμως, όλες οι μεθοδεύσεις διαχρονικά από το Δήμο Βόλου και οι καθυστερήσεις της μελέτης αναθεώρησης Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου Βόλου που ανατέθηκε το 2008 και ολοκληρώθηκε σήμερα, ύστερα δηλαδή από 8 χρόνια, βιαστικά από τη Δημοτική Αρχή ώστε να μη χαθεί η χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οδήγησαν σε μία προβληματική μελέτη που αντί να είναι ένα εργαλείο ανάπτυξης της πόλης για την οικιστική της ανάπτυξη, την προσέλκυση επενδύσεων και την προστασία του περιβάλλοντος, δημιουργεί σήμερα και δυστυχώς θα δημιουργεί για τα επόμενα χρόνια, πολλά προβλήματα στην πόλη», αναφέρει μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ η τοπογράφος μηχανικός-πολεοδόμος και μέλος του ΤΕΕ Μαγνησίας, Τούλα Μπακλατσή.

Σύμφωνα με την κ. Μπακλατσή, ένα από τα προβλήματα που ήρθαν άμεσα στην επιφάνεια, είναι αυτό της μείωσης των συντελεστών δόμησης «που αφορά όχι μόνο το κέντρο της πόλης του Βόλου, αλλά και τα περίχωρα».

Ήδη μάλιστα έχουν ξεσηκωθεί οι πρώτες αντιδράσεις από μηχανικούς που καλούνται να συντάξουν νέους φακέλους οικοδομών από την αρχή, χάνοντας σημαντικό μέρος της αξίας της γης που είχαν αγοράσει. Έχουν εντοπιστεί τουλάχιστον τέσσερις περιπτώσεις εργολάβων που αναγκάζονται να περιορίσουν τα τετραγωνικά μέτρα που μπορούν να δομήσουν και άρα την αξία της γης που αγόρασαν.

Ωστόσο, τα προβλήματα δε σταματούν στους συντελεστές. Σύμφωνα με την κ. Μπακλατσή, στα προβλήματα προστίθεται «η μη τροποποίηση των Ζωνών Οικιστικού Ελέγχου και άρα της οικιστικής ανάπτυξης έξω από το κέντρο της πόλης, αλλά και προβλήματα στις επιτρεπόμενες χρήσεις γης της περιοχής, χωρίς μάλιστα να υπάρχει και η ανάλογη ενημέρωση για το τι ακριβώς θα ισχύσει την επόμενη μέρα της έγκρισης του σχεδίου».

Ο Δήμος Βόλου

Κληθείς να σχολιάσει τα προβλήματα που δημιουργούνται για τους μηχανικούς, οι οποίοι άλλα τετραγωνικά υπολόγιζαν κι άλλα μπορούν να οικοδομήσουν, ο αντιδήμαρχος τεχνικών υπηρεσιών του Δήμου Βόλου Θανάσης Σταυρίδης, ανέφερε ότι εξετάζονται λύσεις από την υπηρεσία. Αναμένεται μάλιστα και επίσημη ανακοίνωση.

«Δυστυχώς βρεθήκαμε προ τετελεσμένων όταν κληθήκαμε στο και πέντε να τρέξουμε το Γ.Π.Σ. για να μην απενταχθεί η μελέτη που θα προκαλούσε ζημία τουλάχιστον 1,5 εκατ. ευρώ στο Δήμο Βόλου. Οι συντελεστές δόμησης είχαν εγκριθεί κατά το πρώτο στάδιο της μελέτης επί θητείας της προηγούμενης δημοτικής αρχής. Για εμάς ήταν τελειωμένη υπόθεση», σημείωσε ο κ. Σταυρίδης, υποστηρίζοντας ωστόσο ότι θα γίνει προσπάθεια για να μην υπάρξουν μεγάλες αποκλίσεις ιδίως στο κέντρο.

Το ΤΕΕ Μαγνησίας

Για τα προβλήματα που δημιουργούνται από την εφαρμογή του νέου γενικού πολεοδομικού σχεδιασμού, το ΤΕΕ Μαγνησίας, θα συνεδριάσει την Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου, στις 8 το βράδυ.

Πρόταση

Σύμφωνα με την κ. Μπακλατσή, τρεις κινήσεις θα πρέπει να γίνουν «δεδομένου ότι η μελέτη βάσει νόμου μπορεί να αναθεωρηθεί μετά από πέντε χρόνια:

-Παρουσίαση των αλλαγών που προκύπτουν με την εφαρμογή του νέου ΓΠΣ , διότι αυτή τη στιγμή συντάσσονται πωλητήρια συμβόλαια, γίνονται κατατμήσεις, γίνονται νομιμοποιήσεις, κλίνονται επιχειρηματικές συμφωνίες, συντάσσονται οικοδομικές άδειες κλπ, που πολύ πιθανόν να μην ισχύουν και να έχουν και ποινικές συνέπειες.

Ο Δήμος Βόλου να κινήσει τη διαδικασία της Τροποποίησης των Ζωνών Οικιστικών Ελέγχουν που προτείνονται προς πολεοδόμηση από το ΓΠΣ, προκειμένου να υπάρξει η δυνατότητα χωροθέτησης παραγωγικών δραστηριοτήτων στην περιοχή μας καθώς και οικιστικών περιοχών.

Να συντάξει Μελέτη Αναθεώρησης του σχεδίου πόλης για την Δ.Ε. Βόλου, για την προσαρμογή του προς το εγκεκριμένο ΓΠΣ όσον αφορά τους όρους δόμησης και τις χρήσεις γης».

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου