ΤΟΠΙΚΑ

Η αιθαλομίχλη επιστρέφει στο Βόλο

η-αιθαλομίχλη-επιστρέφει-στο-βόλο-636159

Η ένταση της κακοκαιρίας και η ακριβή τιμή του πετρελαίου θέρμανσης επαναφέρουν το φαινόμενο της αιθαλομίχλης στην πόλη του Βόλου, όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει ο βουλευτής Μαγνησίας Ν.Δ. Χρήστος Μπουκώρος, σε ερώτηση που κατέθεσε προς τους Υπουργούς Οικονομικών, Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Στην ερώτηση αναφέρονται τα εξής: «Η πτώση της θερμοκρασίας και οι χιονοπτώσεις των τελευταίων ημερών, σε συνδυασμό με την υψηλότατη τιμή πετρελαίου θέρμανσης έχουν επαναφέρει με δριμύτητα το πρόβλημα της αιθαλομίχλης στα αστικά κέντρα της χώρας. Ήδη στην πόλη του Βόλου οι τιμές της αερορύπανσης έχουν ξεπεράσει το επιτρεπόμενο όριο της Ε.Ε., το οποίο ορίζεται στα 50μgr/m3. Συγκεκριμένα, στο Βόλο την Τρίτη, 22 Νοεμβρίου 2016, καταγράφηκαν στη μία το μεσημέρι 122μgr/m3 και τα μεσάνυχτα της ίδια ημέρας σημειώθηκε αύξηση της τιμής αγγίζοντας τα 129μgr/μ3.

Η ανάγκη για άμεσο πολιτικό σχεδιασμό αναφορικά με το ζήτημα της αιθαλομίχλης εξακολουθεί να παραμένει επίκαιρη. Από πλευράς υπουργείου δεν έχει ληφθεί καμία πρωτοβουλία για την αντιμετώπιση του φαινομένου. Απόρροια της οικονομικής κρίσης αποτελεί η στροφή των καταναλωτών προς εναλλακτικές, οικονομικές μορφές θέρμανσης, οι οποίες δεν είναι πάντα και οι ενδεδειγμένες. Χιλιάδες πολίτες που αδυνατούν να προμηθευτούν πετρέλαιο θέρμανσης, επιλέγουν τις σόμπες και τα τζάκια, χρησιμοποιώντας τις περισσότερες φορές αμφιβόλου ποιότητας εύφλεκτα υλικά και ξύλα.

Η συγκέντρωση των αιωρούμενων σωματιδίων στην ατμόσφαιρα, από τις μαζικές καύσεις κατά τις νυχτερινές κυρίως ώρες, ξεπερνάει τα ανώτατα επιτρεπόμενα όρια συσσώρευσης, όπως αποδεικνύεται και από τις προαναφερόμενες μετρήσεις που έχουν διενεργηθεί στην πόλη του Βόλου. Η κακή ποιότητα του εισπνεόμενου ατμοσφαιρικού αέρα επιφέρει επιβλαβείς επιπτώσεις στην υγεία των πολιτών.

Τέλος, η αυξημένη τιμή του πετρελαίου θέρμανσης, που σε ορισμένες περιοχές ξεπέρασε το 1,10€ και σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις αναμένεται και νέα αύξηση, θα εντείνει ακόμη περισσότερο το πρόβλημα τους επόμενους χειμερινούς μήνες.

Κατόπιν τούτων,Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1) Ποια μέτρα πρόληψης προτίθεστε να λάβετε προκειμένου να προστατεύσετε τον πληθυσμό των αστικών κέντρων της χώρας από το φαινόμενο της αιθαλομίχλης;

2) Είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης η μείωση της φορολογίας του πετρελαίου θέρμανσης, όπως είχε υλοποιήσει η προηγούμενη κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας το 2014, με τα θεαματικά αποτελέσματα στην τιμή, η οποία είχε διαμορφωθεί τότε στα 0,82 λεπτά;» καταλήγει η ερώτηση του βουλευτή Μαγνησίας Ν.Δ. Χρήστου Μπουκώρου.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου