ΤΟΠΙΚΑ

Πονοκέφαλος για τους οικονομολόγους. Μη εφαρμοστέο το νέο ασφαλιστικό

πονοκέφαλος-για-τους-οικονομολόγους-641536

«Στον αέρα» βρίσκεται το νέο ασφαλιστικό, ένα μόλις μήνα πριν την εφαρμογή του. Λογιστές – φοροτεχνικοί, που θα κληθούν να το υλοποιήσουν, διαπιστώνουν σειρά τεχνικών προβλημάτων και δεν λαμβάνουν και καμία απάντηση – διευκρινιστική εγκύκλιο από το υπουργείο Οικονομικών, αν και το νέο σύστημα συνιστά πλήρη ανατροπή στην ασφάλιση. Περιορίζονται ως εκ τούτου σε γενικού τύπου σεμινάρια, ενώ στις επισκέψεις που δέχονται στα γραφεία τους από ελεύθερους επαγγελματίες δεν είναι σε θέση να δώσουν απαντήσεις σε σειρά ερωτημάτων που διατυπώνονται.

Ρεπορτάζ: ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Πονοκέφαλος για λογιστές – φοροτεχνικούς το νέο ασφαλιστικό. Οι οικονομολόγοι ζητούν παράταση στην εφαρμογή του τουλάχιστον κατά έξι μήνες. Το πληροφοριακό σύστημα του ΙΚΑ δεν έχει προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα, όπως λένε, ενώ τεχνικά θέματα, που εξακολουθούν να είναι ανοιχτά στο παρά πέντε, καθιστούν μη εφαρμόσιμο το νέο σύστημα υπολογισμού της ασφάλισης. Τα προβλήματα είναι τόσο μεγάλα, ώστε, σύμφωνα με πληροφορίες από φοροτεχνικούς, να φημολογείται ότι η εφαρμογή του θα ανασταλεί.

Τα προβλήματα

Σύμφωνα με πληροφορίες από το Σύλλογο Οικονομολόγων Λογιστών Μαγνησίας, τα προβλήματα είναι ανυπέρβλητα.

Ενδεικτικά όταν κάποιος μετέχει σε εταιρεία ΕΠΕ, ενώ είναι γνωστό ότι θα ασφαλιστεί, ωστόσο δεν υπάρχει ενημέρωση για τον τρόπο υπολογισμού των χρημάτων, που θα κληθεί να πληρώσει.

Σε άλλη περίπτωση, όταν ένας ελεύθερος επαγγελματίας σταματάει μία δραστηριότητα και ξεκινάει μία καινούργια δεν είναι διευκρινισμένο ανάλογα με ποιο είδος της δραστηριότητας θα ασφαλιστεί.

Γενικά ο Νόμος προβλέπει για τους ελεύθερους επαγγελματίες καταβολή ασφαλιστικών εισφορών ανάλογα με τα κέρδη, εν προκειμένω το 2016, όμως, το εισόδημα δεν έχει εκκαθαριστεί. Ως εκ τούτου εύλογα προκύπτει το ερώτημα αν το ποσοστό της ασφάλισης θα είναι με την κατώτερη κλίμακα (27%) ή με την ανώτερη (38%).

Επίσης, δεν έχει αλλάξει και το έντυπο των φορολογικών δηλώσεων, ώστε να ανταποκρίνεται στις νέες ανάγκες συμπλήρωσής τους ανάλογα με τα καινούργια δεδομένα.

Ερωτήματα

Eνας μεγάλος αριθμός ελεύθερων επαγγελματιών, που «καίγονται» σε σχέση με άλλους ασφαλισμένους από τις νέες αλλαγές, απευθύνονται καθημερινά σε λογιστικά και φοροτεχνικά γραφεία και ζητούν ενημέρωση για την από εδώ και στο εξής πορεία τους, ώστε να αποφασίσουν αν θα συνεχίσουν τη λειτουργία των εταιρειών τους και αν ναι, τότε με ποια μορφή.

«Δεν ξέρουμε τι να τους απαντήσουμε», λέει ο υπεύθυνος δημόσιων σχέσεων του Συλλόγου Οικονομολόγων Λογιστών Αλέκος Κεχαγιάς. Οι επαγγελματίες είναι στα κάγκελα. Οι αυξήσεις για εισοδήματα άνω των 20.000-25.000 ευρώ, εξηγεί, είναι μεγάλες. Ο επαγγελματίας που βγάζει κέρδη ύψους 50.000 ευρώ με 27% συντελεστή θα κληθεί να πληρώσει ασφαλιστικές εισφορές περίπου 13.500 ευρώ κατ’ έτος, με 38% 19.000 ευρώ.

Ο ίδιος τονίζει ότι μεγάλο πρόβλημα υπάρχει και με τους αγρότες. «Μπαίνουν θέματα ειδικά στα χωριά με τους κατοίκους που έχουν διάφορες ιδιότητες, μπορεί δηλαδή να ασκούν αγροτική δραστηριότητα και παράλληλα να έχουν και ένα μαγαζί. Ο Νόμος δεν διευκρινίζει πως θα αντιμετωπιστούν», αναφέρει.

Αλλαγές και στους δημοσίους υπαλλήλους

Θολό παραμένει το τοπίο ασφάλισης και για τους δημόσιους υπαλλήλους. Αν και οι δημόσιοι υπάλληλοι θα έχουν όλοι τις ίδιες κρατήσεις, οι οποίες σήμερα είναι διαφορετικές ανάλογα με την Υπηρεσία, ωστόσο δεν έχουν δοθεί διευκρινήσεις πως θα συμβεί αυτό πρακτικά. Οι εργαζόμενοι, που απασχολούνται στη μισθοδοσία, θεωρείται βέβαιο ότι θα πρέπει να επανακαταρτιστούν όπως και στον ιδιωτικό τομέα, καθώς θα υπάρξει κοινή φόρμα.

Απορίες και για τα μπλοκάκια

«Ο Νόμος είναι ανεφάρμοστος», λέει ο κ. Κεχαγιάς. Μέσα στον Ιανουάριο δεν είναι γνωστό πως θα πληρωθούν ασφαλιστικές εισφορές για τους εργαζομένους με μπλοκάκια. Ενώ η ασφάλιση θα καταβληθεί κατά τα 2/3 από τον εργαζόμενο και κατά το 1/3 από τον εργοδότη, δεν υπάρχουν διευκρινήσεις για τον τρόπο, αλλά και τους χρόνους καταβολής, εξηγεί.

Απροετοίμαστο το ΙΚΑ

Ενώ απομένει μόλις ένας μήνας για την εφαρμογή του νέου ασφαλιστικού, ωστόσο, το ΙΚΑ δεν έχει προετοιμαστεί ακόμη. Παρά τη δημιουργία του νέου ταμείου, του ΕΦΚΑ (Ενιαίος Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης), το πληροφοριακό σύστημα του ΙΚΑ δεν έχει αναβαθμιστεί ώστε να δέχεται όλα τα δεδομένα. Το Δημόσιο, ενδεικτικά, θα πρέπει να στέλνει ΑΠΔ στο ΙΚΑ όπως συμβαίνει και με τον ιδιωτικό τομέα. Το πληροφοριακό σύστημα όμως δεν έχει τεθεί σε λειτουργία. Γενικά, οι Υπηρεσίες εκτιμάται ότι έπρεπε ήδη να επικοινωνούν μεταξύ τους.

Ολοι σε στάση αναμονής, «περιμένετε» λέει το υπουργείο

Ο καινούργιος νόμος θα εξομοιώσει τις συντάξεις μέχρι το 2020. Ένα από τα θετικά του εκτιμάται ότι είναι η χορήγηση συντάξεων χωρίς καθυστερήσεις. Ωστόσο τα πρακτικά προβλήματα, τουλάχιστον προς στιγμής, φαίνονται «βουνό».

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Φοροτεχνικών, Δημήτρης Παππάς, είπε ότι δεν έχει δοθεί καμία διευκρίνιση ούτε για τους συνταξιούχους, ούτε και για τους ασφαλισμένους.

«Είμαστε όλοι σε στάση αναμονής. Δυστυχώς, δεν μπορούμε να ενημερώσουμε τους ασφαλισμένους πέραν από τις γενικές γραφές του Νόμου. Στο περίμενε βρίσκονται κατ’ ανάγκη και οι επιχειρηματίες. Γίνονται σεμινάρια από συλλόγους και φορείς. Όμως, δεν έχουν βγει οι ερμηνευτικές. Το υπουργείο προφορικά απαντάει «περιμένετε», είπε ο ίδιος.

Να επισημανθεί ότι ο νέος όγκος δουλειάς που προκύπτει θα επιβαρύνει λογιστές – φοροτεχνικούς με επιπλέον όγκο εργασίας κατά 20%.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου