ΤΟΠΙΚΑ

Επερώτηση για την ατμοσφαιρική ρύπανση σε Βόλο και Λάρισα

επερώτηση-για-την-ατμοσφαιρική-ρύπαν-641572

Επερώτηση για το ζήτημα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης κατέθεσε στο Περιφερειακό Συμβούλιο Θεσσαλίας η παράταξη «Οικολογική Θεσσαλία».

Η «Οικολογική Θεσσαλία» ζητά από την περιφερειακή αρχή να ενημερώσει πότε θα εξοπλισθούν οι σταθμοί της Λάρισας και Βόλου με μηχανήματα που θα μετρούν το σύνολο των ρύπων αλλά και πότε θα τοποθετηθούν νέα μηχανήματα στις πρωτεύουσες των δυο υπόλοιπων περιφερειακών ενοτήτων και στις άλλες περιοχές της Θεσσαλίας όπου υπάρχει ανάγκη. Επίσης ζητά να εκπονηθεί ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα ενημέρωσης – ευαισθητοποίησης για τους πολίτες της Θεσσαλίας αλλά και να αποφασίσει το Περιφερειακό Συμβούλιο συγκεκριμένα μέτρα -βραχυπρόθεσμα σε πρώτη φάση- ώστε να αντιμετωπίσει (περιορίσει) το πρόβλημα των υπερβάσεων των ορίων και σε δεύτερη φάση μακροπρόθεσμα μέτρα για τη συνολική αντιμετώπιση του προβλήματος.

«Στην περιφέρεια Θεσσαλίας, σύμφωνα με τα στοιχεία που μπορέσαμε να συλλέξουμε, υπάρχουν μόνο δυο δημόσιες σταθμοί μέτρησης, στη Λάρισα και το Βόλο, στη δε πρώτη, μάλιστα, οι μετρήσεις αφορούν μόνο τα PM 10 με αποτέλεσμα να μην έχουμε επαρκή στοιχεία που μας διασφαλίζουν την πλήρη διάγνωση του θέματος και κατ’ επέκταση να βρισκόμαστε σε αδυναμία ολοκληρωμένου σχεδιασμού για την αντιμετώπισή του.

Από την πλευρά της Περιφερειακής Αρχής, υπήρξαν κάποιες ανακοινώσεις, οι οποίες είναι μεν προς τη θετική κατεύθυνση, δεν επαρκούν, όμως, σε καμία περίπτωση, για μια αποτελεσματική αντιμετώπιση του θέματος.

Επειδή το θέμα έχει σημαντικότατες αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία όλων των κατοίκων των περιοχών αυτών και ιδιαίτερα όσων ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες και επιπλέον το φαινόμενο παρουσιάζεται κατ’ επανάληψη τα τελευταία χρόνια πρέπει να ληφθούν μέτρα» τονίζει καταλήγοντας στην ανακοίνωσή της η «Οικολογική Θεσσαλία».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου