ΤΟΠΙΚΑ

Εμβολιασμένα τα προσφυγόπουλα

εμβολιασμένα-τα-προσφυγόπουλα-647681

Μέσα Δεκεμβρίου ή το αργότερο από το νέο έτος, αναμένεται να ξεκινήσουν μαθήματα στα σχολεία υποδοχής, στο 9ο Δημοτικό Σχολείο Ν. Ιωνίας και στο 10ο Γυμνάσιο Βόλου, 19 και 3 προσφυγόπουλα αντίστοιχα, που σήμερα φιλοξενούνται στις εγκαταστάσεις του Μόζα. Το σύνολο των προσφυγόπουλων έχει κάνει την πρώτη δόση των εμβολίων έως και τις 12 Νοεμβρίου, σύμφωνα με ενημέρωση της υπεύθυνης στο νομό για την εκπαίδευση των μικρών προσφύγων, Μάγδας Βίτσιου, σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες με ευθύνη της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας, στο 10ο Γυμνάσιο Βόλου. Η δεύτερη δόση των εμβολίων θα γίνει μέσα στο Δεκέμβριο.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Επίσης, σύμφωνα με τα όσα είπε η κ. Βίτσιου, κάθε μαθητής θα συνοδεύεται από «τρίπτυχο»- ταυτότητα, στην οποία θα αναγράφονται τα στοιχεία του και τα εμβόλια που έχει κάνει κάθε μικρός πρόσφυγας. Αμεσα αναμένεται η πρόσληψη εκπαιδευτικών που θα διδάξουν στα προσφυγόπουλα, αφού πρώτα περάσουν από 15ήμερο σεμινάριο.

Προς το παρόν, προβλέπεται ότι μαθητές των δύο σχολείων και πρόσφυγες δεν θα συνυπάρχουν. Πρόκειται για εισαγωγικό στάδιο και από το νέο σχολικό έτος, ίσως ενταχθούν στις τάξεις ή σε τμήματα ένταξη των σχολείων.

Ο Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας, Σ. Σαβελίδης, θα προτείνει στη Μητρόπολη, να προσφέρει καθημερινά ένα χυμό, νερό και ένα σνακ στους πρόσφυγες μαθητές, δεδομένου μάλιστα ότι το κυλικείο δεν θα λειτουργεί.

Στη σύσκεψη δόθηκαν απαντήσεις στις απορίες των εκπαιδευτικών του 10ου Γυμνασίου, ενώ ο κ. Σαβελίδης εξήρε τη στάση τους απέναντι στο θέμα. Για ετοιμότητα της Δ.Δ.Ε. Μαγνησίας μίλησε και ο υπεύθυνος εκπαιδευτικός, Φ. Πιτσάβας.

Σημειώνεται ότι επίσημη ενημέρωση του Συλλόγου Γονέων στο 10ο Γυμνάσιο Βόλου, θα υπάρχει εφόσον εγκριθεί το τμήμα για τους 3 πρόσφυγες. Σύμφωνα με τον κ. Σαβελίδη, η νομοθεσία δεν προβλέπει σύσταση τμήματος κάτω των 10 μαθητών κι ως εκ τούτου αναμένεται πράσινο φως από το Υπουργείο Παιδείας.

Σήμερα, θα πραγματοποιηθεί συνάντηση ενημέρωσης των γονέων των μαθητών από το διευθυντή του 9ου δημοτικού σχολείου Ν. Ιωνίας, που έχει προταθεί να λειτουργήσει ως σχολείο υποδοχής των 19 προσφυγόπουλων. Σύμφωνα με το Διευθυντή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας, Γ. Πολύζο, τα προσφυγόπουλα είναι καλοδεχούμενα τόσο από τους εκπαιδευτικούς όσο και από το σύλλογο γονέων που είναι ενήμερος.

Επίσκεψη Κ. Στεργίου

Χθες το μεσημέρι, ο βουλευτής Μαγνησίας του ΚΚΕ Κων. Στεργίου και ο Δημήτρης Λούμας, τοπικός σύμβουλος Ν. Ιωνίας του ΚΚΕ, βρέθηκαν στο συγκρότημα του 3ου– 9ου δημοτικών σχολείων Νέας Ιωνίας και συζήτησαν με γονείς και κηδεμόνες μαθητών που περίμεναν έξω από το σχολείο. «Για ακόμη μια φορά φάνηκαν οι απαράδεκτες καθυστερήσεις εκ μέρους της κυβέρνησης σε ό,τι αφορά την ενημέρωση των γονιών, πάνω στις οποίες μπορούν να αναπτυχθούν ξενοφοβικές αντιλήψεις, αν και οι γονείς στην πλειοψηφία τους αντιλαμβάνονται ότι πρέπει να ανοίξουν την αγκαλιά τους στα προσφυγόπουλα», αναφέρεται σε ανακοίνωση που εκδόθηκε.

Εξάλλου, πλατιά ενημερωτική εξόρμηση έγινε το πρωί της Κυριακής στη Νέα Ιωνία Βόλου, από δεκάδες μέλη του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, σύμφωνα με ανακοίνωση.

Η εξόρμηση κάλυψε τις συνοικίες που ζουν οικογένειες που έχουν τα παιδιά τους στα 9ο και 3ο Δημοτικά Σχολεία Ν. Ιωνίας, που θα υποδεχθούν τα προσφυγόπουλα, που στεγάζονται στις εγκαταστάσεις Μόζα στο Βόλο. Στα σπίτια δόθηκε και η ανακοίνωση της Τ.Ε. Βόλου του ΚΚΕ που απευθύνεται σε γονείς και εκπαιδευτικούς σε σχέση με την εκπαίδευση των προσφυγόπουλων.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου