ΤΟΠΙΚΑ

Ανησυχία για την επένδυση στις Νηές

ανησυχία-για-την-επένδυση-στις-νηές-654793

Τα πάνω – κάτω σε επενδύσεις που τρέχουν, αλλά και σε εκτάσεις για την αγροτική παραγωγή, καθώς και για κάθε είδους παραγωγική ή άλλη οικονομική δραστηριότητα, φέρνει το νέο νομοσχέδιο για τον χωροταξικό σχεδιασμό.

Μεγάλη αναστάτωση μάλιστα υπάρχει στις τουριστικές επενδύσεις, που ήδη είναι σε εξέλιξη καθώς βρίσκονται προς αδειοδότηση επιχειρησιακά σχέδια που ακολουθούσαν τον προς κατάργηση νόμο, σύμφωνα με τον οποίο μία μεγάλη τουριστική επένδυση, μπορούσε να αφορά «πακέτο» και μεγάλη ξενοδοχειακή μονάδα και τουριστικές κατοικίες. Με το νέο νομοσχέδιο που βρίσκεται σε διαβούλευση αυτό δεν είναι καθόλου ξεκάθαρο, με αποτέλεσμα να υπάρχει μεγάλη αναστάτωση και ανασφάλεια στην αγορά. Σημειώνεται ότι για την περιοχή μας σε αυτές τις επενδύσεις συγκαταλέγεται και η επένδυση στις Νηές, στην έκταση της Μητρόπολης Δημητριάδος .

Το επίμαχο νομοσχέδιο τέθηκε σε διαβούλευση μόλις την προηγούμενη Παρασκευή για μία βδομάδα. Δημιουργούνται ωστόσο πολλά ερωτηματικά, δεδομένου ότι το σχέδιο νόμου είναι τόσο ειδικό που χρειάζεται σοβαρή ανάλυση πριν την οποιαδήποτε εμπεριστατωμένη τοποθέτηση και είναι γνωστό στο ΥΠΕΚΑ ότι το ΤΕΕ και γενικά ο κόσμος των Μηχανικών αυτήν την βδομάδα ασχολείται με τις εκλογές και είναι αδύνατον να προλάβει να καταθέσει τις προτάσεις, για αυτό και αναμένεται μεγάλη αντίδραση από το ΤΕΕ.

Σχολιάζοντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ το θέμα, η Τοπογράφος – Πολεοδόμος Μηχανικός Γραμματή Μπακλατσή, μέλος του ΤΕΕ , είπε ότι «το εν λόγω νομοσχέδιο είναι πολύ σοβαρό, γιατί πίσω από τον γενικό του τίτλο κρύβεται όλος ο στρατηγικός σχεδιασμός που πρέπει να αναπτύξει η χώρα ,σχετικά με τις επενδύσεις, την αγροτική παραγωγή καθώς και, κάθε είδους παραγωγική ή άλλη οικονομική δραστηριότητα» και συμπλήρωσε:

«Είναι κρίμα πάλι, στο πλαίσιο του κλεισίματος της τρέχουσας δεύτερης αξιολόγησης, να λύνουμε αποσπασματικά τόσο σημαντικά για τη χώρα και τις προοπτικές της θέματα, όπως είναι ο χωροταξικός σχεδιασμός».

Επίσης στελέχη της αγοράς και του real estate σημειώνουν τις επιφυλάξεις τους απέναντι στο νόμο, διότι οι επενδυτές επιθυμούν να υπάρχει ένα αντικειμενικό και σταθερό σε όλη τη χώρα σύστημα χρήσεων γης με βάση το οποίο θα μπορούν να αδειοδοτούνται οι επιχειρήσεις και όχι ένα σύστημα στο οποίο οι οικονομικές δραστηριότητες θα περνούν υπό την έγκριση των δημοτικών αρχών, που πολλές φορές στο παρελθόν μπλόκαραν πολλές επενδύσεις.

Μεταξύ άλλων το νέο νομοσχέδιο, προβλέπει ότι μετονομάζονται τα Εθνικά Χωροταξικά σε Ειδικά Χωροταξικά Πλαίσια, τα οποία θα αποτελούν τομεακά σχέδια που εκπονούνται σε εθνικό επίπεδο και προστίθενται στα Ειδικά Χωροταξικά Πλαίσια νέες θεματικές πολιτικές, που αφορούν στην προστασία του πολιτιστικού και φυσικού τοπίου και της πολιτικής γης.

Επίσης κατά την εκπόνηση τους, τα Ε.Χ.Π. θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη, τη δημοσιονομική και εθνική αναπτυξιακή στρατηγική, και ενωσιακές πολιτικές που επηρεάζουν τη διάρθρωση και ανάπτυξη του εθνικού χώρου, όπως αυτές για το περιβάλλον, την εδαφική συνοχή, ενώ τα περιφερειακά χωροταξικά πλαίσια θα δίνουν κατευθύνσεις στους δήμους σχετικά με περιορισμός και όρους για τις χρήσεις γης και τη δόμηση, με ιδιαίτερη αναφορά στην προστασία της γεωργικής γης.

Καταργείται εξάλλου ο δυνητικός χαρακτήρας της πρόβλεψης για οριοθέτηση των υδατορεμάτων, ενώ τα τοπικά χωρικά σχέδια αντικαθιστούν τα πρώην Γενικά Πολεοδομικά Σχέδια τα οποία θα είναι αυστηρότερα για τις προστατευόμενες περιοχές, καθώς και για τον αιγιαλό- παραλία, τα ποτάμια , τις λίμνες και τα ρέματα ενώ δεν θα υπάρχουν γενικές κατηγορίες χρήσεων γης που θα καθορίζουν τι επιτρέπεται στις οικιστικές περιοχές καθώς και τις περιοχές παραγωγικών και επιχειρηματικών δραστηριοτήτων. Πλέον οι τοπικές κοινωνίες θα είναι εκείνες που θα καθορίζουν τις κατηγορίες χρήσεων γης.

Προβληματισμός για τις Νηές

Η επένδυση στις Νηές -σύμφωνα με το πλάνο των επενδυτών- ονομάζεται ως «Tο θέρετρο του Κόλπου της Λεβάντας» (Lavender Bay Resort). Το κατασκευαστικό πλάνο του Lavender Bay Resort περιλαμβάνει: ένα Ξενοδοχείο 5 αστέρων που θα λειτουργήσει η γνωστή αλυσίδα Kempinski, 220 επώνυμες τουριστικές κατοικίες, 390 μη επώνυμες τουριστικές κατοικίες, ένα Γήπεδο γκολφ 18 οπών σχεδιασμένο από τον διάσημο Gary Player και ένα Beach club και άλλες εγκαταστάσεις αναψυχής.

Η Zoniro Α.Ε. (Zoniro Greece) έχει την αποκλειστική διαχείριση των έργων της Dolphin Capital Investors στην Ελλάδα. Η Dolphin (www.dolphinci.com) είναι μια από τις κορυφαίες επενδυτικές εταιρείες ακινήτων βάσει αξίας καθαρού παγίου ενεργητικού, εισηγμένη στην αγορά ΑΙΜ του Χρηματιστηρίου του Λονδίνου. Το χαρτοφυλάκιο των έργων της Dolphin καλύπτει έκταση άνω των 63.000 στρεμμάτων σε μοναδικές παραθαλάσσιες περιοχές, όπου ανεγείρονται 14 σύνθετες τουριστικές αναπτύξεις μεγάλης κλίμακας στην Ελλάδα, την Κύπρο, την Κροατία, την Τουρκία, τη Δομινικανή Δημοκρατία και τον Παναμά.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου