ΤΟΠΙΚΑ

«Γιατί μας παίρνουν τον ιερέα μας;»

γιατί-μας-παίρνουν-τον-ιερέα-μας-658675

Φουντώνει το κίνημα συμπαράστασης για τον ιερέα Γιώργο Δεληκώστα, που μετατίθεται από την εκκλησία της Παναγίας της Τρύπας στην Ανω Γατζέα μετά από απόφαση της Ι.Μ. Δημητριάδος , θέμα που ανέδειξε ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ, καταγράφοντας τη λαϊκή δυσφορία.

Είτε μέσω διαδικτύου είτε σε μία επιστολή στήριξης που συνέταξαν οι ίδιοι οι πιστοί του εκκλησιάσματος της Παναγίας της Τρύπας, εκατοντάδες Βολιώτες εκφράζουν την έντονη αντίδρασή τους στην απόφαση της Τοπικής Εκκλησίας και ζητούν την ανάκλησή της διότι «ελήφθη βεβιασμένα και είναι άδικη», όπως αναφέρουν.

Μέχρι στιγμής οι υπογραφές μέσω διαδικτύου ξεπερνούν τις 4.000, ενώ ανάλογη κίνηση υπέρ του 46χρονου ιερέα βρίσκεται σε εξέλιξη και από πιστούς της Εκκλησίας στη Γορίτσα, που σπεύδουν αυθορμήτως στο ναό για να δουν τον ιερέα και να του εκφράσουν τη στήριξή τους.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Οι υπογραφές που έχουν συγκεντρωθεί εγγράφως μέχρι στιγμής ξεπερνούν τις 20 σελίδες και έπεται συνέχεια, καθώς όλο και περισσότεροι Βολιώτες αλλά και κάτοικοι άλλων περιοχών συνηγορούν υπέρ της παραμονής του π. Γεώργιου στο προσκύνημα της Παναγίας Τρύπας.

Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες, πρόθεση των ενοριτών που αιτούνται την παραμονή του ιερέα στο ναό, όπου διακονεί επί 28 μήνες, είναι να μεταφέρουν και διά ζώσης το κοινό αίτημα στον Μητροπολίτη Δημητριάδος, ζητώντας απαντήσεις για τους λόγους που υπαγόρευσαν τη συγκεκριμένη απόφαση.

Το κλίμα που επικρατεί στο ναό είναι βαρύ, με τους ενορίτες να εκφράζουν σε όλους τους τόνους την αντίθεσή τους για την απομάκρυνση του π. Γεώργιου Δεληκώστα από το προσκύνημα της Παναγίας Τρύπας. Ολοι τους κάνουν λόγο για «έναν ιερέα, ο οποίος προσφέρει νυχθημερόν» με δάκρυα στα μάτια, ενώ, όπως καταγγέλλουν, η απόφαση ελήφθη διότι ορισμένοι «σκανδαλίστηκαν», ενδεχομένως, με την καθημερινότητά του, υποστηρίζοντας πως οι πρωτοβουλίες που ελάμβανε δεν συνάδουν με το ιερατικό έργο.

Είναι χαρακτηριστικό ότι τις τελευταίες δύο μέρες το τηλέφωνο του ναού δεν σταματάει να χτυπά, καθώς πολλοί προσπαθούν να επικοινωνήσουν με τον ιερέα και να του εκφράσουν τη συμπαράστασή τους.

Η κ. Αικατερίνη Μπουντούκου αναφέρει ότι οι πιστοί νιώθουν λύπη λόγω της απομάκρυνσης του ιερέα

«Μας παίρνουν την ελπίδα»

Ενορίτες της Παναγίας Τρύπας μίλησαν στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ, υπογραμμίζοντας ότι πολύς κόσμος και πολλοί νέοι έρχονται στο ναό από κάθε γωνιά της Ελλάδας, διότι παίρνουν κουράγιο, δύναμη και ελπίδα.

Χαρακτηριστική είναι η δήλωση της Αικατερίνης Μπουντούκου, η οποία εκφράζει την απέραντη θλίψη που της προκάλεσε η απόφαση μετάθεσης του π. Γεώργιου σε άλλο ναό, ενώ επισημαίνει ότι τον γνωρίζει δεκαπέντε χρόνια. «Είναι πάρα πολύ αγαπητός και καλός ιερέας και έχει προσεγγίσει πάρα πολύ κόσμο. Εχει έρθει πάρα πολύς νέος κόσμος στο ναό, γιατί μπορεί να μπει στην ψυχή σου, να σε βοηθήσει, διότι όλοι αντιμετωπίζουμε προβλήματα αυτή την εποχή. Μας στερούν την ελπίδα», επισημαίνει η ίδια, για να προσθέσει ότι «είμαστε όλοι πολύ λυπημένοι, γιατί η ζωή μας είναι η Εκκλησία, βρίσκουμε ψυχική γαλήνη στην Εκκλησία και στον ιερέα, που τον γνωρίζω χρόνια».

Η Φιλίτσα Διβάνη αναφέρει από την πλευρά της ότι: «Κατηγορούν έναν άνθρωπο ο οποίος έχει δώσει τα πάντα, τη ζωή του. Από το πρωί μέχρι το βράδυ ακούει τα προβλήματα του κόσμου και βοηθάει. Ελάτε να δείτε πόσος κόσμος έρχεται στο ναό και τι κάνει αυτός ο ιερέας, πώς βοηθάει τον κόσμο και πνευματικά και ψυχικά. Νιώθουμε πάρα πολύ μεγάλη λύπη, όλοι κλαίμε. Νέοι άνθρωποι έρχονται στο ναό και βρίσκουν κατανόηση στα προβλήματά τους, τους βοηθάει στις δουλειές που δεν έχουν, έστω και για ένα μεροκάματο. Από το πρωί μέχρι το βράδυ ακούει τα βάσανα του κάθε ανθρώπου και τα προβλήματά του και διαβάζει προσευχές. Αυτό κάνει». Η ίδια χαρακτηρίζει «ψυχούλα» τον π. Γεώργιο, τονίζοντας ότι «παρά τις κατηγόριες που δέχεται, προσπαθεί να κάνει ό,τι καλύτερο μπορεί».

«Είναι παράδειγμα για όλους»

Η Δήμητρα Κυρατσούδη αναφέρει από την πλευρά της ότι κάθε Σάββατο ο π. Γεώργιος διαβάζει στο ναό τις ευχές του Αγίου Κυπριανού και της Αγίας Ιουστίνης, διευκρινίζοντας ότι «είναι απλώς ευχές, δεν ξέρω πώς το ερμηνεύει ο καθένας, λέγοντας τη λέξη «εξορκισμός». Εχουν μεγεθύνει πάρα πολύ το όλο θέμα, δεν ξέρω πώς το εκλαμβάνουν ή πρέπει να το εκλάβουν οι όλοι παρευρισκόμενοι της Εκκλησίας για το θέμα των εξορκισμών. Είναι ευχές που διαβάζονται. Εχω πάει και εγώ και έχω παρακολουθήσει», τονίζει η ίδια. Η κ. Μαμαλούδη σημειώνει επίσης ότι ο π. Γεώργιος έχει επιτελέσει σημαντικό έργο στο ναό στη διάρκεια της δίχρονης διακονίας του, το οποίο περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την τοποθέτηση ειδικής ράμπας για ΑΜΕΑ, πρόσβαση που διευκολύνει τις μητέρες με καρότσι, την εγκατάσταση ιονιστή και κυρίως τις καθημερινές λειτουργίες που τελούνται, αλλά και τα σεμινάρια που έχουν πραγματοποιηθεί στο ναό.

Κοινό αίτημα είναι η απόδοση δικαιοσύνης προς το ποίμνιο, ενώ, όπως αναφέρει ο Θανάσης Αναστασίου, «ο συγκεκριμένος ιερέας αποτελεί κόσμημα για τη Μητρόπολη Δημητριάδος και δεν θα έπρεπε να εκδιωχθεί από το ναό, στον οποίο έχει δέσει απολύτως αρμονικά με το ποίμνιο. Ο π. Γεώργιος δεν νιώθει αδικημένος, διότι είναι από τη φύση του φωτισμένος και είναι κοντά στο Χριστό. Το ποίμνιο είναι αυτό που νιώθει αδικημένο, διότι χάνει τον ιερέα του. Τη στιγμή που έρχονται άνθρωποι από όλη την Ελλάδα για να εξομολογηθούν στο συγκεκριμένο ιερέα, αυτό κάτι σημαίνει». Ο ίδιος ενορίτης τόνισε ότι «ο Σεβασμιότατος, ο οποίος είναι πολύ αξιόλογος και έχει το αίσθημα της δικαιοσύνης, έλαβε υπό το κράτος πίεσης την απόφαση, την οποία θεωρώ ότι σαφώς πρέπει να αλλάξει».

Αποψη της Παναγίας της Τρύπας στις Πλάκες

Διαδικτυακές υπογραφές

Στο μεταξύ, ενδιαφέρον παρουσιάζει η διαδικασία συλλογής διαδικτυακών υπογραφών για την παραμονή του π. Γεώργιου Δεληκώστα στην Παναγία την Τρύπα.

Όπως επισημαίνεται στο διαδικτυακό κείμενο: «Ο π. Γεώργιος Δεληκώστας, έπειτα από σχεδόν 2 χρόνια σπουδαίου ποιμαντικού και κοινωνικού έργου στο Ιερό Προσκύνημα της Παναγίας εις την Τρύπα, όπως η δημιουργία ράμπας για την πρόσβαση ΑΜΕΑ στον Ναό, καθημερινές Ακολουθίες, σεμινάρια κ. α, αποπέμπεται με απόφαση του Μητροπολίτη Δημητριάδος και τοποθετείται στον Ιερό Ναό Ευαγγελίστριας στην Άνω Γατζέα, χιλιόμετρα μακριά από την πόλη του Βόλου, απομακρύνοντάς τον από τον κόσμο.

Μία απόφαση η οποία βασίστηκε σε πιέσεις εκκλησιαστικών παραδοσιακών κύκλων , αδιαφορώντας για το τι επιθυμεί η πλειοψηφία των πιστών και η οποία δείχνει ένα σκληρό πρόσωπο απέναντι στο ποίμνιο μιας εκκλησίας όπου ποιμαίνει ένας Ιερέας που έχει καταφέρει να προσελκύσει ,όσο λίγοι , κόσμο που μέχρι πρότινος απείχε από την εκκλησία, καθώς αφουγκράζεται τις σύγχρονες ανάγκες με άμεση επαφή μαζί του, με σεβασμό και αγάπη και ακολουθώντας «μη παραδοσιακούς» τρόπους προσέγγισης , προκαλώντας όπως φαίνεται τους συντηρητικούς κύκλους της εκκλησίας.

Με την ηλεκτρονική μας υπογραφή στηρίζουμε το αίτημα για την παραμονή του π. Γεωργίου στον Ναό και την συνέχιση του πολυδιάστατου έργου του».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου