ΤΟΠΙΚΑ

Ιερέας της διασποράς κοντά στους μετανάστες

ιερέας-της-διασποράς-κοντά-στους-μετα-658918

Πολύπλευρη κοινωνική δράση αναπτύσσει στη Βαυαρία και τη Γερμανία γενικότερα, ο π. Απόστολος Μαλαμούσης, από το Μούρεσι, Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου και Αρχιερατικού Επιτετραμμένος για τις δημόσιες σχέσεις με τη Βαυαρική Πολιτεία, ο οποίος στηρίζει ένθερμα δομή που λειτουργεί προς όφελος των μεταναστών.

Στη Βαυαρία λειτουργεί από το 2008, σε συνεργασία με το Βαυαρικό Υπουργείο Υγείας και το Γερμανοτουρκικό Εθνο–Ιατρικό Κέντρο, ένα πρόγραμμα επιμόρφωσης και εκπαίδευσης αλλοδαπών μεταναστών σε θέματα του βαυαρικού συστήματος υγείας και πρόληψης.

Το σχετικό πρόγραμμα έχει τον τίτλο ΜΙΜΙ Bayern, «Με Μετανάστες για τους Μετανάστες – Διαπολιτισμική υγεία στη Βαυαρία» και έχει ως στόχο την ενημέρωση των μεταναστών , όλων των εθνικοτήτων, στη μητρική τους γλώσσα, για το γερμανικό σύστημα υγείας, επεξηγώντας τις διάφορες προεκτάσεις και πτυχές του, όπως υγιεινή διατροφή, ψυχική υγεία, κίνδυνοι από το κάπνισμα και την κατανάλωση αλκοόλ, υγεία των παιδιών, έγκαιρη διάγνωση ασθενειών, θέματα εγκυμοσύνης κ.λπ.

Επίσης διαθέτει διερμηνείς που συνοδεύουν τους μετανάστες σε επισκέψεις σε νοσοκομεία και σε θεραπευτικές αγωγές. Με τον τρόπο αυτό διευκολύνεται η πρόσβασή τους στο σύστημα υγείας και η ενσωμάτωσή τους στη γερμανική κοινωνία. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα στηρίζει, σημειωτέον και η Ιερά Μητρόπολη Γερμανίας.

Στο μεταξύ, εγκαινιάστηκε προχθές στο Μόναχο το Βαυαρικό Γραφείο Συντονισμού των εργασιών του προγράμματος ΜΙΜΙ που έχει ήδη εδραιωθεί σε δώδεκα βαυαρικές πόλεις, όπως Νυρεμβέργη, Αουγκσμπουργκ, Πασάου, Ρεγκενσμπουργκ και άλλες.

Ο π. Απόστολος συνοδεύει από ετών το πρόγραμμα και έχει συμβάλλει και στην έκδοση στα ελληνικά εγχειριδίου του προγράμματος ΜΙΜΙ σχετικά με τον πάσης φύσεως εμβολιασμό.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου