ΤΟΠΙΚΑ

Βολιώτες σε κατασχεμένα σπίτια

βολιώτες-σε-κατασχεμένα-σπίτια-660611

Δεκάδες Βολιώτες με δεσμευμένα ακίνητα από το Δημόσιο για οφειλές ύψους ακόμη και 350 ευρώ για τις οποίες, ωστόσο, αδυνατούν οικονομικά να κάνουν το παραμικρό και αναγκάζονται σε παραίτηση από κάθε προσπάθεια για να σώσουν την περιουσία τους, αν και απειλούνται με πλειστηριασμό, που είναι και το επόμενο βήμα της διαδικασίας.

Ρεπορτάζ: ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Από την αρχή του χρόνου μέχρι και σήμερα το Δημόσιο προχώρησε στην κατάσχεση 148 ακινήτων για οφειλές, οι οποίες προφανώς κατέστησαν ληξιπρόθεσμες, καθώς μετά τις έγκαιρες προειδοποιήσεις δεν ακολούθησε ελέω κρίσης καμία ενέργεια για να ρυθμιστούν.

Οι εντολές πήραν το δρόμο της υλοποίησης και καταχωρήθηκαν στο Υποθηκοφυλακείο Βόλου σαν ένα προφανές μέτρο άσκησης πίεσης προς τους οφειλέτες να τακτοποιήσουν τις οικονομικές τους εκκρεμότητες πριν κινηθεί η διαδικασία της εκποίησης.

Δε φαίνεται όμως μέχρι σήμερα να έχουν φέρει κανένα μα κανένα αποτέλεσμα, καθώς στη συντριπτική πλειοψηφία των υποθέσεων δεν υπήρξε αντίδραση πέραν από τη δεδομένη πρόσθετη συναισθηματική και ψυχολογική επιβάρυνση των οφειλετών.

«Ο κόσμος βογκάει και βέβαια τα παρατάει. Ούτε πληρώνει τις οφειλές ούτε προβαίνει και σε κάποια ενέργεια. Λείπουν πιο ουσιώδη πράγματα, που πρέπει να καλυφθούν», αναφέρθηκε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, στη δεινή θέση να βλέπουν τα περιουσιακά τους στοιχεία να κατάσχονται βρίσκονται και ιδιώτες και ελεύθεροι επαγγελματίες για κάθε είδους οφειλές προς την Εφορία αλλά και το ΙΚΑ.

Οι εντολές δεσμεύσεων καταχωρήθηκαν στο Υποθηκοφυλακείο Βόλου και κατά 95% έγιναν από το Δημόσιο και όχι από τις Τράπεζες, όπως συνηθιζόταν τα προηγούμενα χρόνια οπότε και τα ποσοστά αυτών ήταν αντεστραμμένα.

Η πλειοψηφία αυτών αφορούσαν σε οφειλές μικρών ποσών 1.500-2.000 ευρώ αλλά και μικρότερων της τάξεως των 500 ευρώ ακόμη και 350 ευρώ! Σπίτια και διαμερίσματα, τα οποία να σημειωθεί ότι μπορεί να είναι και κατοικήσιμα αυτή τη στιγμή, καταστήματα, χωράφια παραμένουν δεσμευμένα επί μήνες και οι ιδιοκτήτες δυστυχώς δεν παρουσιάζουν κανένα ενδιαφέρον για την επανάκτησή τους. Η οικονομική κρίση τους έχει τσακίσει.

Η διαδικασία των κατασχέσεων από την αρχή του χρόνου μέχρι σήμερα έτρεξε κανονικά μη επηρεαζόμενη από την αποχή των δικηγόρων και των συμβολαιογράφων. Τα ακίνητα που δεσμεύτηκαν δεν μπορούν να αξιοποιηθούν πλέον με κανένα τρόπο από τους οφειλέτες, αν ταυτόχρονα δεν ρυθμιστούν οι οφειλές.

Εφόσον υπάρξει διαδικασία πώλησης, θα πρέπει πρώτα να πληρωθεί το Δημόσιο και στη συνέχεια να γίνει η αξιοποίηση του ακινήτου. Σε διαφορετική περίπτωση, για την επανάκτηση των ακινήτων χρειάζεται τακτοποίηση των οικονομικών εκκρεμοτήτων με ρύθμιση των οφειλών σε Εφορία και ΙΚΑ.

Πάντως, μέχρι και σήμερα δεν έχει υποβληθεί κανένα έγγραφο για άρση των κατασχεμένων ακινήτων γεγονός που προκαλεί μεγάλη εντύπωση.

Το Δημόσιο από την πλευρά του, σύμφωνα με πληροφορίες, μέχρι και σήμερα εκτιμάται ότι δύσκολα κινεί διαδικασία πλειστηριασμού.

Να επισημανθεί ότι τα εν λόγω κατασχετήρια αφορούν τη γεωγραφική περιοχή που αφορά στο υποθηκοφυλακείο Βόλου, δηλαδή το Πολεοδομικό Συγκρότημα Βόλου και Νέας Ιωνίας, την Πορταριά και τη Μακρινίτσα. Σε επίπεδο Νομού τα κατασχεμένα ακίνητα είναι πολλαπλάσια.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου