ΤΟΠΙΚΑ

Πρόγραμμα πρόληψης καρδιακού θανάτου βραβεύτηκε σε συνέδριο των Ενόπλων Δυνάμεων

πρόγραμμα-πρόληψης-καρδιακού-θανάτο-662160

Σωτήρια μέθοδος από ιατρούς της 32ης Ταξιαρχίας Πεζοναυτών βραβεύτηκε με έπαινο στο 26ο Ιατρικό Συνέδριο των Ενόπλων Δυνάμεων πριν από μία εβδομάδα. Η πιλοτική εφαρμογή του προγράμματος πρόληψης καρδιακού θανάτου σε νέους φέρει τη σφραγίδα ομάδας της 32 Ταξιαρχίας Πεζοναυτών στο Στρατόπεδο Γεωργούλα στη Νέα Ιωνία και αναμένεται να αποτελέσει «μπούσουλα» για την πρόληψη καρδιακών θανάτων για όλες τις Ενοπλες Δυνάμεις.

Το 2012 ο διευθυντής (Τχης ΥΙ Χαράλαμπος Παρίσης, Καρδιολόγος) και το λοιπό προσωπικό του ΣΤ.ΕΠ. Φρουράς Βόλου της 32 Ταξιαρχίας Πεζοναυτών ξεκίνησαν ένα πρόγραμμα ελέγχου για αναγνώριση καρδιακών παθήσεων και πρόληψη αιφνιδίου θανάτου. Δεν έχει περάσει πολύς καιρός απ’ όταν ένας νέος στρατιώτης είχε πεθάνει ξαφνικά στο ίδιο στρατόπεδο. Από τον Ιανουάριο του 2015 όμως μέχρι σήμερα στην 32 Ταξιαρχία Πεζοναυτών εφαρμόστηκε ένα πιο αναλυτικό πρωτόκολλο με στόχο την ελαχιστοποίηση των περιστατικών αιφνιδίου καρδιακού θανάτου, που συνήθως προκαλείται από στεφανιαία νόσο, μυοκαρδίτιδα, μυοκαρδιοπάθειες, αρρυθμίες, συγγενείς καρδιοπάθειες και διάφορα σύνδρομα.

Στο πλαίσιο αυτού του πιλοτικού προγράμματος οι υποψήφιοι Πεζοναύτες, στο μεγαλύτερο ποσοστό τους εθελοντές, κατά την πρώτη φάση εφαρμογής του (Φεβρουάριος 2012 – Ιανουάριος 2015), υποβάλλονταν σε ηλεκτροκαρδιογραφικό έλεγχο και κλινική εξέταση/ακρόαση καρδιάς.

Σήμερα, συμπληρώνουν επιπρόσθετα μια λίστα με στοιχεία καρδιολογικού ατομικού και οικογενειακού ιστορικού, ενώ δίνεται ιδιαίτερη σημασία στην ύπαρξη περιστατικών αιφνιδίου θανάτου στην οικογένεια.

Ως σήμερα έχουν εξεταστεί πάνω από 1500 πεζοναύτες, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι από αυτούς 5 άτομα βρέθηκε να έχουν περισσότερο ή λιγότερο σοβαρά καρδιολογικά προβλήματα.

«Το συγκεκριμένο πρόγραμμα, όπως τόνισε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο Δημήτρης Γιαννόγλου, Ταγματάρχης, Στρατιωτικός Γιατρός, που παρουσίασε και τα αποτελέσματα στο συνέδριο, όπως εφαρμόστηκε στην 32 Ταξιαρχία Πεζοναυτών, συνδυάζει ευκολία, αμεσότητα, αξιοπιστία και οικονομία. Απαιτεί απλά εργαλεία, που βρίσκονται σε κάθε στρατιωτική μονάδα μεγέθους Ταξιαρχίας. Αποδεικνύεται αποτελεσματικό στην ανίχνευση προβλημάτων από το κυκλοφορικό και προφυλάσσει από τον καρδιακό κίνδυνο. Η εφαρμογή του – πρόσθεσε ο κ. Γιαννόγλου – σε ακόμη μεγαλύτερους πληθυσμούς στις Ένοπλες Δυνάμεις, ή και σε άλλες ομάδες ανθρώπων, όπως αθλητές και άτομα με συγγενείς που απεβίωσαν αιφνιδίως, θα έχει ουσιαστικά θετικά αποτελέσματα, με δραστική μείωση των αιφνιδίων θανάτων».

Ο στόχος μας εξήγησε επίσης ο κ. Γιαννόγλου, σε μία ανεπτυγμένη κοινωνία είναι να ελαχιστοποιείται το ποσοστό των αιφνιδίων θανάτων ενώ ο έλεγχος των οπλιτών θητείας προσφέρει τη δυνατότητα να εντοπίζονται και να αποφεύγονται καταστάσεις όπως αυτές που έχουν συμβεί κατά καιρούς.

«Θέλουμε να μην έχουμε κανέναν θάνατο, πρόσθεσε ο κ. Γιαννόγλου, που επίσης εκτιμά ότι θα μπορούσε το συγκεκριμένο πρόγραμμα να εφαρμοστεί και σε όλα τα Κέντρα Κατάταξης του Στρατού.

Σημειώνεται ότι συγκεκριμένη μελέτη έλαβε έπαινο από την οργανωτική επιτροπή, που πήρε τη σημερινή της μορφή από τον ίδιο το Τχη (ΥΙ) Δημήτριο Γιαννόγλου ενώ στο ίδιο πρόγραμμα δούλεψαν τα τελευταία 4 χρόνια πολλοί ακόμη ιατροί και νοσηλευτές: Παρίσης Χ., Κουρτίνος Α., Ζερδελής Α., Κούνας Γ., Παπαδάκης Μ., Στεριώτης Α., Γολέμης Α., Ζήσης Κ., Ζήγρας Φ. , Μαυρομάτης Α., Μοσχόπουλος Χ., Κουκλουμπέρης Β., Χρηστογεώργος Π., Μπιτέλης Γ., Ντασόπουλος Κ., Γκουγκουλής Ι., Ντόντης Ι., Μπασαγιάννης Χ., Σάρμα Σ..

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου