ΤΟΠΙΚΑ

Β. Αποστόλου: Δεν κινδυνεύει κανένας συνεταιρισμός

β-αποστόλου-δεν-κινδυνεύει-κανένας-συ-668058

Λήξη συναγερμού με αποκλειστική δήλωσή του στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ κηρύσσει ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου, διαβεβαιώνοντας ότι δεν κινδυνεύει κανένας συνεταιρισμός και ούτε θα κληθεί να επιστρέψει χρήματα με τη διαδικασία της ανάκτησης των ποσών που αντιστοιχούν σε επιχορηγήσεις των δανείων, που είχαν λάβει οι Αγροτικοί Συνεταιρισμοί από την Αγροτική Τράπεζα το 1986.

Μάλιστα, ο κ. Αποστόλου εμφανίζεται ιδιαίτερα δυσαρεστημένος με τη διάσταση που πήρε το θέμα, καθώς, όπως τονίζει, σε συναντήσεις που έγιναν στην Αθήνα και στις οποίες είχε παραβρεθεί και ο πρόεδρος της ΕΑΣ Βόλου Ν. Πρίντζος, συζητήθηκαν και συμφωνήθηκαν συγκεκριμένα πράγματα ως προς τις ενέργειες που θα κάνει η χώρα μας σε επίπεδο διαπραγμάτευσης με την Ε.Ε., έτσι ώστε τελικά να μη γίνει καμία ανάκτηση.

Ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ επικοινώνησε με τον ίδιο τον υπουργό χθες το απόγευμα, μετά και την ανακοίνωση στην οποία προέβη η βουλευτής Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ, Κατερίνα Παπανάτσιου, που επίσης είναι καθησυχαστική μεταφέροντας τις διαβεβαιώσεις του κ. Αποστόλου ότι δεν υφίσταται κανένα θέμα ανησυχίας.

«Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα να επηρεαστούν, ιδιαίτερα οι συνεταιρισμοί, οι οποίοι είναι βιώσιμοι και οι οποίοι σήμερα προσφέρουν στο χώρο. Αυτοί θα συνεχίσουν να λειτουργούν και θα κάνουμε μια μεγάλη προσπάθεια να τους στηρίξουμε», σημείωσε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο υπουργός Ε. Αποστόλου και συνεχίζοντας τόνισε: «Στην πρώτη συνάντηση που είχαμε με την ανάληψη των καθηκόντων μου ως Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης στην Ευρωπαϊκή Ενωση με τον Επίτροπο Γεωργίας έβαλα το συγκεκριμένο θέμα για συζήτηση για να δούμε πώς θα το αντιμετωπίσουμε. Είπα τότε στον επίτροπο ότι χρησιμοποιούμε μια φράση στην Ελλάδα, τη γνωστή «ουκ αν λάβοις παρά του μη έχοντος». Επειδή γνωρίζω και γνωρίζει και ο ελληνικός λαός τα οικονομικά χάλια που έχει γενικά ο συνεταιριστικός χώρος, μπήκαμε σε μια διαδικασία να δούμε πώς θα αντιμετωπίσουμε αυτό το μεγάλο πρόβλημα. Στοχεύουμε κατά πρώτον να απομοιώσουμε όσο γίνεται τις συγκεκριμένες απαιτήσεις και από και πέρα να μπούμε στη διαδικασία σε διαρκή επαφή με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να αντιμετωπίσουμε οριστικά το συγκεκριμένο ζήτημα».

«Τα όσα ακούγονται», συνέχισε ο κ. Αποστόλου, «είναι αθλιότητα που υπονομεύει μια προσπάθεια που κάνουμε για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που κληρονομήσαμε, ιδιαίτερα στα ζητήματα προστίμων και ανακτήσεων. Πρόκειται για χρήματα που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει καταλογίσει στη χώρα μας εξαιτίας της κακής διαχείρισης των ενισχύσεων και ιδιαίτερα της χρηματοδότησης του συνεταιριστικού τομέα, αλλά και του ιδιωτικού τομέα χωρίς τη σχετική έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Στοχεύουμε κατά πρώτον να απομειώσουμε όσο γίνεται τις συγκεκριμένες απαιτήσεις και από κει και πέρα να μπούμε στη διαδικασία σε διαρκή επαφή με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για να αντιμετωπίσουμε το συγκεκριμένο ζήτημα.

Απόψεις ότι εμείς αναζητούμε από τους συνεταιρισμούς χρήματα και ότι προτιθέμεθα να εντάξουμε αυτά τα χρήματα της ανάκτησης και στον προϋπολογισμό θεωρώ ότι είναι όχι απλώς κακόβουλες, αλλά κάνουν πολύ μεγάλη ζημιά.

Δεν είναι μόνο τα 550 εκατομμύρια που αναζητά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για λογαριασμό της Ελλάδας, είναι και το μεγάλο πρόβλημα των 3 δισ. περίπου ληξιπροθέσμων προς την πρώην Αγροτική, προς την Τράπεζα Πειραιώς, προς το δημόσιο, προς ασφαλιστικούς φορείς για το τι θα κάνουμε, πώς θα τα αντιμετωπίσουμε, με τέτοιες συμπεριφορές».

Ερωτηθείς τέλος για το πώς πρέπει να κινηθούν οι συνεταιρισμοί που ήδη έχουν λάβει ενημερωτικά σημειώματα για τα ποσά που πρέπει να επιστραφούν, ο κ. Αποστόλου υπογράμμισε: «Άλλο ενημερωτικό σημείωμα, άλλο αναζητείται ανάκτηση. Οταν έχεις να διαπραγματευθείς ένα τέτοιο ζήτημα, που από την άλλη πλευρά υπάρχει η απειλή «τακτοποιείστε τα ζητήματα, γιατί θα σας κόψουμε τις ενισχύσεις» χρειάζεται μία διαχείριση πολύ σοβαρή. Όταν τα αναδεικνύεις τέτοια ζητήματα επικοινωνιακά, για να κερδίσεις κάτι, δεν κερδίζεις, παρά ζημιώνεις το χώρο».

Η Κατερίνα Παπανάτσιου

Η βουλευτής Μαγνησίας ΣΥ.ΡΙΖ.Α, Κατερίνα Παπανάτσιου, σε ανακοίνωσή της εξάλλου δηλώνει ότι σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Βαγγέλη Αποστόλου, έλαβε τη ρητή διαβεβαίωση ότι δεν πρόκειται να δρομολογηθούν διαδικασίες ανάκτησης και πως το Υπουργείο δεν είχε ποτέ αυτή τη πρόθεση και βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την διαγραφή αυτών.

Νικ. Πρίντζος: Ηταν υποχρέωσή μου να μιλήσω

Ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ επικοινώνησε με τον πρόεδρο της ΕΑΣ Βόλου και ζήτησε ένα σχόλιο για τα όσα δήλωσε στην εφημερίδα ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης. Ο κ. Πρίντζος ανέφερε τα εξής: «Όταν για την ΕΑΣ Αλμυρού τα χρήματα της ανάκτησης έχουν βεβαιωθεί ήδη στο δημόσιο ταμείο και όταν το Υπουργείο μας έχει ζητήσει στοιχεία για τα ποσά που πήρε ο συνεταιρισμός το 1986, προσωπικά έχοντας την ευθύνη του συνεταιρισμού Βόλου δεν είναι δυνατόν να παραμείνω με σταυρωμένα χέρια. Όταν παίρνει «φωτιά» το διπλανό σπίτι, δεν μπορεί να κάθεσαι άπραγος. Για μένα αυτό που προέχει είναι η βιώσιμη λειτουργία του Α.Σ Βόλου. Ας εκδώσει επίσημη ανακοίνωση το Υπουργείο, για να ξέρουμε όλοι μας τι ακριβώς γίνεται».

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου