ΤΟΠΙΚΑ

Εορτασμός προς τιμήν του συνεταιριστή

εορτασμός-προς-τιμήν-του-συνεταιριστ-668414

Τον ετήσιο εορτασμό του συνεταιριστή κάθε 27η Οκτωβρίου, που είναι και η ημέρα «γέννησης» του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ζαγοράς, αποφάσισε η συνεταιριστική οργάνωση με αφορμή τις διήμερες εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν 29 και 30 Οκτωβρίου στη Ζαγορά με τη συμπλήρωση 100 χρόνων από την ίδρυση του «Ζαγορίν».

Στο πλαίσιο του διημέρου των εκδηλώσεων, που έγιναν το Σάββατο 29 Οκτωβρίου στην κατάμεστη αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Ενιαίου Δημοτικού Σχολείου Ζαγοράς «Ρήγας Φεραίος», προβλήθηκε το ντοκιμαντέρ, παραγωγής του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ζαγοράς, με τίτλο «Με τα τσαπιά και με τα θκέλια» σε σκηνοθεσία Γιώργου Λάγδαρη και έρευνα – κείμενα του Αλέξανδρου Καπανιάρη, που αποτυπώνει συνολικά την ιστορική πορεία του Συνεταιρισμού όλα αυτά τα 100 χρόνια, ενταγμένη σε ένα ευρύτερο πλαίσιο τοπικής και εθνικής ιστορίας.

Το ντοκιμαντέρ έχει επενδυθεί μουσικά με μουσική του Ανδρέα Κατσιγιάννη, ενώ η επιμέλεια των προφορικών μαρτυριών από τον Αντώνη Πολίτη σε συνδυασμό με το μοντάζ της Αθανασίας Ξαφάρα έδωσε στο ντοκιμαντέρ στοιχεία ποιότητας και άμεσης διάδρασης, που άρεσε στους θεατές. Χαρακτηριστική στο ντοκιμαντέρ είναι και η παρουσία αιωνόβιας Ζαγοριανής, γεννημένης λίγους μήνες πριν την ίδρυση της Οργάνωσης το 1916, που αναφέρεται στην εποχή μέσα από τα προσωπικά βιώματα 101 χρόνων, ενώ επίσης παρουσιάζονται απόψεις και βιώματα των ίδιων των μελών του Συνεταιρισμού για το παρόν και το μέλλον.

Την επόμενη μέρα στο κτίριο βιομηχανικής εγκατάστασης του Συνεταιρισμού, στα Ψυγεία που βρίσκονται στο 4ο χιλιόμετρο Ζαγοράς – Χορευτού, έγιναν τα αποκαλυπτήρια εικαστικής σύνθεσης, που σχεδίασε ο Ζαγοριανός εικαστικός Κων/νος Κομνηνός, όπου αναφέρονται όλα τα ονόματα των 199 πρωτεργατών, που ίδρυσαν την οργάνωση. Η εικαστική εγκατάσταση αναπαριστά μια μεταλλική σφήνα με τα ονόματα των ιδρυτών που εισχωρεί μέσα σε ένα βράχο και συμβολίζει, όπως τονίζεται σε ανακοίνωση του συνεταιρισμού, « το σπάσιμο του κατεστημένου της εποχής», ενώ αμέσως μετά την αποκάλυψη του μνημείου, οι ιερείς της Ζαγοράς έψαλλαν επιμνημόσυνη δέηση υπέρ των ιδρυτών του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ζαγοράς.

Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά την ίδρυση του συνεταιρισμού το 1916, ο εκτελών χρέη Προέδρου του Συνεταιρισμού ήταν ιερέας, ενώ στο πρώτο Διοικητικό και Εποπτικό Συμβούλιο συμμετείχαν αρκετοί ιερείς. Επίσης από το 1916 χρονολογείται επίσημα και το λάβαρο του Συνεταιρισμού με τον Άγιο Τρύφωνα – προστάτη των αγροτών, που φυλάσσεται και εκτίθεται στα γραφεία της Οργάνωσης σε ειδικό χώρο.

Χαιρετισμό απηύθυνε ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ζαγοράς, κ. Αντώνης Λάσκος, που αναφέρθηκε στο σκεπτικό καθιέρωσης εορτασμού του συνεταιριστή, ενώ το διήμερο εκδηλώσεων συντονίστηκε και προλογίστηκε από την αντιπρόεδρο της οργάνωσης και υπεύθυνη για τα 100 χρόνια εορτασμών και δράσεων, κ. Δέσποινα Βαρούτα, η οποία αναφέρθηκε στις παραγωγές και δράσεις του συνεταιρισμού από τον Ιανουάριο του 2016 έως τον Ιούλιο του 2017.

Για την ιστορική πορεία του Συνεταιρισμού μίλησε ο Διευθυντής της οργάνωσης, κ. Διονύσης Βαλασσάς, ενώ ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ζαγοράς «Γιάνης Κορδάτος», που συμμετείχε με τρείς διαφορετικές ομάδες χορευτών και χορευτριών παρουσίασε μια πρωτότυπη μουσικοχορευτική παράσταση με θέμα το μήλο και την μηλιά από τις περιοχές του Πηλίου, του Πόντου και της Ανατολικής Ρωμυλίας. Την επιμέλεια της παράστασης που συνοδευόταν και από τους αντίστοιχους μουσικούς είχε η υπεύθυνη των χορευτικών τμημάτων του Συλλόγου, κ. Αντιγόνη Ιωάννου. Κατά τη διάρκεια της μουσικοχορευτικής παράστασης τα παραδοσιακά τραγούδια τραγούδησαν η Μαρίνα Σαμαρά – Μπαρούτα, η κ. Αντιγόνη Ιωάννου, και ο Δαμιανός Χωραφαϊδης (τραγούδι και ποντιακή λύρα).

Η ημέρα έκλεισε με Ζαγοριανό παραδοσιακό γλέντι με την Ορχήστρα της Μαρίνας Σαμαρά – Μπαρούτα και του Κων/νου Μούτου, ενώ η συμμετοχή των συνεταιριστών υπήρξε εντυπωσιακή έως αργά το απόγευμα. Στους συνέταιρους και συνεταίρες προσφέρθηκαν αναψυκτικά, κρασιά και ψητά από τις ψησταριές που στήθηκαν στον χώρο του εργοστασίου ενώ τα εδέσματα συμπληρώθηκαν από τις γευστικές ποικιλίες του Γυναικείου Αγροτουριστικού Συνεταιρισμού Ζαγοράς.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου