ΤΟΠΙΚΑ

Απόφαση κόλαφος του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου

απόφαση-κόλαφος-του-ευρωπαϊκού-δικασ-670592

Απόφαση κόλαφος του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου υποχρεώνει τις συνεταιριστικές οργανώσεις να «επιστρέψουν» χρήματα από ρυθμίσεις που έγιναν στην δεκαετία ’80 και ’90 από τις τότε κυβερνήσεις μέσω της Αγροτικής Τράπεζας στους συνεταιρισμούς της χώρας μετά από την υλοποίηση δράσεων κοινωνικής πολιτικής.

Ο πρόεδρος της ΕΑΣ Βόλου Νικήτας Πρίντζος πριν από λίγο εξαπέλυσε μύδρους με αφορμή το συγκεκριμένο θέμα υπογραμμίζοντας ότι πρόκειται για μία παράλογη απόφαση που εάν υλοποιηθεί θα φέρει σε δεινή θέση όλες τις αγροτοσυνεταιριστικές οργανώσεις της Μαγνησίας αλλά και ολόκληρης της χώρας οι οποίες καλούνται να επιστρέψουν πίσω χρήματα που ανέρχονται σε ποσά από 5 εως και 50 εκ. ευρώ.

Η ΕΑΣ Βόλου καλείται να επιστρέψει 7 εκ. ευρώ ενώ στον Αλμυρό βεβαιώθηκε ήδη οφειλή ύψους 5,4 εκ. ευρώ. Αντίστοιχες αποφάσεις εάν δεν κινηθεί διαδικασία ανακοπής- πράγμα δύσκολο ως εξαιρετικά απίθανο σύμφωνα με νομικούς κύκλους- θα γίνει και για τις υπόλοιπες οργανώσεις της περιοχής.

Το θέμα θεωρείται πολύ σοβαρό καθώς μπορεί να αποτελέσει το «κύκνειο άσμα» ακόμη και για κερδοφόρους συνεταιρισμούς όπως της ΕΑΣ Βόλου για αυτό και ο κ. Πρίντζος κάλεσε όλα τα κόμματα να πάρουν θέση, υπογραμμίζοντας ότι είναι απαράδεκτο για κυβερνητικές αποφάσεις που ελήφθησαν κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες να «απαιτείται η επιστροφή χρημάτων 30 χρόνια μετά και εξαιτίας αυτής της απόφασης να κινδυνεύουν με δέσμευση λογαριασμών και περιουσιακών στοιχείων οι συνεταιριστικές οργανώσεις αλλά και τα διοικητικά συμβούλια που τις διοικούν.

Ο πρόεδρος της ΕΑΣ Βόλου καταφέρθηκε και εναντίον της σημερινής κυβέρνησης διότι όπως είπε ενώ γνωρίζει το θέμα δεν προχώρησε σε καμία προσφυγή προκειμένου να ανατρέψει έστω και τώρα την αρνητική απόφαση του Ε.Δ .

Η προσφυγή όπως υποστήριξε μπορεί να βασιστεί σε διατάξεις που προβλέπουν αναπροσαρμογή της απόφασης εφόσον έχουν προκύψει νέα δεδομένα που στη συγκεκριμένη περίπτωση αφορούν στην οικονομική κρίση που πλήττει τη χώρα με δυσμενείς επιπτώσεις στον αγροτικό και κτηνοτροφικό τομέα που κατά βάση υπηρετούν οι συνεταιριστικές οργανώσεις.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου