ΤΟΠΙΚΑ

Γερμανοί βουλευτές στην ΕΒΟΛ

γερμανοί-βουλευτές-στην-εβολ-672821

Η αγροτική οικονομία και η λειτουργία των συνεταιρισμών βρέθηκαν στο επίκεντρο της συζήτησης, που είχαν χθες αντιπροσωπεία βουλευτών του Γερμανικού Κοινοβουλίου με τον πρόεδρο της Διοίκησης του Αγροτικού Συνεταιρισμού Βόλου και της ΕΒΟΛ Νικήτα Πρίντζο.

Οι Γερμανοί βουλευτές επισκέφτηκαν τις εγκαταστάσεις της γαλακτοβιομηχανίας ΕΒΟΛ στη Βιομηχανική περιοχή του Βόλου στο πλαίσιο εθιμοτυπικής επίσκεψης με σκοπό την ενημέρωσή τους για θέματα που απασχολούν τον αγροτικό τομέα.

Ο πρόεδρος του Α.Σ Βόλου, Νικήτας Πρίντζος, κατά τη διάρκεια της συζήτησης ενημέρωσε την ξένη αντιπροσωπεία για την συνεταιριστική – αγροτική οργάνωση ΕΒΟΛ καθώς και για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο αγροτικός κόσμος στην περιοχή.

Ο πρόεδρος του Α.Σ Βόλου μετέφερε στους ξένους αξιωματούχους τον έντονο προβληματισμό του για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν αγρότες και κτηνοτρόφοι τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι η χρονιά που διανύουμε είναι η χειρότερη των τελευταίων δεκαετιών.

«Το τσουνάμι μέτρων στην φορολογία και στις εισφορές έχει δημιουργήσει ένα πολύ αρνητικό μίγμα το οποίο οδηγεί αγρότες και κτηνοτρόφους στον αφανισμό», επισήμανε μεταξύ άλλων ο κ. Ν. Πρίντζος, που προέβλεψε ότι θα έρθουν δυσκολότερες μέρες για το συνεταιριστικό κίνημα.

Αναφερόμενος εξάλλου στις αντιδράσεις και το ενδεχόμενο νέων κινητοποιήσεων, ο κ. Πρίντζος ανέφερε ότι βρίσκεται αλληλέγγυος στο πλευρό του αγροτικού κόσμου, εάν και εμφανίστηκε προβληματισμένος κατά πόσο θα έχει αποτέλεσμα αυτή η μορφή πάλης.

Ο πρόεδρος της τοπικής γαλακτοβιομηχανίας επίσης ενημέρωσε την αντιπροσωπεία ότι η ΕΒΟΛ είναι μια υγιής συνεταιριστική οργάνωση, που δεν χρωστάει σε κανέναν και δεν έχει δανειακές υποχρεώσεις, εξηγώντας παράλληλα ότι κυρίαρχος στόχος ύπαρξης της συνεταιριστικής οργάνωσης είναι η ενίσχυση του αγροτικού και κτηνοτροφικού κόσμου της περιοχής.

Διαφορετικό μοντέλο λειτουργίας στη Γερμανία

Η επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Επιτροπής Τροφίμων και Γεωργίας της γερμανικής ομοσπονδιακής Βουλής, Κάρι Μπίντεν, βουλευτής του αριστερού κόμματος, στη συζήτηση που έγινε επισήμανε ότι υπάρχει προοπτική συνεργασίας μεταξύ των δυο χωρών για την αντιμετώπιση προβλημάτων, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι και στη χώρα της υπάρχουν προβλήματα στον αγροτικό τομέα λόγω της αλλαγής στην ποσόστωση του γάλακτος, γεγονός που οδήγησε στην πτώση των τιμών επηρεάζοντας αρνητικά τους γεωργούς.

Μεταφέροντας εξάλλου την εμπειρία από τη λειτουργία των συνεταιρισμών στη Γερμανία, η ίδια ανέφερε ότι η προσπάθεια εστιάζεται στη συνεργασία πολλών εταιρειών μαζί για αυτό και είναι μεγάλης σημασίας για τους μικρούς γεωργούς η δυνατότητα να μπορούν να συνεργάζονται και να συνεννοούνται, διότι αποκτούν έτσι μεγαλύτερη ισχύ έναντι των μεγάλων μονάδων καθώς μπορούν να συγκεντρώσουν και να διαθέσουν μεγαλύτερες ποσότητες προϊόντων, ενώ είναι πιο ανταγωνιστικοί στα καταστήματα, όπως για παράδειγμα στα σούπερ μάρκετ.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου