ΤΟΠΙΚΑ

ΔΕΥΑΜΒ: Επιτροπή αποκλειστικά για καταναλωτές για πρώτη φορά

δευαμβ-επιτροπή-αποκλειστικά-για-κατ-675425

Λύσεις στα προβλήματα καταναλωτών σε διάστημα το πολύ έως δύο μήνες από την ημέρα υποβολής του αιτήματος υπόσχεται Τριμελής Επιτροπή Καταναλωτών, που συστήνεται για πρώτη φορά στη ΔΕΥΑΜΒ.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Η σύσταση της επιτροπής και ο κανονισμός λειτουργίας της ήρθε επί τάπητος σε έκτακτη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της επιχείρησης, χθες το μεσημέρι.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της ΔΕΥΑΜΒ, Αποστόλη Γαλάτη, σήμερα τα ανείσπρακτα της επιχείρησης ξεπερνούν τα 10 εκατομμύρια ευρώ και κάθε χρόνο οι οφειλές μετακυλώνται στο νέο προϋπολογισμό. Η επιτροπή θα συμβάλλει στη γρήγορη επίλυση υποθέσεων καταναλωτών και άρα στην αύξηση της ροής χρημάτων προς τα ταμεία. Σήμερα ένα αίτημα χρειάζεται ακόμη και έξι μήνες μέχρι να εξεταστεί. Η επιτροπή θα μειώσει το χρόνο αναμονής των καταναλωτών και επιπλέον θα συμβάλλει στην αποσυμφόρηση του διοικητικού συμβουλίου, που σήμερα εξετάζει το σύνολο των αιτημάτων των καταναλωτών. Στο διοικητικό συμβούλιο θα έρχονται μόνο υποθέσεις που δεν θα εξασφαλίσουν ομόφωνες αποφάσεις από την τριμελή επιτροπή.

Η επιτροπή θα δέχεται αιτήματα καταναλωτών που έχουν να κάνουν με την απαλλαγή ή μείωση – ρύθμιση τελών υπερκατανάλωσης νερού και διόρθωση λογαριασμών, απαλλαγή ή μείωση τόκων – ρύθμιση από οφειλές τελών ύδρευσης- αποχέτευσης και άρδευσης, απαλλαγή ή μείωση – ρύθμιση από καταβολή χρηματικών οφειλών από λογαριασμούς ύδρευσης – αποχέτευσης και άρδευσης παλαιών τριμήνων και κατάταξη σε ειδικό μειωμένο τιμολόγιο για ειδικές κατηγορίες καταναλωτών, απαλλαγή από καταβολή παγίων τελών ύδρευσης – αποχέτευσης και άρδευσης, απαλλαγή ή μείωση – ρύθμιση από καταβολή ποσών που αφορούν πρόστιμα από αυθαίρετη χρήση των δικτύων ύδρευσης – αποχέτευσης και άρδευσης, απαλλαγή ή μείωση – ρύθμιση από οφειλές λόγω αποκαταστάσεων ιδιωτικών βλαβών των δικτύων ύδρευσης – αποχέτευσης και άρδευσης, απαλλαγή ή μείωση – ρύθμιση οφειλών από μετατόπιση παλαιών ιδιωτικών παροχών ύδρευσης – αποχέτευσης και άρδευσης που διέρχονται από ξένα οικόπεδα και έγκριση ή μη χορήγησης αδειών ύδρευσης – αποχέτευσης εκτός οικισμών.

Σύμφωνα με τον κανονισμό λειτουργίας της επιτροπής, σε αυτή θα συμμετέχουν τρία τακτικά μέλη του διοικητικού συμβουλίου. Ορίστηκαν οι κ.κ. Αρης Σαββάκης, Μιχάλης Καπουρνιώτης και Σοφία Χάλαρη με αναπληρωματικούς τους αντίστοιχα τους κ.κ. Νατάσσα Μορφογιάννης, Κώστα Γανωτή και Απόστολο Ζαρκάδα – Βεργή.

Η επιτροπή θα συνεδριάζει τουλάχιστον μία φορά το μήνα και οι συνεδριάσεις θα είναι δημόσιες.

Από την ημέρα κατάθεσης του αιτήματος του καταναλωτή οι υπηρεσίες είναι υποχρεωμένες να το έχουν παραπέμψει την τριμελή επιτροπή ενός διαστήματος ενός μηνός.

Η σύσταση της επιτροπής εγκρίθηκε ομόφωνα αν και ο εκπρόσωπος των εργαζομένων Δημήτρης Κουτσιφέλης, επεσήμανε ενδεχόμενη δυσλειτουργία της από τη στιγμή που στις συνεδριάσεις θα υπάρχει και ακρόαση των πολιτών που καταθέτουν την εκάστοτε αίτηση.

Πάντως ο νομικός σύμβουλος της ΔΕΥΑΜΒ, κ. Αντώνης Ξηρός μίλησε για μία διαδικασία με την οποία ενισχύεται η δημοκρατία και αξιοκρατία της διοίκησης απέναντι στους καταναλωτές – πελάτες της.

Σημειώνεται ότι ο κανονισμός θα πρέπει να εγκριθεί από το δημοτικό συμβούλιο και στη συνέχεια από το γ.γ. της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Περιφέρειας Θεσσαλίας.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου