ΤΟΠΙΚΑ

Καθυστερεί η υλοποίηση του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης

καθυστερεί-η-υλοποίηση-του-προγράμμα-675857

Τη μεγάλη καθυστέρηση στην υλοποίηση του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης και του επιχειρησιακού προγράμματος Αλιείας 2014-2020, τονίζει με ερώτηση που κατάθεσε προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ο βουλευτής Μαγνησίας Χρήστος Μπουκώρος, μαζί με τον πρώην Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης της Νέας Δημοκρατίας και βουλευτή Πέλλας, Γεώργιο Καρασμάνη.

Στην ερώτηση των βουλευτών αναφέρονται τα εξής: «Κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στη χώρα μας, στις 6 Οκτωβρίου 2016, ο κοινοτικός Επίτροπος Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης, Φιλ Χόγκαν, δήλωσε με έμφαση στο ελληνικό Κοινοβούλιο και στους Έλληνες Βουλευτές πως, «το ελληνικό Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2014-2020 μπορεί να διαδραματίσει κεντρικό ρόλο και μπορεί να συμβάλει αποφασιστικά στην οικονομική ανάκαμψη, εάν αξιοποιηθεί με έναν έξυπνο και βιώσιμο τρόπο». Γι αυτό και παρότρυνε τη χώρα μας να προχωρήσει άμεσα στην υλοποίησή του, χωρίς καμία καθυστέρηση, ώστε να μπορέσει να απορροφήσει όλα τα κοινοτικά κονδύλια και έτσι το Π.Α.Α. να διαδραματίσει ζωτικό ρόλο για τον αγροτικό τομέα στην Ελλάδα.

Το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014–2020 είχε υποβληθεί προς έγκριση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή από την προηγούμενη κυβέρνηση (ΝΔ – ΠΑΣΟΚ), στις 17 Ιουλίου του 2014 και όχι «λίγο πριν τις εκλογές του Γενάρη του 2015», όπως ψευδέστατα και παραπλανητικά αναφέρατε σε πρόσφατη ομιλία σας.

Εξάλλου, είμαστε συνηθισμένοι πλέον να παρουσιάζετε τη δουλειά των άλλων ως δική σας. Το δήθεν «αναμορφωμένο» και εγκεκριμένο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Πρόγραμμα δεν είναι άλλο από το αρχικά υποβληθέν τον Ιούλιο του 2014, με ακριβώς τα ίδια μέτρα και δράσεις και με ορισμένες μόνο αυξομειώσεις ως προς τα κονδύλια του, που προήλθαν από την καθυστερημένη διαβούλευση μεταξύ της κυβέρνησής σας και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ενώ φέρει ξεκάθαρα τη σφραγίδα της προηγούμενης κυβέρνησης και όχι τη δική σας. Ακόμη και το ύψος του προϋπολογισμού του Προγράμματος ενίσχυσης των Νέων Αγροτών, που μόλις πριν λίγες μέρες σπεύσατε να προκηρύξετε, λόγω του φημολογούμενου κυβερνητικού ανασχηματισμού, είναι ακριβώς το ίδιο με αυτό που υπέβαλε η προηγούμενη κυβέρνηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Τέλος, η δική μας κυβέρνηση ήταν αυτή που κατέθεσε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον Οκτώβριο του 2014 το νέο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα για την Αλιεία και τη Θάλασσα 2014-2020, συνολικού προϋπολογισμού 523,4 εκατ. ευρώ. Σχεδόν διπλάσιο από την περίοδο 2007-2013, το οποίο έγινε ατόφιο αποδεκτό (ακόμα και το δελτίο Τύπου που εκδώσατε για το θέμα ήταν ακριβώς αντιγραφή του δελτίου που είχαμε εκδώσει εμείς, αλλάζοντας μόνο το όνομα του υπουργού). Κονδύλια, που και στην περίπτωση αυτή εξακολουθούν επίσης να λιμνάζουν.

Κατόπι τούτων, Ερωτάται ο κύριος Υπουργός:

  • Πότε επιτέλους θα προκηρύξει τα δικά μας προγράμματα, μέτρα και δράσεις προς όφελος των Ελλήνων αγροτών και της ελληνικής υπαίθρου;
  • Πότε επιτέλους θα επαναφέρετε το δικό μας μέτρο διαχείρισης κινδύνων, προϋπολογισμού 200.000.000 ευρώ, για την ισχυροποίηση του ΕΛΓΑ, που εσείς τόσο απερίσκεπτα καταργήσατε​ και που η Ε. Επιτροπή σας προτρέπει να επαναφέρετε;
  • Ποιος είναι ο ανάλογος προγραμματισμός σας για τα προγράμματα, τις δράσεις και τα μέτρα του Επιχειρησιακού Προγράμματος Αλιείας;» καταλήγει η ερώτηση των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου