ΤΟΠΙΚΑ

Κ. Αγοραστός στο 4ο συνέδριο της ΕΝ.ΠΕ.: Οχι στις ακυβέρνητες περιφέρειες και δήμους

κ-αγοραστός-στο-4ο-συνέδριο-της-εν-πε-οχ-676098

Να μετεξελιχθεί η Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση σε Περιφερειακή Διακυβέρνηση και να επεκταθεί και στην αυτοδιοίκηση η συνταγματική διάταξη ότι για να ισχύσει ένα νέο εκλογικό σύστημα από τις επόμενες εκλογές θα πρέπει να ψηφισθεί από τη Βουλή με πλειοψηφία 200 βουλευτών, πρότεινε ο Πρόεδρος της Ενωσης Περιφερειών Ελλάδας, Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός, μιλώντας στο 4ο Τακτικό Συνέδριο της ΕΝΠΕ στην Αθήνα. Και οι δύο προτάσεις του ενσωματώθηκαν στο ψήφισμα που εγκρίθηκε με ευρύτατη πλειοψηφία.

«Ήρθε η ώρα, ωρίμασαν οι συνθήκες να μετεξελιχθεί η Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση σε Περιφερειακή Διακυβέρνηση, να αποκτήσει δηλαδή κανονιστική αυτονομία, ήτοι την αρμοδιότητα να θεσπίζει κανόνες δικαίου για θέματα του τομέα ευθύνης της. Να έχει την αρμοδιότητα να λύνει τα προβλήματα στα οποία διεισδύουν οι επιθυμίες των πολιτών», επισήμανε ο κ. Κ. Αγοραστός και εξήγησε:

«Η κανονιστική αυτονομία των Περιφερειών είναι η βασική προϋπόθεση για την εδραίωση συνθηκών πραγματικής Αυτοδιοίκησης και τοπικής αυτονομίας καθώς και για τον απεγκλωβισμό τους από τον κρατικό εναγκαλισμό στα θέματα αρμοδιότητάς τους.

Η Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση ζητά ήδη τη διεύρυνση της κανονιστικής της αρμοδιότητας στους τομείς της ευθύνης της και ιδίως στον τομέα της περιφερειακής ανάπτυξης και σε όποιους άλλους τομείς συνδέονται με την προώθησή του, όπως είναι θέματα Περιφερειακής Χωροταξίας, προώθηση έργων και υποδομών και τελικά προώθηση των περιφερειακών επενδύσεων που θα δώσουν ανάσα στις τοπικές κοινωνίες.

Σε κάθε περίπτωση πολιτική αυτονομία των περιφερειών δε μπορεί να υπάρξει χωρίς κανονιστική αυτονομία. Γιατί αλλιώς δε μπορεί η Τοπική Αυτοδιοίκηση να καθορίζει τους πολιτικούς στόχους, η επίτευξη των οποίων θα επιφέρει την εκπλήρωση της αποστολής της και ειδικότερα της λαϊκής εντολής που έλαβε».

Κατάργηση Αποκεντρωμένων Διοικήσεων

Η δεύτερη πρόταση που κατέθεσε ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας και ενσωματώθηκε στο ψήφισμα αφορά την κατάργηση των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων και τη μεταφορά των αρμοδιοτήτων στην Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση , η οποία με τη συγκεκριμένη μεταρρύθμιση, «εκσυγχρονίζεται, μετασχηματίζεται και αναβαθμίζεται αφού αποτελεί το δεύτερο επίπεδο διοίκησης. Αποκτά επιχειρησιακή ικανότητα, ολοκληρωμένης διαχείρισης αναπτυξιακών πολιτικών, αλλά και πολιτικών σε μια σειρά από τομείς που αφορούν το περιβάλλον, τα ύδατα, τη μετανάστευση, τις μεταφορές, τον τουρισμό και τα δημόσια έργα. Ακόμη και προνοιακές κοινωνικές πολιτικές εφ’ όσον προκριθεί».

Αλλαγή μόνο με ευρεία πλειοψηφία

Η τρίτη πρόταση του κ. Κώστα Αγοραστού ήταν «να επεκταθεί και στην Αυτοδιοίκηση η διάταξη του Συντάγματος που ισχύει για τις εθνικές εκλογές: Κάθε εκλογικός νόμος θα ισχύει με τις επόμενες εκλογές, μόνο αν ψηφιστεί με πλειοψηφία τουλάχιστον 2/3, δηλαδή από 200 Βουλευτές με τα σημερινά ισχύοντα. Σε αντίθετη περίπτωση, δηλαδή με 199 και λιγότερες ψήφους θα ισχύσει από τις μεθεπόμενες.

Θεωρώ – υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΕΝΠΕ – ότι θα είναι προφανέστατα τα οφέλη από αυτή την πρόταση. Άλλωστε η λογική λέει ότι αν δεν ήταν ρύθμιση επωφελής και χρήσιμη, τα πολιτικά κόμματα δε θα είχαν συμφωνήσει να ενσωματωθεί στο Σύνταγμα, άρα ν’ αποκτήσει την ύψιστη θεσμική θωράκιση. Με αυτή τη ρύθμιση αποσυνδέεται οριστικά η Αυτοδιοίκηση από το να είναι το πεδίο πειραματισμών ή εκγύμνασης κομματικών στρατευμάτων του κεντρικού πολιτικού συστήματος.

Εμείς παρουσιάζουμε αυτή την πρόταση και την καταθέτουμε στα πλαίσια του διαλόγου. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι το σύνολο των πολιτικών δυνάμεων θα την υιοθετήσει και μέχρις ότου ολοκληρωθεί η συνταγματική αναθεώρηση, είναι προφανές ότι θα πρέπει να υπάρξει δέσμευση της κυβέρνησης πως δε θα φέρει καμία νομοθετική πρωτοβουλία».

Ο κ. Κώστας Αγοραστός ετάχθη, πάντως, εναντίον της αλλαγής του εκλογικού συστήματος στην Αυτοδιοίκηση στην κατεύθυνση της απλής αναλογικής, τονίζοντας ότι θα οδηγήσει «στην ακυβερνησία, τις συναλλαγές κάτω από το τραπέζι, τις αργυρώνητες θέσεις. Η θέση μας στο συγκεκριμένο ζήτημα είναι ξεκάθαρη. Αυτή τη στιγμή η Αυτοδιοίκηση έχει τόσα μεγάλα προβλήματα η οικονομία και η κοινωνία, και χρειάζονται πολλές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις που ο νόμος δε νομίζω ότι είναι στις προτεραιότητες.

Και κινδυνεύει να χαρακτηρισθεί ως πολιτικός αντιπερισπασμός αυτό το θέμα. Άλλωστε δεν λύνεις τα προβλήματα δημιουργώντας μεγαλύτερα. Ούτε συμβάλλεις στην επίλυση των προβλημάτων της χώρας και της κοινωνίας με ακυβέρνητες Περιφέρειες και Δήμους».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου