ΤΟΠΙΚΑ

Αφησαν σπίτι και οικόπεδο για 18.000 ευρώ…

αφησαν-σπίτι-και-οικόπεδο-για-18-000-ευρώ-676158

Δεν είχαν την οικονομική δυνατότητα να αντέξουν τη φορολογία των ακινήτων, ούτε να αποπληρώσουν και οφειλές μερικών χιλιάδων ευρώ. Εχασαν το αγαπημένο τους πρόσωπο, «έχασαν» και την περιουσία τους.

Οικογένεια αποποιήθηκε κληρονομία στο Ειρηνοδικείο Βόλου εξαιτίας οφειλής του νεκρού τους. Σύμφωνα με πληροφορίες από τα Δικαστήρια, για χρέος μόλις 18.000 ευρώ, που ωστόσο δεν μπορούσαν να σηκώσουν, το πήραν απόφαση και απευθύνθηκαν στα Δικαστήρια.

Αποποιήθηκαν την κληρονομιά. Αφησαν στο Δημόσιο και το σπίτι και το οικόπεδο. Συμπλήρωσαν την αίτηση και αποχώρησαν ήσυχοι ότι τα χρέη δεν θα τους κυνηγούν.

Δεν πρόκειται για μία από τις εκατοντάδες αποποιήσεις κληρονομιών, που έγιναν στο Ειρηνοδικείο Βόλου από την αρχή του χρόνου μέχρι και σήμερα.

Ωστόσο, στη συγκεκριμένη υπόθεση προκάλεσε ιδιαίτερη εντύπωση το ποσό της οφειλής. Πλέον, οικογένειες αποποιούνται περιουσιακά στοιχεία που αποκτήθηκαν προφανώς με κόπους μίας ολόκληρης ζωής, για μερικές χιλιάδες ευρώ.

Η βαριά φορολογία σε συνδυασμό με την ολοένα και πιο αισθητή μείωση του εισοδήματος και την ανεργία ίσως έχει αρχίσει να προκαλεί φόβο για τις οφειλές ακόμη και μικρών ποσών. Η καθημερινότητα μετά από τόσα χρόνια οικονομικής κρίσης έχει αλλάξει τραγικά.

Το στοιχείο αυτό αποτυπώνεται με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο στις αποποιήσεις κληρονομιών. Φέτος σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό χρονικό διάστημα είναι περισσότερες κατά 80, φτάνοντας τις 585. Το 2014 ήταν 384.

Τα χρέη από κληρονομιές «κυνηγούν» συγγενείς ακόμη και τετάρτου βαθμού συγγένειας. Σε εκείνες τις περιπτώσεις όπου τα χρέη είναι υψηλά είναι κατανοητό να υπάρχει φόβος.

Απορίας άξιον όμως είναι – όπως σχολιάστηκε σε δικηγορικούς κύκλους – αν τα χρέη αυτά είναι γνωστά στο ευρύτερο συγγενικό περιβάλλον, ώστε όλες οι απαιτούμενες ενέργειες να γίνονται έγκαιρα και εμπρόθεσμα σύμφωνα με τα χρονικά περιθώρια που αφήνει η κείμενη νομοθεσία. Οι διαφορές που φτάνουν στα Δικαστήρια είναι χρονοβόρες και οπωσδήποτε οικονομικά δυσβάσταχτες.

Οι κληρονομιές αφορούν σε πραγματικά χρέη που δεσμεύουν το ευρύτερο οικογενειακό περιβάλλον του θανόντος μέχρι να αποπληρωθούν εκτός αν γίνει εγκαίρως η αποποίησή τους.

Είναι χαρακτηριστικό ότι από αυτές είναι εν δυνάμει υπόχρεοι ακόμη και ανήλικοι, αν οι γονείς δεν προχωρήσουν για λογαριασμό τους με ειδικό πληρεξούσιο στην αποποίηση και δεν συζητηθεί η αίτηση με την εκούσια διαδικασία του Ειρηνοδικείου Βόλου.

Ωστόσο, εξίσου μεγάλος προβληματισμός υπάρχει και σχετικά με όλη αυτή την ακίνητη περιουσία που αποποιούνται συγγενείς νεκρών. Ερωτήματα όπως όχι αν αξιοποιείται και δεν ρημάζεται, αλλά αν υπάρχει εικόνα για την πλήρη αποτύπωσή της και αν γίνεται ο έλεγχός της προς το παρόν φαίνεται να είναι αναπάντητα.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου