ΤΟΠΙΚΑ

Μήνυμα ζωής με την αφίσα τους στέλνουν οι Φώτης & Παν. Σταχτέας

μήνυμα-ζωής-με-την-αφίσα-τους-στέλνουν-678367

Πήραν το πρώτο βραβείο σε διεθνή διαγωνισμό πολυμέσων

«Η ζωή είναι ωραία! Μην επιτρέψεις σε ένα λάθος να στοιχίσει ζωές»: αυτό το μήνυμα στέλνουν οι Φώτης και Παναγιώτης Σταχτέας, δύο αδέλφια από το Βόλο, που διακρίθηκαν σε διεθνή μαθητικό – φοιτητικό διαγωνισμό πολυμέσων που είχε θέμα την οδική ασφάλεια. Τα δύο αδέλφια, φοιτητές και γιοι του σχολικού συμβούλου, Χαράλαμπου Σταχτέα, πήραν το πρώτο βραβείο για την αφίσα που δημιούργησαν και με την οποία προτρέπουν τον οδηγό σε ειδικές επικίνδυνες καταστάσεις να αφήσει το τιμόνι και να μη θέσει σε κίνδυνο τη ζωή του και τη ζωή συνανθρώπων του.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Ο διαγωνισμός έγινε τον περασμένο Σεπτέμβριο από την περιφέρεια Κρήτης, τον Πανελλήνιο Σύλλογο Αρωγής και Αλληλεγγύης Οικογενειών Θυμάτων Τροχαίων Δυστυχημάτων «Ο Αγιος Χριστόφορος», με την υποστήριξη της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης, του ΤΕΙ Κρήτης και της Περιφερειακής Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της περιοχής. Ηταν ο 3ος Διεθνής Μαθητικός – Φοιτητικός Διαγωνισμός Πολυμέσων.

«Αγωνίζομαι για την οδική ασφάλεια», το θέμα που επιλέχθηκε για τον τρίτο διαγωνισμό. Αφορμή αποτέλεσε η θλιβερή πρωτιά της χώρας μας σε θύματα από τροχαία δυστυχήματα ανάμεσα σε χώρες της Ευρώπης. Ο διαγωνισμός είχε στόχο να ευαισθητοποιήσει, κυρίως τους νέους ανθρώπους, στην αξία της πρόληψης των τροχαίων δυστυχημάτων και τελικά στην εξάλειψή τους.

Μαθητές και φοιτητές κλήθηκαν να πάρουν μέρος στο διαγωνισμό είτε δημιουργώντας ένα video clip, είτε με ένα ηχητικό μήνυμα, είτε με μία αφίσα. Στόχος η προαγωγή της οδικής ασφάλειας.

«Για το διαγωνισμό ενημερώθηκε πρώτος ο Παναγιώτης. Αποφασίσαμε να πάρουμε μέρος», αναφέρει ο Φώτης Σταχτέας.

Η απόσταση που χωρίζει τα δύο αδέρφια λόγω των σπουδών τους δεν τους σταμάτησε. Ο Φώτης είναι δευτεροετής φοιτητής στο τμήμα μαθηματικών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και ο μεγαλύτερος αδερφός του Παναγιώτης, τεταρτοετής φοιτητής ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. «Βρεθήκαμε στο Βόλο και αρχίσαμε να δουλεύουμε πάνω στην ιδέα μας», σημειώνει ο Φώτης Σταχτέας, που είναι και υποψήφιος οδηγός.

«Στις μέρες μας καταγράφεται αύξηση των τροχαίων ατυχημάτων που είτε κοστίζουν ανθρώπινες ζωές, είτε αφήνουν συνανθρώπους μας ανάπηρους. Λόγω της κρίσης αρκετοί οδηγοί όταν πιάνουν τιμόνι σκέφτονται άλλα προβλήματα που τους απασχολούν και η προσοχή τους αποσπάται», διαπιστώνει ο Φώτης Σταχτέας, υπογραμμίζοντας ότι δεν χρειάζονται παρά λίγα μόλις δευτερόλεπτα για να γίνει το κακό.

Η αφίσα που δημιούργησαν τα αδέλφια Σταχτέα είναι χρηστικού χαρακτήρα για ανάρτηση σε δημόσιους χώρους με εναλλακτική εκτύπωση σε κίτρινο χρώμα (αντί για άσπρο φόντο). Σε ειδικές επικίνδυνες καταστάσεις προτρέπει τον οδηγό να μην οδηγήσει, καθώς με αυτόν τον τρόπο θέτει σε κίνδυνο τη ζωή του αλλά και τις ζωές των συνανθρώπων του. Περιλαμβάνει: διατύπωση ερωτημάτων προβληματισμού αναφορικά με την ικανότητα οδήγησης, σχετικό σκίτσο που παραπέμπει στην αυτονόητη «κίνηση» του οδηγού να «αφήσει το τιμόνι» για να μην προκαλέσει μοιραίο ατύχημα και ανάλογα μηνύματα τα οποία προκαλούν έντονο και ισχυρό αναστοχασμό για την αξία και την προστασία της ζωής τόσο του ίδιου του οδηγού, όσο και των άλλων ανθρώπων που θα τύχει να βρεθούν στο δρόμο του.

Η επιστημονική επιτροπή αξιολόγησης απαρτίζονταν από τους εξής: Ουγγρίνη Κώστα – Καθηγητής Πολυτεχνείου Κρήτης, Μανουσάκη Δάφνη – Καθηγήτρια Πολυτεχνείου Κρήτης, Χλιαουτάκη Ιωάννη – Καθηγητής Τ.Ε.Ι. Κρήτης, Παπαδάκη Μαρία – Καθηγήτρια Τ.Ε.Ι. Κρήτης, Κρασουδάκη Αντώνιο – Ιατρός Γενικού Νοσοκομείου Χανίων, Τζανακάκη Μαρία – Ψυχολόγος και Ψυχίατρος Γενικού Νοσοκομείου Χανίων, Μπεχλιβάνη Σταμάτη – Ιατροδικαστής, Τερζάκη Γεώργιο – Περιφερειακός Διευθυντής Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κρήτης, Πιταροκοίλη Στέλλα – Εκπρόσωπος της Περιφέρειας Κρήτης και Ελένη Παπαθανασίου – Αστυνόμος.

Δόθηκαν δώδεκα βραβεία, ένα για κάθε κατηγορία υλικού πολυμέσων για τις κατηγορίες των φοιτητών, μαθητών Λυκείου, Γυμνασίου, Δημοτικού. Για την κατηγορία αφίσας, στην κατηγορία φοιτητών το 1ο Βραβείο απονεμήθηκε στην εργασία «Αποφυγή επικίνδυνης οδήγησης» των φοιτητών με καταγωγή από τον Βόλο Παναγιώτη και Φώτη Σταχτέα. Και οι δύο δήλωσαν ότι αποφάσισαν να συμμετέχουν στο διαγωνισμό λόγω της ιδιαίτερης ευαισθησίας για τις αναπηρίες και τους θανάτους που οφείλονται στα τροχαία ατυχήματα, κυρίως εξαιτίας της απροσεξίας των ανθρώπων.

Η αφίσα αναμένεται να αξιοποιηθεί από την πολιτεία για να βοηθήσει στη διάδοση και εντύπωση επικοινωνιακού μηνύματος που κατατείνει σε ένα βασικό συμπέρασμα: ότι η ζωή είναι ωραία και αξίζει να κάνουμε το καθετί για να την προστατεύουμε. Ένα απ’ αυτά και πολύ απλό είναι να προσέχουμε.

Αφίσα για την αποφυγή της επικίνδυνης οδήγησης δημιούργησαν οι δύο Βολιώτες

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου