ΤΟΠΙΚΑ

Ενημερωτική εκδήλωση για τον καρκίνο του μαστού στο Βόλο

ενημερωτική-εκδήλωση-για-τον-καρκίνο-679227

Ανοικτή επιστημονική εκδήλωση για τον καρκίνο του μαστού διοργανώνεται από το Τμήμα Ογκολογίας-Χημειοθεραπείας της Κλινικής «Ανασσα» Βόλου και τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό Α.Ε.Λ.Ι.Α. (aelia.org.gr) την Κυριακή 23 Οκτωβρίου στο Βόλο στο ξενοδοχείο Volos Palace.

Η εκδήλωση, στην οποία χορηγός είναι και το ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ, σκοπό έχει να ενημερώσει έγκυρα και να καταρρίψει μύθους και δοξασίες γύρω από τη νόσο. Ομιλητές θα είναι ο επεμβατικός ακτινολόγος κ. Ε. Περδικάκης, η χειρουργός μαστού κ. Α. Πουλτσίδη, ο ογκολόγος κ. Ε. Βούλγαρης, ο γενετιστής κ. Ε.Κοσμίδης και ο πλαστικός χειρουργός κ. Δ. Οικονόμου. Μετά το πέρας της εκδήλωσης θα ακολουθήσει συζήτηση με το κοινό.

Ο Οκτώβριος, όπως είναι γνωστό, έχει καθιερωθεί διεθνώς ως ο μήνας ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για τον καρκίνο του μαστού με πλήθος εκδηλώσεων σε όλες τις χώρες του κόσμου. Ο καρκίνος του μαστού αποτελεί την πιο συχνή μορφή καρκίνου μεταξύ των γυναικών με περίπου 1.000.000 νέα περιστατικά παγκοσμίως. Στην Ελλάδα οι νέες περιπτώσεις υπολογίζονται σε περίπου 4.500 κάθε χρόνο. Υπολογίζεται ότι μία στις οκτώ γυναίκες παγκοσμίως θα παρουσιάσει καρκίνο μαστού σε κάποια φάση της ζωής της.

Η συχνότητα εμφάνισης νέων περιστατικών παρουσιάζει αυξητική τάση. Είναι σημαντικό -όπως υπογραμμίζει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο στρατιωτικός γιατρός – ογκολόγος του Τμήματος Ογκολογίας- Χημειοθεραπείας της Κλινικής «Ανασσα» Βόλου, να τονιστεί ότι « ο καρκίνος του μαστού μπορεί να εμφανιστεί και στους άνδρες, αν και σε πολύ μικρότερα ποσοστά. Αν η διάγνωση και θεραπεία γίνουν σε πρώιμα στάδια, πάνω από 90% των περιστατικών καρκίνου του μαστού είναι δυνατό να αντιμετωπιστούν.

Η βασική αιτία εμφάνισης του καρκίνου του μαστού παραμένει εν πολλοίς άγνωστη, αν και έχουν αναγνωριστεί οι σημαντικότεροι προδιαθεσικοί παράγοντες, όπως το φύλο, η ηλικία, το θετικό οικογενειακό ιστορικό και άλλοι. Η απουσία προδιαθεσικών παραγόντων δεν αποκλείει τη πιθανότητα εμφάνισης της νόσου και γι’ αυτό η αυτοεξέταση του στήθους, η μαστογραφία μετά τα 40 έτη και η επίσκεψη στον ειδικό ιατρό είναι απαραίτητη ».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου