ΤΟΠΙΚΑ

Βολιώτης έκανε ταινία το σχολείο που ονειρευόμαστε

βολιώτης-έκανε-ταινία-το-σχολείο-που-ο-681851

Ταινία μικρού μήκους εμπνευσμένη από τη θεματική ενότητα «Το σχολείο μας. Το σχολείο που ζήσαμε – Το σχολείο που ονειρευόμαστε» δημιούργησε ο Βολιώτης εκπαιδευτικός ειδικής αγωγής Δημήτρης Αίσωπος, δίνοντας το προσωπικό του στίγμα ευαισθησίας στον 3ο Διεθνή Μαθητικό Διαγωνισμό που συνδιοργανώνουν «Το Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Διάσωσης Σχολικού Υλικού (ΕΚΕΔΙΣΥ) και το Τμήμα Εκπαιδευτικής Ραδιοτηλεόρασης του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων.

Στην ταινία συμμετέχουν μαθητές δύο τμημάτων του 2ου ειδικού σχολείου Βόλου, υπό την σκηνοθετική καθοδήγηση του Δημήτρη Αίσωπου, ο οποίος έχει αποσπάσει, σημειωτέον, σημαντικές διακρίσεις για εκπαιδευτικές εργασίες που έχει εκπονήσει.

Μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ, ο δημιουργός της συγκεκριμένης ταινίας μικρού μήκους, υπογραμμίζει ότι αποτελεί επί της ουσίας «ένα συνδυασμό του σχολείου που βιώσαμε εμείς ως παιδιά και πως φαντάζονται τα παιδιά που είναι σήμερα μαθητές, το σχολείο του μέλλοντος».

Το θέμα του διαγωνισμού αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για το δημιουργό, ο οποίος μέσω της συγκεκριμένης ταινίας μικρού μήκους, έφερε τα παιδιά σε επαφή με τα σχολικά βιώματα των σημερινών ενηλίκων, το κλίμα και τα εκπαιδευτικά χαρακτηριστικά του παρελθόντος. «Βασικός στόχος ήταν να δώσουμε στα παιδιά πληροφορίες πως ήταν τα σχολεία κάποτε, τα βιβλία, τα παλιά αναγνωστικά, οι τάξεις, τα παιχνίδια στην αυλή, το σχοινάκι, το λαστιχάκι, τα μήλα και γενικά οι διαφορές μεταξύ του σχολείου που βιώσαμε τότε και του σχολείου του μέλλοντος, που ονειρεύονται τα παιδιά», εξηγεί ο Βολιώτης εκπαιδευτικός.

Η συγκεκριμένη ταινία μικρού μήκους είναι δομημένη υπό μορφή σχολικής δράσης και υπό μορφή, συμβολικά, βιωματικής αφήγησης. Αναλύοντας τα δεδομένα και το αποτέλεσμα της σκηνοθετικής του έμπνευσης, ο Δημήτρης Αίσωπος αναφέρει ότι η ταινία ξεκινάει με έναν ηλικιωμένο, ο οποίος κάθεται σε ένα παγκάκι έξω από το σχολείο, όπου φοίτησε στα παιδικά του χρόνια και μέσα από τη σκέψη του ζωντανεύουν οι σχολικές δράσεις του μακρινού παρελθόντος. Η σκηνοθετική έμπνευση επιφυλάσσει οπτική έκπληξη στο τέλος, καθώς συνδέονται το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον, προκαλώντας έντονη συγκίνηση.

Η ταινία υποβλήθηκε, ως συμμετοχή, στον παραπάνω διαγωνισμό στις αρχές του καλοκαιριού, ενώ τα αποτελέσματα αναμένεται να ανακοινωθούν τον επόμενο μήνα. Για την υλοποίηση του στόχου, την προσπάθεια συνέδραμαν οι: Χαράλαμπος Νιζάμης, Γιώργος Αλμπανούδης, Βικτώρια Μπακάλη, Νικολέτα Χειλά και Σοφία Λεφάκη.

Ο Δημήτρης Αίσωπος συμμετέχει για πρώτη φορά στο συγκεκριμένο διαγωνισμό, ενώ όπως επισημαίνει «ο στόχος του κάθε διαγωνισμού είναι να συμμετέχουν τα παιδιά σε καινοτόμες δράσεις και να κάνουν κάτι διαφορετικό από τα κλασικά μαθήματα του σχολείου. Να τους περάσουμε μια νέα οπτική και διαφορετικά γνωστικά αντικείμενα, προκειμένου να τα βοηθήσουμε να αποκτήσουν ευρεία άποψη γύρω από το σχολείο, τη γνώση και τη σχολική εμπειρία».

ΓΛ. ΥΔΡ.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου