ΤΟΠΙΚΑ

Νεκρώνει η εμπορική αγορά του Βόλου

νεκρώνει-η-εμπορική-αγορά-του-βόλου-682785

Από το κακό στο χειρότερο πηγαίνει η εμπορική αγορά του Βόλου και της Νέας Ιωνίας. Η κίνηση στα μαγαζιά είναι μειωμένη κατά 20%, παρά το γεγονός ότι το περσινό φθινόπωρο έρχονταν μετά από ένα καλοκαίρι που επεφύλαξε επιβολή capital control, με τις γνωστές σε όλους συνέπειες.

Η ελπίδα που έτρεφαν οι έμποροι του Βόλου, ύστερα από τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στη ΔΕΘ για καθιέρωση ακατάσχετου λογαριασμού, αποδεικνύεται φρούδα.

Μεγάλο μέρος των καταστημάτων συνεχίζουν σήμερα να λειτουργούν χωρίς τερματικά μηχανήματα, καθώς οφειλές σε Εφορία και ασφαλιστικά ταμεία δένουν χειροπόδαρα τους επαγγελματίες, που βρίσκονται υπό τον κίνδυνο κατασχέσεων.

«Δεν μπορούν να κάνουν χρήση των τερματικών. Εχει περάσει ενάμιση χρόνος από την επιβολή του κεφαλαιακού ελέγχου και δυστυχώς συνεχίζουμε να μιλάμε για το ίδιο θέμα», δήλωσε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο πρόεδρος της Εμπορικού Συλλόγου Βόλου και Νέας Ιωνίας, Κωνσταντίνος Τσέλιος.

Την ίδια στιγμή, στο εμπορικό κέντρο επικρατεί ανησυχητική ησυχία. «Η αγορά έχει νεκρώσει. Φοβόμαστε για νέα λουκέτα. Η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχίσει άλλο έτσι», πρόσθεσε.

Τα καταστήματα προετοιμάστηκαν για το φθινόπωρο και το χειμώνα. Εβαλαν στις βιτρίνες τους καινούργια ρούχα. Διαμόρφωσαν οικονομικές τιμές.

«Χρειάζεται όμως να υπάρχει και κίνηση στα καταστήματα. Ο,τι και να κάνουν οι έμποροι δεν φτάνε. Η αγοραστική δύναμη των καταναλωτών είναι εξαιρετικά μειωμένη και γι’ αυτό περιορισμένη στα απολύτως αναγκαία», σημείωσε ο ίδιος.

Ο κλάδος των εμπόρων εκτιμά ότι για να πάρει μπροστά η ανάπτυξη χρειάζεται να εφαρμοστούν μέτρα, όπως ο ακατάσχετος λογαριασμός και το πάγωμα οφειλών.

«Χρειάζεται να έρθουν χρήματα και στα ταμεία των επαγγελματιών και στα ταμεία του κράτους. Το ότι δεν τους ενδιαφέρει για το ταμείο των επαγγελματιών μπορούμε να το δεχθούμε. Δεν τους ενδιαφέρει όμως και το ταμείο του κράτους», διερωτήθηκε.

Με την καθιέρωση ακατάσχετου λογαριασμού και τη χρήση των τερματικών, επισήμανε ο πρόεδρος των εμπόρων, το κράτος θα μπορούσε να κρατάει ένα ποσοστό από τις εισπράξεις για Εφορία και ΙΚΑ και έτσι αυτό θα βοηθούσε και τους ίδιους.

Ο εμπορικός κόσμος προσπαθεί με κάθε τρόπο να τονώσει την κίνηση και να ανταποκριθεί στις δυσκολίες των καιρών, δυστυχώς μόνο με τις δικές του δυνάμεις. Επεξεργάζεται διάφορες σκέψεις. Εκδηλώσεις που θα προβάλλουν την αγορά, θα αναδείξουν τα τοπικά καταστήματα και τα προϊόντα τους είναι υπό εξέταση.

«Κυρίως θέλουμε να ικανοποιήσουμε τους καταναλωτές μας που συνεχίζουν να στηρίζουν να μας στηρίζουν. Θα υπάρξουν, πάντως, ιδιαίτερα ελκυστικές τιμές τη γιορτινή περίοδο», ενημέρωσε ο κ. Τσέλιος.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου