ΤΟΠΙΚΑ

Σειρά επαφών της Υφ. Μεταφορών με την ομογένεια της Αυστραλίας

σειρά-επαφών-της-υφ-μεταφορών-με-την-ομ-687361

Η υφυπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Μ. Χρυσοβελώνη, κατόπιν της συμμετοχής της στις 10 Οκτωβρίου στη συζήτηση Στρογγυλής Τραπέζης Υψηλής Πολιτικής στο πλαίσιο του 23ου Παγκόσμιου Συνεδρίου στη Μελβούρνη Αυστραλίας για τα Ευφυή Συστήματα Μεταφορών, συνοδευόμενη από την Πρέσβη της Ελλάδος στην Καμπέρρα κα Αικατερίνη Ξαγοράρη καθώς και τη Γενική Πρόξενο της Ελλάδος στη Μελβούρνη κ. Χριστίνα Σημαντηράκη, πραγματοποίησε επαφές με την Ελληνική ομογένεια εκπροσωπώντας την Ελληνική Κυβέρνηση.

Συγκεκριμένα, πραγματοποιήθηκαν επαφές με:

i. Τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Δέρβηςκ.κ. Ιεζεκιήλ. Ο Επίσκοπος ενημέρωσε την Υφυπουργό για το τεράστιο φιλανθρωπικό και εκπαιδευτικό έργο που επιτελεί στην Αυστραλία η Ελληνορθόδοξη Εκκλησία, συνεισφέροντας στη διατήρηση της ελληνικής γλώσσας και της ορθόδοξης πίστης, καθώς και της εθνικής ταυτότητας του Αυστραλιανού Ελληνισμού, για τους ισχυρούς δεσμούς και τις άριστες σχέσεις των Ελλήνων της ομογένειας με αυτήν, καθώς και για την διαδρομή και τις δυσκολίες που αντιμετώπισαν οι Έλληνες μετανάστες πρώτης γενιάς στην Αυστραλία.

ii. Το Προεδρείο της Ελληνορθόδοξης Κοινότητας Μελβούρνης στο Ελληνικό Κέντρο Σύγχρονου Πολιτισμού. Κρίσιμα θέματα που τέθηκαν υπόψη της Υφυπουργού υπήρξαν η προώθηση διακρατικής συμφωνίας προς αποφυγή διπλής φορολόγησης επενδύσεων στην Ελλάδα από Έλληνες της Αυστραλίας, η εγκατάσταση εμπορικού/οικονομικού εκπροσώπου στο Προξενείο με σκοπό την ενημέρωση ενδιαφερόμενων Ελλήνων για το ισχύον φορολογικό/οικονομικό καθεστώς, η επαναλειτουργία των παιδικών κατασκηνώσεων στην Ελλάδα για τα παιδιά της ομογένειας, καθώς και η προώθηση έναρξης εφαρμογής της κυρωθείσας στην Ελλάδα με νόμο Συμφωνίας για την Κινητικότητα των Νέων.

iii. Ομογενειακά Μ.Μ.Ε. μέσω συνέντευξης τύπου, με αντικείμενο το λόγο της επίσκεψης της υφυπουργού στην Αυστραλία, την ελληνική πολιτική επικαιρότητα και τη γενικότερη Ελληνική κυβερνητική πολιτική.

iv. Με την ομογένεια στο 23o Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου της Ελληνικής Κοινότητας Μελβούρνης. Η υφυπουργός κήρυξε επίσημα την έναρξη του Φεστιβάλ απευθύνοντας σχετικό χαιρετισμό εκ μέρους του Πρωθυπουργού, του Προέδρου του συγκυβερνώντος κόμματος των ΑΝΕΛ και Υπουργού Εθνικής συνέχεια Άμυνας κου Π. Καμμένου και της Ελληνικής κυβέρνησης. Στη συνέχεια εξήρε το γεγονός, ότι σύσσωμη η Ελληνική ομογένεια της Αυστραλίας, κρατά άσβηστη τη φλόγα της Ορθοδοξίας και του Ελληνισμού.

v. Με πολιτειακούς Έλληνες Βουλευτές στο Κοινοβούλιο της Βικτώρια, οι οποίοι ενημέρωσαν την υφυπουργό για καίρια αιτήματα τόσο της Ελληνικής ομογένειας όσο και της κοινότητας της Βικτώρια που βρίσκονται σε νομοθετική εξέλιξη, αλλά και ειδικότερα για μείζονα θέματα στη χάραξη πολιτικής στον τομέα των μεταφορών εκ μέρους της Κυβέρνησης της Αυστραλίας. Κατόπιν, η Υφυπουργός παρακολούθησε συνεδρίαση του Κοινοβουλίου Βικτώριας.

vi. Τέλος, η υφυπουργός συναντήθηκε με το Δ.Σ. του Ελληνο-Αυστραλιανού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Μελβούρνης (HACCI). Η υφυπουργός ενημέρωσε τους εκπροσώπους για την πρόθεση αποστολής επιστολής προς τον ομόλογό της στην Αυστραλία για τις μεταφορές, προτείνοντας ενδεικτικά τη δημιουργία ενός μόνιμου φόρουμ μεταξύ των δύο χωρών για την ανταλλαγή εμπειριών και τεχνογνωσίας, τη δημιουργία ενός πλαισίου συνεργασίας μεταξύ Ελληνο-Αυστραλιανών επιχειρήσεων στον τομέα των μεταφορών, την υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας στον τομέα της έρευνας και της τεχνολογίας κλπ. Από τη μεριά του, το Επιμελητήριο με σκοπό την ανάπτυξη διμερών εμπορικών σχέσεων εξέφρασε την ανάγκη των μελών του να λάβουν γνώση των βασικών καίριων σημείων του ισχύοντος στην Ελλάδα νέου αναπτυξιακού νόμου στην αγγλική γλώσσα σε σχέση με τα φορολογικά κίνητρα, καθώς και άλλων εργαλείων διευκόλυνσης των Ελληνικών επενδύσεων, επικοινωνώντας το θέμα στον αρμόδιο υπουργό. Τη βούληση προώθησης τυχόν ενδιαφέροντος της Ελλάδος για ένταξη στο “EuropeanAustralianBusinessCouncil (EABC)”, το οποίο προωθεί τις Ελληνοαυστραλιανές οικονομικές σχέσεις, την προώθηση, σε συνεργασία με τον αρμόδιο στην Ελλάδα Υπουργό, του εγχειρήματος «EnterpriseGreece».

Η υφυπουργός ολοκληρώνοντας την εν λόγω αποστολή στην Αυστραλία ανέλαβε την ευθύνη μεταφοράς προς όλους τους εμπλεκομένους της αποκτηθείσας γνώσης επί των τελευταίων εξελίξεων στον χώρο των ITS, αλλά και την προώθηση θεμάτων της Ελληνικής ομογένειας προς τους αρμόδιους ομολόγους της στην Ελλάδα για θέματα αρμοδιότητάς τους.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου