ΤΟΠΙΚΑ

Από το 2011 η ΑΓΕΤ Ηρακλής ζητούσε ομαδικές απολύσεις

από-το-2011-η-αγετ-ηρακλής-ζητούσε-ομαδικέ-690191

Απευθείας συνομιλίες προκειμένου οι ομαδικές απολύσεις και η κατάργηση των κλαδικών συμβάσεων- δύο φλέγοντα ζητήματα που ανοίγουν πάλι στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές- να αποτελέσουν προαπαιτούμενο των μνημονίων είχαν στελέχη της Lafgarge – AΓΕΤ Ηρακλής και μέλη του ΔΝΤ.

Αυτό αποκάλυψε με στοιχεία δίνοντας στη δημοσιότητα μάλιστα τη σχετική αλληλογραφία η Εφημερίδα των Συντακτών πριν από λίγες μέρες, με αφορμή τη συζήτηση που αναζωπυρώνεται για τις ομαδικές απολύσεις εν αναμονή της σχετικής απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου που εν πολλοίς θα κρίνει και τη διαπραγμάτευση της Κυβέρνησης με τους δανειστές για το επίμαχο θέμα.

Tην «πρωτοβουλία» εκ μέρους της Lafarge είχε λάβει το 2011, ο τότε διευθύνων σύμβουλος της ΑΓΕΤ Ηρακλής Πιερ Ντελαπλάν, που είχε απευθείας συνομιλίες με τον Μπομπ Τράα και την ομάδα του στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προκειμένου να «περάσουν» στο Μνημόνιο οι θέσεις της γαλλικής πολυεθνικής για τις επιδιωκόμενες αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις στην Ελλάδα.

Σήμερα ο Ντελαπλάν είναι πλέον περιφερειακός διευθυντής της Lafarge Holcim για τις αναδυόμενες ευρωπαϊκές αγορές, ενώ ο Ολλανδός Μπομπ Τράα έχει αντικατασταθεί στην ομάδα του ΔΝΤ, ωστόσο τα όσα αποκαλύφτηκαν έχουν τη σημασία τους εάν σκεφτεί κανείς τις δημόσιες καταγγελίες που έχουν γίνει κατά καιρούς από τα συνδικάτα περί «πολυεθνικών και εγχώριων εταιρειών που είχαν σπεύσει πρώτες να «ανοίξουν τα μάτια» των τροϊκανών ζητώντας να υπάρχουν εργασιακές ρυθμίσεις που θα ανέτρεπαν πλήρως την αγορά εργασίας».

Στο e-mail- σύμφωνα με την εφημερίδα, που φέρει την ένδειξη «εμπιστευτικό- αποκλειστικά για εσωτερική χρήση από το ΔΝΤ» και εστάλη όπως προκύπτει, λίγες μέρες μετά τη διά ζώσης επαφή Ντελαπλάν-Μπομπ Τράα, το στέλεχος της Lafarge εκφράζει τη δυσαρέσκεια της εταιρείας του για το ότι οι νόμοι που είχαν ήδη ψηφιστεί για τις ομαδικές απολύσεις, τη Διαιτησία και τις κλαδικές συμβάσεις δεν εφαρμόζονταν.

Παράλληλα επισυνάπτει αναλυτικές προτάσεις των Γάλλων προς το ΔΝΤ για τις «πιο στοχευμένες αλλαγές» που θέλει να γίνουν στα εργασιακά, αλλά και το θεσμικό πλαίσιο για τις στρατηγικές επενδύσεις, με στόχο να εξυπηρετηθούν ειδικότερα συμφέροντα της Lafarge και ευρύτερα συμφέροντα των μεγάλων βιομηχανιών.

Σημειώνεται ότι εκείνη την περίοδο η Lafarge είχε ανοιχτά μέτωπα λόγω του λουκέτου που ήθελε να βάλει στο εργοστάσιο των Τσιμέντων Χαλκίδας , στο οποίο σταμάτησε την παραγωγή το 2011 και έκλεισε το 2013, απολύοντας ομαδικά τους 236 εργαζομένους, με τους εργαζόμενους να προσφεύγουν και να δικαιώνονται στα δικαστήρια.

Η προσπάθεια της ΑΓΕΤ να απολύσει τους εργαζομένους στα Τσιμέντα Χαλκίδας ήταν εκείνη που την οδήγησε τελικά να προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά της απόρριψης του αιτήματός της από το υπουργείο Εργασίας.

Η υπόθεση παραπέμφθηκε στη συνέχεια από το ίδιο το ΣτΕ στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τη διατύπωση προδικαστικού ερωτήματος, ώστε να κριθεί αν είναι συμβατό με το κοινοτικό δίκαιο το δικαίωμα του υπουργείου Εργασίας να εγκρίνει ή να απορρίπτει αιτήματα ομαδικών απολύσεων. Η εισήγηση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου που είδε το φως της δημοσιότητας πριν από λίγο καιρό εμμέσως πλην σαφώς «ανοίγει την πόρτα» στις ομαδικές απολύσεις. Η οριστική απόφαση που ενδεχομένως να ανοίξει τους Ασκούς του Αιόλου αναμένεται τέλος Οκτωβρίου.

Σημειώνεται τέλος ότι στο ίδιο επίμαχο mail τέλος η Lafarge θέτει το αίτημα για κατάργηση των κλαδικών συμφωνιών και την υπερίσχυση των ατομικών συμβάσεων αλλά και την πρόταση να καταργηθεί η δυνατότητα του υπουργείου Εργασίας να εγκρίνει ή να απορρίπτει τις ομαδικές απολύσεις σε περίπτωση που δεν καταλήγουν σε συμφωνία οι εργοδότες με τους εκπροσώπους των εργαζομένων.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου