ΤΟΠΙΚΑ

Ιερός πόλεμος

ιερός-πόλεμος-692696

Πώς ο διευθυντής της Ακαδημίας Παν. Καλαϊτζίδης έστρεψε τον Πειραιώς Σεραφείμ έναντι του Δημητριάδος Ιγνάτιου -Εξαλλος ο Πειραιώς με την εμπλοκή του ονόματός του στην οργάνωση της «Χρυσής Αυγής» από τον διευθυντή της Ακαδημίας -Τι εξηγεί με δηλώσεις του στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο Μητροπολίτης Δημητριάδος

Φωτιές άναψε στην Ιερά Σύνοδο άρθρο του διευθυντή της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών Βόλου Παντελή Καλαϊτζίδη για τα θρησκευτικά με το οποίο εξαπολύει σφοδρή επίθεση εναντίον του Μητροπολίτη Πειραιώς κ.κ. Σεραφείμ, παρουσιάζοντάς τον ως «υμνητή της χούντας και της Χρυσής Αυγής και ως εκφραστή του αντισημιτισμού».

Την ώρα που η Ιερά Σύνοδος συνεδρίαζε επί τρεις ημέρες προκειμένου να συζητηθεί το καυτό θέμα των θρησκευτικών που παρ’ ολίγον να τινάξει στον αέρα τη συνεργασία Εκκλησίας – Κράτους εξαιτίας των παρεμβάσεων Φίλη για τα θρησκευτικά -και τελικά οι τόνοι της αντιπαράθεσης έπεσαν- ο διευθυντής της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών Βόλου με άρθρο του σε αθηναϊκή εφημερίδα, παραμονή της έναρξης των εργασιών της Ιεράς Συνόδου, πυροδότησε πρωτοφανή ένταση αυτή τη φορά μέσα στους κόλπους της Εκκλησίας.

Ολα ξεκίνησαν από το επίμαχο άρθρο στο οποίο ο κ. Καλαϊτζίδης με θέμα «Επικίνδυνα Θρησκευτικά; μεταξύ άλλων έγραψε τα ακόλουθα: «Ωστε λοιπόν δεν αποτελούν κίνδυνο (και όνειδος) για την Εκκλησία ο αντισημιτισμός του Μητροπολίτη Πειραιώς η απροκάλυπτη εξύμνηση των πρωτεργατών της στρατιωτικής δικτατορίας και της εγκληματικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής».

Οι επισημάνσεις αυτές προκάλεσαν την έντονη αντίδραση του Μητροπολίτη Πειραιώς που σε επίσημη ανακοίνωσή του δήλωσε ότι θα προσφύγει στη δικαιοσύνη εναντίον του διευθυντή της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών Βόλου, ενώ παράλληλα αφήνει σαφέστατες αιχμές και εναντίον του Μητροπολίτη Δημητριάδος Ιγνατίου τον οποίο χαρακτηρίζει «μέντορα» του κ. Καλαϊτζίδη.

Η ανακοίνωση του Μητροπολίτη Πειραιώς

Με τον τρόπο αυτό -επισημαίνει στην ανακοίνωσή που εξέδωσε ο κ.κ. Σεραφείμ και τιτλοφορείται «Απάντησις στον κ. Παντελή Καλαιτζίδη και δι’ αυτού στον Σεβ. Μητροπολίτη Δημητριάδος κ. Ιγνάτιο– με απεκάλεσε κίνδυνο και όνειδος για την Εκκλησία αποδίδοντάς μου ανύπαρκτες κατηγορίες και διαστρεβλώνοντας τα κείμενά μου με σκοπό να με παρουσιάσει όπως και έγραψε ως επικίνδυνο και ως ντροπή της Εκκλησίας. Ασφαλώς την ηθική ευθύνη για την εξύβριση και την συκοφαντική μου δυσφήμιση δεν την έχει ο κ. Καλαϊτζίδης αλλά ο Σεβ. Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος ο οποίος ανέχεται από έναν τόσο στενό του συνεργάτη τον Διευθυντή της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών της Ι. Μητροπόλεως Δημητριάδος να εξυβρίζει δημοσία και να συκοφαντεί έναν συνεπίσκοπό του, τον οποίο γνωρίζει από την απαλή τους νεότητα ως συμμαθητή του.

Τα αδικήματα της εξυβρίσεως και της συκοφαντικής δυσφημίσεως που διέπραξε ο κ. Καλαιτζίδης και για τα οποία θα υποστεί την ανάλογο δικαστική βάσανο ενώπιον της αστικής και της ποινικής δικαιοσύνης όπου άμεσα καταφεύγω είναι αυταπόδεικτα διότι δεν υφίσταται ούτε ένα κείμενό μου με «απροκάλυπτη εξύμνηση των πρωτεργατών της στρατιωτικής δικτατορίας και της εγκληματικής οργάνωσης της «Χρυσής Αυγής» ούτε επίσης έχω εκφράσει ποτέ αντισημιτισμό. Προκαλώ τον κ. Καλαϊτζίδη να παρουσιάσει μία έστω φράση μου που να στηρίζει τις συκοφαντίες του. Αντιθέτως έχω περγαμηνές κατά την διάρκεια της δικτατορίας όπως δήλωσε η θρυλική εκφωνήτρια του Ραδιοφωνικού Σταθμού των φοιτητών του Πολυτεχνείου Μαρία Δαμανάκη κατά την ενθρόνιση μου (19/3/2006) υπήρξα από τους πρωτεργάτες του αντιδικτατορικού αγώνα ως φοιτητής, μετείχα στην εξέγερση του Πολυτεχνείου και στην κατάληψη της Νομικής Σχολής και βέβαια στο διαδίκτυο έχουν κυκλοφορηθεί πάμπολα κείμενά μου κατά του αποκρυφιστικού μορφώματος της «Χρυσής Αυγής» ότι είναι παγανιστικό σύστημα που μιμήθηκε το ερμητικό τάγμα της «Χρυσής Αυγής» του 19ου αι. και που αποτελεί κίνδυνο για τον ελληνορθόδοξο πολιτισμό μας» συμπληρώνει επίσης ο Μητροπολίτης Πειραιώς.

Καταλήγοντας δε αφήνει αιχμές εκ νέου για τη στάση του Μητροπολίτη Δημητριάδος κ.κ. Ιγνάτιο λέγοντας: «Συνεπώς ο κ. Καλαιτζίδης και με εξύβρισε και με συκοφάντησε ισχυριζόμενος ανύπαρκτα πράγματα διότι το κείμενό του από το ώστε έως και το κόμμα αφορούν στο πρόσωπό μου και γνωρίζουμε από τον άφθιτο λόγο του Κυρίου ότι πατήρ του ψεύδους και της συκοφαντίας είναι ο αντίδικος ημών και βύθιος δράκων (Ιω. 8, 44). Ευχαριστώ λοιπόν τον κ. Καλαϊτζίδη και τον πάτρωνα και μέντορά του Σεβ. Μητροπολίτη Δημητριάδος κ. Ιγνάτιο για τας ύβρεις την συκοφαντία και τον ονειδισμό διότι μας έχει δοθεί όχι μόνο το υπέρ Χριστού χαίρειν αλλά και το «υπέρ Χριστού πάσχειν» (Φιλ. 1, 29).

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ

Τι απαντά ο Μητροπολίτης Δημητριάδος κ.κ. Ιγνάτιος

Ερωτηθείς από τον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δημητριάδος και Αλμυρού κ. κ. Ιγνάτιος, επισήμανε ότι το άρθρο του διευθυντή της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών απηχεί τις προσωπικές του απόψεις, ενώ παράλληλα υποστήριξε ότι ο ίδιος είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει στο πλαίσιο της συνεδρίασης της Ιεράς Συνόδου με τον Μητροπολίτη Σεραφείμ και ότι το θέμα διευθετήθηκε.

«Επικοινωνήσαμε με τον Μητροπολίτη Πειραιώς, όπως επικοινωνούμε πάντα, διευκρίνισα ποια είναι η πραγματικότητα και φυσικά, του είπα ότι δεν είμαι μέντορας του κ. Καλαϊτζίδη. Η Ακαδημία διοικείται από Διοικητικό συμβούλιο, το οποίο απαρτίζεται από Πανεπιστημιακούς. Συμβαίνει ο κ. Καλαϊτζίδης να είναι ο διευθυντής της, αλλά γράφει την επιστολή ως πρόσωπο και όχι εκφράζοντας την Ακαδημία καθώς είναι μέλος της επιστημονικής επιτροπής που προετοίμασε το νέο πρόγραμμα σπουδών του μαθήματος των θρησκευτικών και κατέθεσε τις απόψεις του» σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Ιγνάτιος.

Εξέφρασε δε την εκτίμηση παρά το θόρυβο που δημιουργήθηκε ότι «οι δεσμοί μας με τον Μητροπολίτη Πειραιώς είναι ακατάλυτοι και δεν πρόκειται ποτέ να διαταραχθούν» .

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου