ΤΟΠΙΚΑ

Ιερέας της διασποράς & της προσφοράς αναπτύσσει σημαντικό έργο στη Γερμανία

ιερέας-της-διασποράς-της-προσφοράς-α-698641

Ιδιαίτερα σημαντικό είναι το ευρύ κοινωνικό και πνευματικό έργο που αναπτύσσει στη Γερμανία ο π. Απόστολος Μαλαμούσης από το Μούρεσι, ο οποίος διακρίνεται για την μεγάλη του προσφορά στην Εκκλησία και τον άνθρωπο. Ο πολυβραβευμένος ιερέας, Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου, ο οποίος στηρίζει τους ομογενείς και τους μετανάστες, βοηθώντας τους να εξασφαλίσουν σπίτι και εργασία, τιμήθηκε από το Μητροπολίτη Δημητριάδος κ. Ιγνάτιο με την ανώτατη διάκριση της Μητρόπολης Δημητριάδος, χρυσό σταυρό και δίπλωμα, για την πολυετή κοινωνική του προσφορά και τη στήριξη του Ελληνισμού και της Ορθοδοξίας στη Γερμανία.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Ο π. Απόστολος διετέλεσε Αρχιερατικός Επίτροπος Βαυαρίας και σήμερα είναι υπεύθυνος στον τομέα δημοσίων σχέσεων της Μητρόπολης Γερμανίας, με τις υπόλοιπες Εκκλησίες, τα θρησκεύματα και τη Βαυαρική πολιτεία, την τοπική αυτοδιοίκηση και τους δήμους, έχοντας αποσπάσει σειρά βραβείων για το έργο και την προσφορά του.

Μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ, υπογραμμίζει με σεμνότητα «η δουλειά που κάνουμε στη Γερμανία αναγνωρίζεται από τους Γερμανούς και μας αγκαλιάζουν».

Ο ίδιος συνέβαλε αποφασιστικά στην ανέγερση ναών και πνευματικών κέντρων, στηρίζοντας ουσιαστικά τον Ελληνισμό, την Ορθοδοξία και το διάλογο, με γνώμονα την πεποίθηση ότι «ο διάλογός μας είναι τόσο θεολογικός όσο και εθνικός, γιατί η πατρίδα μας έχει προσφέρει τόσα πολλά».

Ο κληρικός από το Μούρεσι, ο οποίος είναι διακεκριμένη προσωπικότητα της Γερμανίας, συμμετέχει, εκ μέρους της Ορθόδοξης Μητρόπολης, στο Ανώτατο Συμβούλιο Ενσωμάτωσης της Γερμανίας, που έχει ιδρύσει η γερμανική Καγκελαρία.

Σημαντική θεωρείται, επίσης, η συμβολή του στην κατοχύρωση, το 1999, στην Ιερά Μητρόπολη Γερμανίας και το Οικουμενικό Πατριαρχείο του ιστορικού Ναού της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, γνωστής ως «Σαλβατορκίρχε», στο κέντρο του Μονάχου· στην καθιέρωση, το 2000, της περιφοράς του Επιταφίου τη Μεγάλη Παρασκευή στη φημισμένη Μάριεν Πλατς στο κέντρο του Μονάχου, στον αγιασμό των υδάτων την ημέρα των Θεοφανείων στα νερά του ποταμού Ιζάρ που διασχίζει την πόλη, καθώς και στην θέσπιση το 2005 της ελληνοβαυαρικής Ημέρας Πολιτισμού.

Προσφορά στη Γερμανία

Χειροτονήθηκε κληρικός στη Γερμανία από τον τότε Μητροπολίτη Ειρηναίο Γαλανάκη, πολύ γνωστό για το κοινωνικό του έργο, ενώ σήμερα υπηρετεί τη Μητρόπολη Γερμανίας υπό την πνευματική ηγεσία του Μητροπολίτη Αυγουστίνου.

Στη Βαυαρία βρίσκεται από το 1982, ενώ όπως αναφέρει, οι συνθήκες ζωής είναι πάρα πολύ καλές, το επίπεδο υψηλό, σε κοινωνική, θεολογική και επιστημονική βάση, ενώ προσθέτει ότι «έχει πλούσια πνευματική και καλλιτεχνική ζωή».

Ο π. Απόστολος προωθεί το διάλογο, καθώς πάγια θέση του είναι ότι «ο διάλογος είναι βασικό στοιχείο της Ορθόδοξης Εκκλησίας και μέσα από τον άνθρωπο ευλογείται ο διάλογος με το Θεό», ενώ στηρίζει ακούραστα τους ομογενείς και τους μετανάστες, που αναζητούν καλύτερο μέλλον στη Γερμανία.

«Οταν έρχονται νέοι άνθρωποι από την Ελλάδα που ζητούν δουλειά, κινητοποιούμε τις γνωριμίες που έχουμε, για να μπορέσουν αυτοί οι νέοι άνθρωποι να βρουν δουλειά και σπίτι» υπογραμμίζει ο π. Απόστολος.

Ο δραστήριος ιερέας έδωσε ευθύς εξαρχής βαρύτητα στην προσέγγιση των Ελλήνων που ζουν στη Γερμανία και από την αρχή της διακονίας του, συνέβαλε στη δημιουργία κοινωνικών δομών, ναών, πνευματικών κέντρων. «Φροντίσαμε να αναπτύξουμε το διάλογο. Εχουμε ωραιότατες εκκλησίες και μοντέρνα πνευματικά κέντρα στα οποία καλλιεργούμε το διάλογο επί ίσοις όροις. Δεν αισθάνεται κανείς μειονεκτικά» επισημαίνει ο ιερέας από το Μούρεσι, ο οποίος συνδράμει με πατρική αγάπη όποιον χτυπήσει την πόρτα του.

Η δράση και προσφορά του είναι γνωστή στη Γερμανία και έχει βραβευτεί κατ’ επανάληψη από την πολιτεία και σημαντικούς φορείς. «Οι Γερμανοί έχουν δει την πρόθεσή μας να δημιουργήσουμε μια γέφυρα κι αυτό το εκτιμούν και το επαινούν και δοξάζω το Θεό γιατί δεν πήγε χαμένος αυτός ο κόπος» αναφέρει ο ίδιος.

Τιμή από τη Μητρόπολη Δημητριάδος

Ο π. Απόστολος Μαλαμούσης, ο οποίος καμαρώνει τις τέσσερις κόρες του, Ολγα, Ζωή, Αναστασία και Θεοδώρα, τους γαμπρούς του και τα εννέα εγγονάκια του, υπογραμμίζει ότι η πρεσβυτέρα Αθανασία, στέκεται ακούραστα στο πλευρό του, στηρίζοντας το έργο του.

Ιδιαίτερα σημαντική είναι, παράλληλα, για τον ίδιο η βράβευσή του από τη Μητρόπολη Δημητριάδος, η οποία ανοίγει νέους δρόμους συνεργασίας.

Ο 69χρονος κληρικός ήταν το τιμώμενο πρόσωπο του Συνεδρίου «Πολιτική, οικονομία, θρησκεία, τέχνη: Συμβολή στο διάλογο Ελλάδας – Γερμανίας», που διεξήχθη από την Ακαδημία Θεολογικών Σπουδών του Βόλου στο Συνεδριακό Κέντρο Θεσσαλίας, με τη συμμετοχή πενήντα διακεκριμένων προσωπικοτήτων από τη Βαυαρία.

Ο π. Απόστολος Μαλαμούσης δέχθηκε εμφανώς συγκινημένος την έκφραση τιμής προς το πρόσωπό του, ενώ εξήρε την πρωτοβουλία του κ. Ιγνατίου να προωθήσει το διάλογο με την Καθολική Ακαδημία της Βαυαρίας. «Ηταν μια πολύ έξυπνη και σωστή κίνηση και το χαίρομαι ιδιαίτερα, γιατί μόνο μέσα από το διάλογο μπορούμε να γνωρίσουμε βαθύτερα και καλύτερα ο ένας τον άλλο. Ζούμε στην Ευρώπη και όλοι χρειαζόμαστε την κοινωνία και την επικοινωνία» υπογράμμισε ο ίδιος.

Σύμφωνα με την άποψή του «η εκκλησία μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στο διάλογο μεταξύ των λαών, γιατί βλέπει αμέσως το δρόμο του σκέπτεσθαι στην Ευρώπη. Η Ευρώπη, άλλωστε, χρειάζεται το θεσμό της οικογένειας, χρειάζεται την προσευχή, χρειάζεται το θεσμό της αλληλεγγύης που ειδικά η ορθόδοξη εκκλησία τα κατέχει, τα βιώνει και μπορεί με αυτά να συμβάλει στην πνευματική δομή και στον πνευματικό ιστό της Ευρώπης».

Κλείνοντας, ο π. Απόστολος δεν παραλείπει να υπενθυμίσει ότι υπάρχουν πολλοί φιλέλληνες Γερμανοί. «Εχουμε, επισημαίνει, ανθρώπους που μιλούν Ελληνικά για να μπουν μέσα στο πνεύμα της δημοκρατίας, της αγάπης, του δοσίματος, του φιλότιμου, να κάνουν πράξη το εθελούσιο δόσιμο στην υπηρεσία του άλλου και γι’ αυτό μας αγαπούν και μας αγκαλιάζουν, γιατί έχουμε να δώσουμε κάτι το σπουδαίο στην δική τους καθημερινότητα».

ΟΙ ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ ΣΤΟ ΠΑΤΡΙΚΟ ΤΟΥ ΣΤΟ ΜΟΥΡΕΣΙ

Ζωή γεμάτη προσφορά

Ο π. Απόστολος διατηρεί ακατάλυτους δεσμούς με το Μούρεσι και όπως αναφέρει «έφυγα από το Μούρεσι σε ηλικία 12 ετών, όταν τελείωσα το Δημοτικό Σχολείο. Λόγω των τότε καταστάσεων αναγκάστηκα να φύγω από το χωριό, έμεινα δύο χρόνια στο Βόλο, πήγα Γυμνάσιο στο Βόλο και μετά από δύο χρόνια φοίτησης στο Α Αρρένων του Βόλου, πήγα στην Ιερά Μονή Αγίας Αναστασίας στη Χαλκιδική, όπου λειτουργούσε ιερατική σχολή. Τελείωσα την Ιερατική Σχολή και στη συνέχεια έδωσα εξετάσεις στη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και το 1972 έλαβα το πτυχίο μου».

Τρεις ημέρες μετά την ορκωμοσία τέλεσε το γάμο του με την πρεσβυτέρα Αθανασία και τον Οκτώβριο του 1972 άνοιξε το μεγάλο κεφάλαιο της ζωής τους στη Γερμανία.

Εκτοτε, επισκέπτεται κάθε χρόνο το πατρικό του σπίτι στο Μούρεσι και «ξεκουράζομαι γιατί μου θυμίζει τα ωραία παιδικά χρόνια που έζησα στο χωριό αυτό. Μεγάλωσα σε ωραίο κλίμα, υπήρχε αγάπη μεταξύ των κατοίκων, και ιδιαίτερα προς εμένα, που ήμουν μικρό παιδί και έκανα πρόθυμα τα θελήματα των συγχωριανών μου οι οποίοι με αγκάλιαζαν με αγάπη» υπογραμμίζει ο ίδιος με συγκίνηση. Ο π. Απόστολος θυμάται ότι υπήρχε μόνο μια βρύση στο κέντρο του χωριού απ’ όπου οι κάτοικοι προμηθεύονταν νερό, κουβαλώντας στους ώμους τις στάμνες, αλλά παρά τις δυσκολίες, υπήρχε πάντα χαμόγελο.

Παράλληλα μιλάει με συγκίνηση για τους γονείς του, Θεόδωρο και Ολγα, τα τέσσερα αδέλφια του, ενώ δεν παραλείπει να εκφράσει την ευγνωμοσύνη του στη μεγαλύτερη αδελφή του, Ευθαλία, «η οποία μου στάθηκε σαν μάνα, τα χρόνια που φοιτούσα στο Γυμνάσιο» όπως αναφέρει ο ίδιος.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου