ΤΟΠΙΚΑ

Ξυπνούν μνήμες για το Ολοκαύτωμα σήμερα στον σταθμό Μηλεών

ξυπνούν-μνήμες-για-το-ολοκαύτωμα-σήμε-698905

Τη θέση τους στο δίκτυο με τα μαρτυρικά χωριά, αναζητούν οι Μηλιές, 73 χρόνια μετά το Ολοκαύτωμα από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής. Χθες, ξεκίνησαν οι εκδηλώσεις μνήμης και τιμής για την 73η επέτειο από το Ολοκαύτωμα των Μηλεών (4-10-1943) από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής, που πραγματοποιούν η δημοτική ενότητα Μηλεών του Δήμου Νοτίου Πηλίου, η τοπική κοινότητα και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Μηλεών.

Στη διάρκεια των χθεσινών εκδηλώσεων ξύπνησαν μνήμες για το χρονικό των γεγονότων του φθινοπώρου του 1943. Δέκα κάτοικοι σήμερα του μαρτυρικού χωριού, βίωσαν τα τραγικά γεγονότα της εποχής που στιγμάτισαν την ψυχή τους. Ηταν παιδιά όταν οι Γερμανοί έκαψαν το χωριό τους, σκότωσαν συγχωριανούς τους.

Ενας από αυτούς ο πατέρας του προέδρου του πολιτιστικού οργανισμού Μηλεών, Μιχάλη Γιαννιού. Επικαλούμενος περιγραφές του πατέρα του, ο κ. Γιαννιός αναφέρθηκε στα γεγονότα του Οκτωβρίου του 1043. «Τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής μπήκαν στο χωριό. Εκείνη την ώρα οι περισσότεροι κάτοικοι μάζευαν κάστανα στα χωράφια. Από μακριά είδαν τους καπνούς. Οι Γερμανοί έκαψαν το 60% των σπιτιών του χωριού. Μέσα στα σπίτια σύμφωνα με μαρτυρίες βρήκαν τραγικό θάνατο τρία άτομα, ενώ 28 κάτοικοι που βρίσκονταν στο χωριό οδηγήθηκαν στο σιδηροδρομικό σταθμό και εκτελέστηκαν ανά πεντάδα», αναφέρει ο κ. Γιαννιός.

Παρά τη ναζιστική θηριωδία που βίωσε το χωριό, οι Μηλιές εξακολουθούν σήμερα να μην είναι μέλη του δικτύου μαρτυρικών χωριών. Το αίτημα είχε υποβληθεί πριν από πέντε χρόνια και απορρίφθηκε εξαιτίας του ποσοστού των σπιτιών που κάηκαν. Υποβλήθηκε ένσταση κι ακόμη οι Μηλιές περιμένουν να γίνουν επίσημο μέλος του δικτύου, μέσα από το οποίο διεκδικείται καταβολή αποζημιώσεων.

Οι εκδηλώσεις μνήμης και τιμής κορυφώνονται σήμερα, Κυριακή 2 Οκτωβρίου οπότε και θα γίνει στις 7:30 το πρωί, Θεία Λειτουργία και στις 10:30 το πρωί, στο σιδηροδρομικό σταθμό Μηλεών, στο μνημείο εκτελεσθέντων Μηλιωτών θα γίνει επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου