ΤΟΠΙΚΑ

Με μηνύσεις προειδοποιεί ο ΣΥΔΙΣΑ Μαγνησίας

με-μηνύσεις-προειδοποιεί-ο-συδισα-μαγ-699359

Ούτε παράνομη είναι, ούτε συνέπειες στη δημόσια υγεία επιφέρει η απόφαση του ΣΥΔΙΣΑ Μαγνησίας, να αποδεχθεί τη συνέχιση της απόρριψης αποστειρωμένων αποβλήτων στο ΧΥΤΑ Βόλου, τόσο από την εταιρεία «Αποστείρωση» όσο και από την εταιρεία «ΑΝΣΥ», σύμφωνα με ανακοίνωση που υπογράφει ο πρόεδρος του συνδέσμου Γιώργος Πράττος, στον απόηχο αντιδράσεων που έχουν εκδηλωθεί για την απόφαση που λήφθηκε στην πρόσφατη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του συνδέσμου.

Στην ανακοίνωσή του, ο ΣΥΔΙΣΑ Μαγνησίας, δίνει εκ νέου διευκρινίσεις, ενώ διαμηνύει ότι θα κινηθεί νομικά εναντίον όσων προβάλλουν αυθαίρετους ισχυρισμούς:

«Τις τελευταίες ημέρες συγκεκριμένα πολιτικά πρόσωπα και Μ.Μ.Ε. επιχειρούν να επαναφέρουν – συντηρήσουν στην επικαιρότητα το ζήτημα της μεταφοράς και διάθεσης στον Χ.Υ.Τ.Α. Π.Σ. Βόλου επεξεργασμένων-αποστειρωμένων αποβλήτων υγειονομικών μονάδων (ΕΑΑΜ 190203), προκειμένου να πειστούν οι πολίτες της Μαγνησίας (και όχι μόνο) ότι η εκ μέρους του ΣΥ.ΔΙ.Σ.Α. Ν. Μαγνησίας αποδοχή αυτών αφενός συνιστά περίπτωση παράνομης μεταφοράς και εναπόθεσης επικίνδυνων και μολυσματικών αποβλήτων, με πιθανολογούμενες αρνητικές συνέπειες στην δημόσια υγεία, αφετέρου προκαλεί ουσιώδη μείωση της φέρουσας δυνατότητας υγειονομικής ταφής του εν λόγω Χ.Υ.Τ.Α.

Δεδομένου ότι οι παραπάνω αυθαίρετοι ισχυρισμοί έχουν ήδη απαντηθεί από τον Σύνδεσμο λίαν πρόσφατα, θεσμικά, στο σύνολό τους, με απόλυτα τεκμηριωμένο τρόπο, για όλες τις πτυχές της υπόθεσης, χωρίς ουσιαστικό αντίλογο εκ μέρους των διακινητών των σχετικών αβάσιμων ισχυρισμών είναι σαφές ότι η επαναφορά τους στην επικαιρότητα, χωρίς οποιοδήποτε νέο στοιχείο τεκμηρίωσής τους, έχει συγκεκριμένα κίνητρα, ευδιάκριτη πολιτική στόχευση, πάντοτε όμως λανθασμένο αποδέκτη, δεδομένου ότι εδώ και πολλά έτη ο ΣΥ.ΔΙ.Σ.Α. Ν. Μαγνησίας αποτελεί γνήσια διαδημοτικό ν.π.δ.δ. (με συμμετοχή σ’ αυτό όλων των Δήμων της Μαγνησίας) και όχι δημοτικό ν.π.δ.δ. του Δήμου Βόλου, που λειτουργεί με τυπική και ουσιαστική αυτοδιοίκηση και οργάνωση, σε σχέση με τους ο.τ.α. μέλη του.

Ο ΣΥ.ΔΙ.Σ.Α. Ν. Μαγνησίας είναι υποχρεωμένος να επαναλάβει ότι οι παραπάνω ισχυρισμοί, μέσω αναρμόδιων δηλώσεων παλαιών αλλά και νεόκοπων εκφραστών τους, διαστρεβλώνουν σκόπιμα την πραγματικότητα, αναδεικνύουν ανεπάρκεια γνώσης και ικανότητας αξιολόγησης αφενός του αληθούς περιεχομένου ισχυουσών κανονιστικών ρυθμίσεων, αφετέρου των συνθηκών πραγματικής λειτουργίας του ΣΥ.ΔΙ.Σ.Α. Ν. Μαγνησίας, προκαλούν (ασυνείδητα;) ψευδείς εκφοβιστικές εντυπώσεις στους πολίτες της Μαγνησίας και τους δυνητικούς επισκέπτες αυτής, σε κάθε δε περίπτωση αδικούν πλήρως τις προσπάθειες των οργάνων του Συνδέσμου να ανταποκριθεί στις ουσιαστικές υποχρεώσεις του έναντι των πολιτών, παρά τα σοβαρότατα προβλήματα υποστελέχωσης που αντιμετωπίζει (2 μόνιμοι υπάλληλοι και περιστασιακή παρουσία ολιγομηνιτών, για την αντιμετώπιση ενός εξαιρετικά μεγάλου εύρους κατ΄ ουσία περιβαλλοντικών αρμοδιοτήτων σε ολόκληρη την Μαγνησία).

Περαιτέρω, ο ΣΥ.ΔΙ.Σ.Α. Ν. Μαγνησίας επαναλαμβάνει προς κάθε κατεύθυνση ότι δεν διακατέχεται από οποιοδήποτε φοβικό σύνδρομο έναντι οποιουδήποτε ελέγχου, θα παράσχει δε στις αρμόδιες ελεγκτικές Αρχές κάθε δυνατή συνδρομή για την άμεση, πλήρη και εξονυχιστική διερεύνηση κάθε συγκεκριμένης αναφοράς, καταγγελίας κλπ.

Αντίστοιχα, όμως (και αυτό θα πρέπει να το εμπεδώσουν οι διακινητές των παραπάνω αυθαίρετων και αβάσιμων ισχυρισμών) ο Σύνδεσμος ρητά επιφυλάσσεται για την άσκηση ενδίκων μέσων εναντίον όλων όσων (αδιάκριτα, αν πρόκειται για «πολιτικά πρόσωπα» ή «υπηρεσιακούς παράγοντες») διαπιστωθεί ότι είτε δεν ενημέρωσαν έγκαιρα τις αρμόδιες Αρχές για την ύπαρξη στοιχείων περιβαλλοντικής υποβάθμισης στον Χ.Υ.Τ.Α. Π.Σ. Βόλου, είτε διακινούν σχετικά ψευδείς ειδήσεις ή ανυπόστατους ισχυρισμούς περί περιβαλλοντικής υποβάθμισης, εξαιτίας δήθεν παράνομων πράξεων και παραλείψεων αρμοδίων οργάνων του Συνδέσμου.

Η λειτουργία του ΣΥ.ΔΙ.Σ.Α. Ν. Μαγνησίας, όσον αφορά στον χειρισμό του συγκεκριμένου ζητήματος, δεν συνιστά (υπό οποιαδήποτε εκδοχή) πρόβλημα περιβαλλοντικής υποβάθμισης των υποδομών του και πρόκλησης κινδύνου για την δημόσια υγεία, όπως – αβάσιμα και κυρίως ανεύθυνα – υποστηρίζουν οι διακινητές των σχετικών καταγγελιών.

Ταυτόχρονα, όμως, η ευαίσθητη λειτουργία και κρίσιμη αποστολή του Συνδέσμου (και μάλιστα υπό τις παρούσες δυσμενέστατες συνθήκες) δεν προσφέρεται ως άλλοθι, λύση ή μέσο επιβίωσης ορισμένων στις ανυπέρβλητες δυσκολίες που αντιμετωπίζουν, στην τρέχουσα πολιτική συγκυρία.

Ο ΣΥ.ΔΙ.Σ.Α. Ν. Μαγνησίας είναι σε θέση να διαβεβαιώσει υπεύθυνα τους πολίτες ότι στο πλαίσιο εξυπηρέτησης των καταστατικών σκοπών και των λοιπών διοικητικών αρμοδιοτήτων του – παρά τις αντικειμενικές δυσκολίες που δημιουργεί η ακραία υποστελέχωσή του – θα συνεχίσει να ανταποκρίνεται με πληρότητα στις ουσιαστικές υποχρεώσεις του έναντι των πολιτών και επισκεπτών της Μαγνησίας, με σεβασμό στην νομιμότητα και τα κοινωνικά αγαθά που η ελληνική Πολιτεία του έχει αναθέσει να προστατεύει».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου