ΤΟΠΙΚΑ

Πλήθος προβλημάτων στον πρώην δήμο Ιωλκού

πλήθος-προβλημάτων-στον-πρώην-δήμο-ιω-700256

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι τοπικές κοινότητες του πρώην δήμου Ιωλκού και συγκεκριμένα οι περιοχές Ανω Βόλου, Ανακασιάς και Αγ. Ονουφρίου, φέρνει προς συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο Βόλου, η Λαϊκή Συσπείρωση με ερώτηση που κατέθεσε.

Σύμφωνα με τη ΛΑΣ Βόλου, «από τα σοβαρότερα προβλήματα στην περιοχή είναι το ζήτημα της αστικής συγκοινωνίας. Σε καμιά περίπτωση δεν εξυπηρετεί βασικές ανάγκες μετακίνησης των κατοίκων της περιοχής. Τα δρομολόγια είναι ελάχιστα, ειδικά τους θερινούς μήνες. Αξίζει, επίσης, να σημειωθεί ότι κάτοικοι συγκεκριμένων περιοχών, όπως της Τούμπας Ανω – Βόλου, αναγκάζονται να διανύσουν πολλά χιλιόμετρα, αφού για να φτάσουν στα σπίτια τους στην Τούμπα και στην Ανακασιά διέρχονται από την άλλη Μεριά, το Κατηχώρι, τις Σταγιάτες, κάνουν «το γύρο του Πηλίου». Παρά τις αλλεπάλληλες διαμαρτυρίες και την υποβολή συγκεκριμένων προτάσεων από τους κατοίκους και τους φορείς της περιοχής που τους εκπροσωπούν (Πολιτιστικός Σύλλογος Ανω – Βόλου, τοπικά συμβούλια) η έλλειψη δημόσιου φορέα συγκοινωνιών, η διαμάχη μεταξύ του αστικού και υπεραστικού ΚΤΕΛ και η αδιαφορία παρέμβασης για την επίλυση του προβλήματος από τη δημοτική αρχή κρατάει ομήρους τους κατοίκους της περιοχής, υποβάλλοντάς τους σε αφάνταστη ταλαιπωρία!».

Οπως επισημαίνει η παράταξη, «σοβαρό πρόβλημα αποτελεί η έλλειψη σχολικού λεωφορείου. Το σχολικό λεωφορείο λειτούργησε μόνο δύο μήνες την περσινή χρονιά λόγω βλάβης. Εφέτος ένα μήνα πριν την έναρξη της σχολικής χρονιάς μετακινήθηκε από την Δημοτική Ενότητα η υπάλληλος πως συνόδευε τα παιδιά στο λεωφορείο. Στη συνέχεια ο Δήμος Βόλου αρνήθηκε ν’ αναλάβει τα έξοδα της συντήρησης και των καυσίμων του σχολικού λεωφορείου και μετέθεσε την ευθύνη στην Περιφέρεια, η οποία με την σειρά της αρνείται να αναλάβει την ευθύνη, ισχυριζόμενη ότι η περιοχή έχει αστική συγκοινωνία. Όπως προαναφέραμε η αστική συγκοινωνία είναι ελλιπέστατη και σε καμία περίπτωση δεν καλύπτει την ασφαλή την μετακίνηση του συνόλου των μαθητών. Το σχολικό λεωφορείο είναι κατοχυρωμένο δικαίωμα μετά την συνένωση των τριών σχολείων της περιοχής και η λειτουργία του ήταν βασική προϋπόθεση για την λειτουργία του ενιαίου σχολείου που στεγάζεται στον Αϊ Γιάννη της Ανακασιάς. Ως γνωστό η περιοχή, γεωμορφολογικά, έχει πολλές ιδιαιτερότητες (μεγάλες χιλιομετρικές αποστάσεις, απότομα καλντερίμια, αφύλακτες διαβάσεις, ακόμα και ρέματα, που αναγκάζονται να διασχίσουν πολλά παιδιά προκειμένου να φτάσουν στο σπίτι τους. Σημειωτέο ότι το σχολικό λεωφορείο είχε αγοραστεί για αυτόν τον σκοπό και είχε γίνει πρόσληψη οδηγού με οργανική θέση. Επιπλέον η έλλειψη ασφαλούς μετακίνησης των μαθητών οδηγεί στην αποδυνάμωση του σχολείου σε μαθητές με τις αντίστοιχες επιπτώσεις (μείωση τμημάτων και οργανικών θέσεων). Ηδη με τις νέες τροπολογίες της Κυβέρνησης υπάρχει πρόβλημα λειτουργίας του ολοήμερου».

Eνα ακόμη άλυτο πρόβλημα, όπως αναφέρει στην ερώτησή της η ΛΑΣ «αποτελεί η παράδοση και η χρήση από τους κατοίκους του γηπέδου στο Πλάι Ανω – Βόλου. Εδώ και πλέον μια εικοσαετία είχε παρθεί απόφαση από τον πρώην Δήμο Ιωλκού να γίνει αθλητικό κέντρο προκειμένου ν’ αθλούνται οι κάτοικοι της περιοχής. Στη συνέχεια αποφασίστηκε και δρομολογήθηκε η κατασκευή γηπέδου ποδοσφαίρου 7 επί 7. Για το συγκεκριμένο έργο δαπανήθηκαν πολλά χρήματα μετά από τρεις εργολαβίες. Την περασμένη άνοιξη παραδόθηκε το γήπεδο στον Αθλητικό οργανισμό του Δήμου Βόλου από τον εργολάβο που είχε αναλάβει την εμφύτευση πρασίνου και το σύστημα ποτίσματος. Το γήπεδο όμως εγκαταλείφθηκε (δεν υπάρχουν τέρματα, υπάρχουν ελλείψεις στο σύστημα ποτίσματος: αντλία, σωληνώσεις, εγκατάλειψη παράπλευρου κτηρίου, κ.ά.). Οι κάτοικοι ζητούν να παρθούν άμεσα μέτρα για την αποκατάσταση και τη συντήρηση του γηπέδου, για να τους δοθεί η δυνατότητα να απολαύσουν επιτέλους το δικαίωμά τους στην άθληση και ψυχαγωγία που έχουν στερηθεί επί σειρά ετών».

Επιπλέον γίνεται λόγος για «εμφανή έλλειψη καθαριότητας στην περιοχή», ενώ χαρακτηρίζει ανεπαρκή τη συντήρηση του δικτύου άρδευσης όπως και του οδικού δικτύου. «Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η ανάγκη στήριξης δρόμου στην οδό Επισκοπής άνωθεν του γηπέδου στο πλάι την Τούμπας. Η αναγκαιότητα του έργου στήριξης του δρόμου η άρνηση ανάληψης ευθύνης ανάμεσα από τη ΔΕΥΑΜΒ και την τεχνική υπηρεσία θέτει σε κίνδυνο ακόμα και ανθρώπινες ζωές», αναφέρει η ΛΑΣ.

Προσθέτει ότι «παρά τις υποσχέσεις από την πλευρά του Δήμου για εκσυγχρονισμό του νεκροταφείου Ανω Βόλου, το οστεοφυλάκιο βρίσκεται σε άθλια κατάσταση αλλά και ο καθαρισμός του νεκροταφείου είναι ελλιπής όπως και ο δρόμος που οδηγεί σ’ αυτό».

Κάνει ακόμη λόγο για ανοικοδόμηση στην περιοχή πάνω από τον Αϊ Δημήτρη που καθιστά επιτακτική την ανάγκη επίστρωσης του αγροτικού δρόμου που οδηγεί σε κατοικίες.

Τέλος θέτει ζήτημα υπέρογκης αύξησης των ανταποδοτικών τελών ύδρευσης και άρδευσης στην περιοχή. «Οσον αφορά την άρδευση μοιράστηκαν υψηλότατοι λογαριασμοί ακόμα και σε κατοικίες που δεν χρησιμοποίησαν και την άρδευση», επισημαίνει χαρακτηριστικά ζητώντας τη λήψη μέτρων για την επίλυση των προβλημάτων.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου