ΤΟΠΙΚΑ

Φόβος για κατάργηση της Αναπτυξιακής Εταιρείας του Επιμελητηρίου Μαγνησίας

φόβος-για-κατάργηση-της-αναπτυξιακής-701085

Αγωνία για την τύχη έξι εργαζομένων στην Εταιρεία Ανάπτυξης Επιμελητηρίου Μαγνησίας φέρνει ο νέος επιμελητηριακός χάρτης, ο οποίος, σύμφωνα με το σχέδιο νόμου που δόθηκε από το υπουργείο Οικονομικών σε διαβούλευση, προβλέπει τη μείωση των Επιμελητηρίων σε 18 από 59, μετατρέποντας τα υφιστάμενα σε Επιμελητηριακές Ενότητες με έδρα τις πρωτεύουσες των Περιφερειών.

Για τις Αναπτυξιακές Εταιρείες, οι οποίες απασχολούν προσωπικό με συμβάσεις εργασίας αορίστου χρόνου ιδιωτικού δικαίου δεν γίνεται καμία αναφορά στο σχέδιο νόμου, επισημαίνει ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μαγνησίας Αριστοτέλης Μπασδάνης και προσθέτει ότι ο αντίκτυπος προβλέπεται να είναι μεγάλος.

Στην Εταιρεία Ανάπτυξης του Επιμελητηρίου αυτή τη στιγμή απασχολούνται έξι εργαζόμενοι. «Προκύπτουν ευνόητα ερωτήματα για το τι μέλλει γενέσθαι με τους εργαζόμενους, καθώς ο Καλλικράτης δεν θα φέρει μείωση μόνο στον αριθμό των Επιμελητηρίων αλλά προφανώς και στον αριθμό των Αναπτυξιακών Εταιρειών που αυτά λειτουργούν», είπε ο ίδιος.

Το μέλλον των εργαζομένων απασχολεί πρωτίστως τις διοικήσεις των Επιμελητηρίων. «Εφόσον η σημερινή κυβέρνηση φαίνεται να είναι ανένδοτη για το νέο επιμελητηριακό χάρτη υπάρχει μεγάλος προβληματισμός», συνέχισε χαρακτηριστικά.

Ο Καλλικράτης στον επιμελητηριακό θεσμό συναντά την κάθετη διαφωνία του συνόλου των Επιμελητηρίων, τα οποία θα συγκληθούν εκτάκτως στις 3 Δεκεμβρίου στην Κεντρική Ενωση Επιμελητηρίων προκειμένου να εξεταστούν τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα του επίμαχου σχεδίου νόμου.

Το θέμα δεν έρχεται για συζήτηση στη Βουλή για πρώτη φορά. Ο κ. Μπασδάνης υπενθυμίζει ότι είχε τεθεί και το 2014. «Τότε είχαμε αποσπάσει τις υπογραφές του συνόλου των βουλευτών Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ που συναινούσαν να μην αλλάξει ο επιμελητηριακός χάρτης. Θα ζητήσουμε να επικαιροποιήσουν τη θέση τους», πρόσθεσε.

Η συνένωση των Επιμελητηρίων προβλέπεται ότι θα απαξιώσει το θεσμό και το ρόλο που αυτός διαδραματίζει πάντοτε δίπλα στις επιχειρήσεις και τα προβλήματά τους.

Η εφαρμογή του νέου χάρτη αναμένεται να τεθεί σε ισχύ το 2021. Σύμφωνα με το σχεδιασμό του υπουργείου τα Επιμελητήρια θα περιοριστούν στο ένα ανά έδρα περιφέρειας, ενώ στους υπόλοιπους νομούς τα υφιστάμενα επιμελητήρια θα μετατραπούν σε επιμελητηριακές ενότητες.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου