ΤΟΠΙΚΑ

Το πρόγραμμα δακοκτονίας σε Αρτέμιδα και Αγ. Βλάσιο

το-πρόγραμμα-δακοκτονίας-σε-αρτέμιδα-702984

Η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής των Π.Ε. Μαγνησίας και Σποράδων ενημερώνει τους ελαιοκαλλιεργητές, τους κτηνοτρόφους και μελισσοκόμους των παρακάτω περιοχών ότι κρίνεται απαραίτητη η επέμβαση για την προληπτική καταπολέμηση του δάκου της ελιάς σύμφωνα με τα ποσοστά και βιολογικά χαρακτηριστικά του δακοπληθυσμού που προέκυψε από τις πληροφορίες του δικτύου παγίδων (αριθμό ακμαίων, την αναλογία φύλλου και ωριμότητα των θηλυκών ακμαίων του δάκου της ελιάς), τις επικρατούσες και αναμενόμενες καιρικές συνθήκες (θερμοκρασία, σχετική υγρασία και ταχύτητα αέρα), καθώς και την φυσική κατάσταση του αναρτημένου ελαιοκάρπου.

Ειδικότερα, διενεργείται δολωματικός ψεκασμός στα πλαίσια του προγράμματος καταπολέμησης του δάκου της ελιάς (εστιαζόμενος στους θύλακες του ελαιώνα που παρουσιάζουν πυκνή καρποφορία και στους οποίους οι καρποί έχουν αυξημένη σπαργή (ενυδατωμένοι)), σύμφωνα με το πρόγραμμα του ανάδοχου εργολάβου ψεκασμών για τις παρακάτω περιοχές, ήτοι:

  • στη Δημοτική Ενότητα Αρτέμιδας του Δήμου Βόλου στην Τοπική Κοινότητα Αγίου Βλασίου, θα ψεκαστούν στις 28/9/2016 η τοποθεσία Μαλάκι, στις 29/9/2016 οι τοποθεσίες Μαλάκι και Καψάλα στις 30/9/2016 οι τοποθεσίες Μουρτάκια και Αμαδίστρα, στη 1/10/2016 οι τοποθεσίες Αμαδίστρα και Πετράλωνα, στις 2/10/2016 οι τοποθεσίες Καρδαρά και Αμαδίστρα, στις 3/10/2016 οι τοποθεσίες Παλιόκαστρο, Καρδαρά και Λαμπογιανέικα, στις 4/10/2016 οι τοποθεσίες Άγιος Αχίλλειος και Άγιος Αθανάσιος και στις 5/10/2016 οι τοποθεσίες Χωριό, Στρόφυλος και Άγιος Νικόλαος.

Ο ψεκασμός θα εφαρμοστεί ανά τρία ελαιόδεντρα και δεν θα διαρκέσει πέραν των οκτώ ημερών συνολικά, τηρουμένων των τεχνικών προδιαγραφών και υποχρεώσεων που αναφέρονται σε προκήρυξη της Υπηρεσίας για την ανάδειξη εργολάβων ψεκασμού του δάκου της ελιάς.

Σε περίπτωση επικείμενης τοπικής βροχής ή υπέρβαση τοπικά της θερμοκρασίας αέρα τους 28οC ή επικράτηση ανέμου εντάσεως μεγαλύτερης των 5 μποφόρ ενημερώνεται άμεσα η Υπηρεσία στα τηλέφωνα των Εποπτριών 2421352493, 494 και 444 ή του Δ/ντή της Ομάδας Έργου Δακοκτονίας 2421352411 και διακόπτεται ο ψεκασμός.

Επισημαίνεται ότι στις κατοικημένες περιοχές επιτρέπεται η εφαρμογή δολωματικών ψεκασμών του προγράμματος δακοκτονίας, μη τηρουμένων των ελαχίστων αποστάσεων από τους χώρους.

Καλούνται οι ελαιοκαλλιεργητές να συμμετέχουν και να καθοδηγούν τα συνεργεία ψεκασμού για την αποτελεσματική πραγματοποίηση του έργου τους. Επίσης οι κτηνοτρόφοι και μελισσοκόμοι να περιορίσουν τα ποίμνια και τα μελίσσια τους μακριά από τις παραπάνω περιοχές.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου