ΤΟΠΙΚΑ

Στη δικαιοσύνη ο δήμος Βόλου για το έργο τηλεμετρίας του δικτύου ύδρευσης

στη-δικαιοσύνη-ο-δήμος-βόλου-για-το-έργ-703090

Κάθε ένδικο μέσο θα ασκήσει ο δήμος Βόλου προκειμένου να διεκδικήσει τη χρηματοδότηση με πόρους του ΕΣΠΑ του υποέργου της αυτοματοποίησης – τηλεμετρίας του δικτύου ύδρευσης, που περιλαμβάνεται στο έργο εκσυγχρονισμού του εσωτερικού δικτύου ύδρευσης του πολεοδομικού συγκροτήματος Βόλου – Ν. Ιωνίας για την εξασφάλιση επαρκούς πόσιμου νερού, προϋπολογισμού 16,4 εκατ. ευρώ.

Η χθεσινή υπηρεσιακή συνάντηση στην έδρα της περιφέρειας Θεσσαλίας, μεταξύ υπηρεσιακών στελεχών του δήμου και της διαχειριστικής αρχής, δεν έφερε κανένα νέο αποτέλεσμα.

Η περιφέρεια επιμένει ότι η τηλεμετρία – τηλε-έλεγχος δεν είναι επιλέξιμη δαπάνη από την πρόσκληση που άνοιξε κι ως εκ τούτου το «κόβει» από το σύνολο του έργου. Προτάθηκε δε στο δήμο να καταθέσει φάκελο για τη χρηματοδότηση της τηλεμετρίας σε πρόγραμμα που «τρέχει» μέσω υπουργείου, κάτι το οποίο ο δήμος υποστηρίζει ότι δεν μπορεί να κάνει, καθώς το συγκεκριμένο πρόγραμμα -η προθεσμία υποβολής προτάσεων στο οποίο εκπνέει στις 30 Σεπτεμβρίου- αφορά σε έργα phasing της περιόδου 2007 – 2013.

Ο δήμος Βόλου υπογράμμισε ότι από τη στιγμή που δεν αναφέρεται ρητώς στην πρόσκληση ότι η δαπάνη δεν είναι επιλέξιμη, είναι στην ευχέρεια της περιφέρειας να το εντάξει και επικαλέστηκε αντίστοιχο έργο στην Περιφέρεια Μακεδονίας το οποίο εγκρίθηκε μαζί με το υποέργο της αυτοματοποίησης. Υπηρεσιακά στελέχη του δήμου, ανέφεραν δε, ότι η αυτοματοποίηση του δικτύου προβλέπεται στα εγκεκριμένα σχέδια διαχείρισης λεκανών.

Μόλις κοινοποιηθεί η απόφαση της διαχειριστικής αρχής, θα γίνει προσφυγή από το δήμο στη δικαιοσύνη. Σε κάθε περίπτωση το έργο εκσυγχρονισμού του δικτύου ύδρευσης θα ξεκινήσει να υλοποιείται στο ακέραιο. Σε περίπτωση που η δημοτική αρχή δικαιωθεί στα δικαστήρια θα διεκδικήσει τους πόρους μέσω ΕΣΠΑ σε διαφορετική περίπτωση, θα καλύψει το κόστος της τηλεμετρίας εξ ιδίων πόρων από τα ταμεία της ΔΕΥΑΜΒ.

ΕΛ. ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου