ΤΟΠΙΚΑ

Μεγάλο πρότζεκτ στις ΗΠΑ από Βολιώτη Καθηγητή Κοινωνιολογίας

μεγάλο-πρότζεκτ-στις-ηπα-από-βολιώτη-κ-704079

Ιδιαίτερα σημαντικό είναι το έργο που αναπτύσσει στην Αμερική ο βραβευμένος Βολιώτης καθηγητής Κοινωνιολογίας Νίκος Αλεξίου, ο οποίος παρουσίασε προχθές στο χώρο της Δημοτικής Βιβλιοθήκης του Queens College της Νέας Υόρκης, το πρότζεκτ αρχειοθέτησης της Ελληνοαμερικανικής εμπειρίας στον 21ο αιώνα, με τίτλο «Hellenic American project» στο οποίο είναι υπεύθυνος.

Το παραπάνω πρότζεκτ, που κάνει το γύρο των έντυπων και ηλεκτρονικών μέσων της Αμερικής, είναι πολύ σημαντικό, είναι έργο ζωής για τον κ. Αλεξίου, διότι περιλαμβάνει ουσιαστικά την αρχειοθέτηση όλων των προφορικών μαρτυριών της ελληνικής παρουσίας στις ΗΠΑ και οπτικοακουστικό υλικό, με σκοπό να καταγράψει την εμπειρία της μετανάστευσης των Ελλήνων στη Νέα Υόρκη και της ευρύτερης μητροπολιτικής περιοχής.

Πρόκειται αναμφίβολα για ένα πολύ μεγάλο έργο θεμελιώδους σημασίας, με δεδομένο το γεγονός ότι υπάρχουν χιλιάδες προφορικές μαρτυρίες καταγεγραμμένες πλέον, συμπεριλαμβανομένων όλων των αρχείων των Ελληνικών Συλλόγων, καθώς και πλούσιο αρχειακό και φωτογραφικό υλικό.

Συμπαρουσιαστής στην εκδήλωση ήταν ο Αλέξανδρος Κιτρόεφ, γνωστός ιστορικός και από την ομογένεια οι Γεώργιος Τσέλιος και Λούης Κάντζος.

Ο Νίκος Αλεξίου διαπρέπει στην Αμερική ως καθηγητής Κοινωνιολογίας στο Queens College της Νέας Υόρκης. Η επιστημονική προσφορά του στη μελέτη της ομογενειακής εμπειρίας στη Βόρειο Αμερική και το ιστορικό αρχείο του με τις μαρτυρίες των Ελλήνων της Νέας Υόρκης αποκτούν ιδιαίτερη σημασία στις μέρες μας , όταν το μεταναστευτικό και προσφυγικό πρόβλημα κυριαρχεί στην επικαιρότητα παγκοσμίως.

Πέραν όμως από την κοινωνιολογία, ο Νίκος Αλεξίου έχει διακριθεί και στην ποίηση. Με σημείο αναφοράς την Αστόρια, την καρδιά του Ελληνισμού της Νέας Υόρκης, τα ποιήματα του αποτυπώνουν με ευαισθησία τις αγωνίες, τις ελπίδες, τις μνήμες, τον πόνο της ξενιτιάς, τον αγώνα για προκοπή στη νέα πατρίδα και τη νοσταλγία για τη γενέτειρα, που οι παλαιότεροι άφησαν πίσω τους και οι νεότεροι αναζητούν.

Ο Νίκος Αλεξίου γεννήθηκε στο Βόλο το 1959, σπούδασε οικονομικά στην Αθήνα και στη συνέχεια μετέβη στη Νέα Υόρκη στα μέσα της δεκαετίας του 1980, όπου σπούδασε κοινωνιολογία. Από το 1990 διδάσκει στο Queens College του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Ν. Υόρκης, όπου τιμήθηκε με διάκριση διδασκαλίας «President’s Award for Excellence in Teaching». Ανάμεσα σε άλλα επιστημονικά ενδιαφέροντα, διδάσκει και δημοσιεύει άρθρα πάνω σε θέματα που αφορούν την Ελληνοαμερικανική κοινότητα. Είναι ιδρυτής και κύριος ερευνητής του Προφορικού Αρχείου του Ελληνισμού της Ν. Υόρκης.

Εχουν κυκλοφορήσει μέχρι σήμερα πέντε ποιητικές του συλλογές, είναι γνωστός ως ο ποιητής της διασποράς, ενώ ποιήματά του έχουν δημοσιευτεί σε ελληνικά και αμερικάνικα έντυπα και ανθολογίες.

Ο ίδιος είναι μέλος του «Κοινού των Μαγνήτων» και στις αρχές της χρονιάς πραγματοποιήθηκε εκδήλωση παρουσίασης του ποιητικού του έργου στο Βόλο.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου