ΤΟΠΙΚΑ

Τίμησαν τη μνήμη των Ελλήνων της Μ. Ασίας Βόλος και Ν. Ιωνία

τίμησαν-τη-μνήμη-των-ελλήνων-της-μ-ασία-710285

Τη μνήμη των Ελλήνων της Μικράς Ασίας που σφαγιάστηκαν και εκδιώχθηκαν από τις πατρίδες τους, τίμησε χθες ο Βόλος και η Ν. Ιωνία. Οι εκδηλώσεις μνήμης της γενοκτονίας πήραν ιστορική διάσταση, με τον εορτασμό τους στη Ν. Ιωνία, η οποία ιδρύθηκε από τους Μικρασιάτες πρόσφυγες του 1922 και κατοικείται ως επί το πλείστον από τους απογόνους τους.

Οι εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν στον Καθεδρικό Ιερό Ναό Ευαγγελιστρίας, όπου μετά τη Θεία Λειτουργία χθες το πρωί τελέστηκε μνημόσυνο υπέρ της ανάπαυσης των ψυχών των Μικρασιατών που σφαγιάστηκαν. Εγινε Δοξολογία και ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στο μνημείο των Ηρώων, στον περίβολο του ιερού ναού, από εκπροσώπους των πολιτικών και στρατιωτικών αρχών του τόπου, καθώς και τοπικούς συλλόγους.

Οι εκδηλώσεις οργανώνονται κάθε Σεπτέμβριο, όπως προβλέπει το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα και συμμετέχουν η Πολιτιστική Εστία Μικρασιατών Ν. Ιωνίας Μαγνησίας Ιωνες, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Μικρασιατών Ν. Ιωνίας Μαγνησίας Το Εγγλεζονήσι, ο Μικρασιατικός Σύλλογος Ν. Ιωνίας Μαγνησίας Μνήμες Προσφύγων, ο Σύλλογος Καππαδοκών Μαγνησίας, η Πολιτιστική Εστία Μικρασιατών και Ποντίων Βελεστίνου και ο Σύλλογος Προσφύγων Αλμυρού.

Φέτος τιμήθηκαν με επισημότητα ο Αγιος Χρυσόστομος Σμύρνης και οι συν αυτώ αναιρεθέντες κατά τη Μικρασιατική Καταστροφή, οι Αγιοι Νεομάρτυρες που γνώρισαν ατιμωτικό και βίαιο θάνατο, που το αίμα τους πότισε τη μικρασιατική γη και αναμίχθηκε με το αίμα χιλιάδων μαρτύρων του χριστιανισμού.

Τις λατρευτικές εκδηλώσεις διοργάνωσε η Ενορία Ευαγγελιστρίας με τη συνεργασία της Πολιτιστικής Εστίας Μικρασιατών – Ιωνες, του Πολιτιστικού Συλλόγου Μικρασιατών – Το Εγγλεζονήσι και του Μικρασιατικού Συλλόγου – Μνήμες Προσφύγων.

Μήνυμα ότι η αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας δεν μπορεί να αμφισβητείται από κανέναν, έδωσε χθες το πρωί, από το προαύλιο της Ευαγγελίστριας, η Υφυπουργός Υποδομών, Μαρίνα Χρυσοβελώνη. «Είναι μια πολύ σημαντική σελίδα αυτή που αφιερώνεται στη γενοκτονία του μικρασιατικού ελληνισμού, ένα κομμάτι ξεχωριστό όχι μόνο της παγκόσμιας ιστορίας, αλλά και αναπόσπαστο κομμάτι του ελληνισμού. Είναι ημέρα μνήμης για την καταστροφή της Σμύρνης, για τους Ελληνες που σφαγιάστηκαν και εκδιώχθηκαν και ήρθαν στην Ελλάδα, εγκαταστάθηκαν και μεγαλούργησαν. Στη Ν. Ιωνία βλέπουμε ένα αντιπροσωπευτικό κομμάτι των Ελλήνων της Μικράς Ασίας.

Ημέρα μνήμης για την καταστροφή της Σμύρνης, για τους Ελληνες που σφαγιάστηκαν και εκδιώχθηκαν και ήρθαν και εγκαταστάθηκαν στην Ελλάδα και μεγαλούργησαν. Στη Ν. Ιωνία βλέπουμε ένα πολύ αντιπροσωπευτικό κομμάτι των Ελλήνων της Μικράς Ασίας. Η αναγνώριση της γενοκτονίας αποτελεί χρέος και κανείς δεν δικαιούται να την αμφισβητεί. Σήμερα μετά από τόσα χρόνια το παράδειγμα των Ελλήνων της Μικράς Ασίας μας ακολουθεί, μας εμπνέει και εμπνεόμαστε από τις αξίες, τις αρχές και από τα ιδανικά τους. Ποτέ να μην ξαναζήσει ο ελληνισμός παρόμοιες στιγμές», είπε η κ. Χρυσοβελώνη.

«Κάνουμε μια αναδρομή στην ιστορία. Ξυπνούν θύμησες πικρές, πονεμένες αλλά αναγκαίες για να ενισχύσουμε την εθνική μας αυτογνωσία και συνείδηση. Δεν θα πρέπει να επαναληφθούν τα ίδια λάθη. Είναι μια αφορμή να διδάξουμε σε όλον τον κόσμο αγάπη, ειρήνη και να υπερασπιστούμε το αυτονόητο δικαίωμα στη ζωή», ανέφερε από την πλευρά της η Αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας, Δωροθέα Κολυνδρίνη.

Σήμερα στη Ν. Ιωνία του Δήμου Βόλου, ζουν απόγονοι των Ελλήνων της Μικράς Ασίας, η εγκατάσταση των οποίων έδωσε ζωή στην περιοχή. «Στη Ν. Ιωνία ζουν οι απόγονοι όλων αυτών που ήρθαν από Μικρά Ασία και γλίτωσαν από τη σφαγή και τον ξεριζωμό. Εγκαταστάθηκαν εδώ και προόδευσαν. Η Ν. Ιωνία ήταν ένας απλός συνοικισμός και έγινε δήμος. Οι κάτοικοι έχουν προοδεύσει, έχουν μορφωθεί, έχουμε σπουδαίους επιστήμονες από τη Ν. Ιωνία, που είτε δημιουργούν στον τόπο τους, είτε στο εξωτερικό. Οι κάτοικοι στη Ν. Ιωνία κράτησαν όλα τα χαρακτηριστικά των προγόνων τους από τις χαμένες πατρίδες: είναι πάντα φιλόξενοι, χαρούμενοι, ευδιάθετοι, ανοίγουν τα σπίτια τους, οι καλημέρες είναι πολλές κάθε πρωί», σημείωσε η γ.γ. της Πολιτιστικής Εστίας Μικρασιατών «Ιωνες», κ. Αργυρώ Μάμαλη Κοπάνου.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου