ΤΟΠΙΚΑ

Φόροι – κατάρα για τις κληρονομιές. Αυξήθηκαν οι αιτήσεις αποποίησης στο Βόλο

φόροι-κατάρα-για-τις-κληρονομιές-αυ-712927

Οι φόροι… τρώνε τις κληρονομιές. Υπολογίζεται ότι ένα ποσοστό τουλάχιστον 30% δικαιούχων στο Βόλο προχωρά σε αποποίηση κληρονομιάς, λόγω φόρων. Αυτό που κάποτε θεωρούνταν «τύχη», και μάλιστα πολλοί επένδυαν στις κληρονομιές για να ανασάνουν οικονομικά, έχει γίνει πλέον βραχνάς. Φορολογικά βάρη και χρέη προς τις τράπεζες πλέον καθιστούν ασύμφορες τις μεταβιβάσεις από γονέα στα παιδιά.

«Ερχονται και χωρίς δεύτερη κουβέντα ρωτούν να ενημερωθούν για τις διαδικασίες που χρειάζεται να κινηθούν, προκειμένου να γίνει αποποίηση κληρονομιάς», επιβεβαιώνει ερωτηθείς από τον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο πρόεδρος του Συλλόγου Συμβολαιογράφων Εφετείου Λάρισας Γιάννης Κόνσουλας.

Οι μεταβιβάσεις πλέον έχουν γίνει ασύμφορες, αφού τα φορολογικά βάρη ακινήτων, αλλά και τα χρέη προς τις τράπεζες λειτουργούν αποτρεπτικά για τους συγγενείς, προκειμένου να αποδεχτούν την κληρονομιά.

Οι παράμετροι που ο κ. Κόνσουλας εκτιμά ότι παίζουν τον κυριότερο λόγο είναι τρεις. Πρώτον, τα χρέη με τα οποία μπορεί να βαρύνεται ένα ακίνητο. «Οταν –εξηγεί ο ίδιος- η αντικειμενική αξία εντός ακινήτου είναι 100.000 ευρώ και τα χρέη του είναι 110.000 ευρώ δεν έχει κανένα νόημα η αποδοχή κληρονομιάς».

Ο δεύτερος παράγοντας είναι ότι οι περισσότεροι πλέον δεν θέλουν να πληρώνουν τον ΕΝΦΙΑ ειδικά όταν τα ακίνητα δεν τους αποδίδουν κανένα έσοδο (μίσθωμα) και φυσικά δύσκολα μπορεί να πουληθούν όσο η μεσιτική αγορά παραπαίει. Τρίτος, αλλά εξίσου σοβαρός παράγοντας είναι ο νόμος που προωθείται και βάση του οποίου ένα ακίνητο που έχει αυθαιρεσίες δεν είναι δυνατόν να «κληρονομείται», αφού θα πρέπει πρώτα να νομιμοποιηθεί και μετά να ξεκινήσει η όποια διαδικασία.

«Το τελευταίο διάστημα μου έχουν τύχει πολλές περιπτώσεις παιδιών που έχασαν τον πατέρα ή τη μητέρα τους αντίστοιχα και που τα ακίνητα ήταν «επιβαρυμένα» με χρέη στην Τράπεζα, αλλά και λόγω ΕΝΦΙΑ έπρεπε να καταβληθούν σημαντικά ποσά και που τελικά επέλεξαν να γίνει αποδοχή κληρονομιάς από τον έτερο σύζυγο, παρά από τα παιδιά που είναι σε ηλικία δημιουργίας και προτιμούν να παλέψουν για το μέλλον τους παρά να φορτωθούν μία περιουσία, από την οποία όχι μόνο δεν έχουν κέρδος, αλλά πρέπει να πληρώσουν και αδρά», συμπληρώνει ο κ. Κόνσουλας.

Πάντως ένα ακόμη δείγμα της αύξησης που υπάρχει στις αποποιήσεις κληρονομιάς είναι και τα στοιχεία του Ειρηνοδικείου Βόλου. Το 2015 οι αιτήσεις ξεπέρασαν τις 600, όταν το 2014 είχαν κατατεθεί αντίστοιχα περίπου 360 αιτήσεις. Ηδη από τις αρχές του 2016 οι αιτήσεις είναι πολλές, με τον συμβολαιογραφικό κόσμο να εκτιμά ότι μέχρι τέλος του χρόνου μπορεί ο αριθμός σε σχέση με πέρυσι να αυξηθεί και κατά 50%.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου