ΤΟΠΙΚΑ

Προγράμματα για τους αγρότες εξήγγειλε στη Ζαγορά ο Υπουργός

προγράμματα-για-τους-αγρότες-εξήγγει-786002

Τη δραστηριότητα και την σημαντική, αδιάλειπτη παρουσία 100 χρόνων του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ζαγοράς, που αναπτύσσεται συνεχώς, εξήρε κατά την ομιλία του σήμερα στη Ζαγορά, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλης Αποστόλου, ο οποίος παραβρίσκεται στις εκδηλώσεις που διοργανώνονται για την επέτειο ίδρυσης του Συνεταιρισμού.

«Με σύνεση και συλλογικότητα, μόχθο και σύγχρονο πνεύμα καταφέρατε, να διασώσετε, να εμπλουτίσετε το φυσικό αγροτικό τοπίο, να διασφαλίσετε την οικολογική του συνοχή, να στηρίξετε το παρόν, το μέλλον του τόπου σας», επεσήμανε χαρακτηριστικά ο κ. Αποστόλου και πρόσθεσε: «οικοδομήσατε ένα συνεταιρισμό υπόδειγμα και καταστήσατε τα μήλα Ζαγορίν περιζήτητα ανά τον κόσμο».

Ο Υπουργός επεσήμανε πως «η κυβέρνηση σήμερα είναι αποφασισμένη να στηρίξει με κάθε τρόπο τον αγροτικό κόσμο της χώρας μας και για το λόγο αυτό έχουμε επεξεργαστεί και επεξεργαζόμαστε προγράμματα, τα οποία μπορείτε να αξιοποιήσετε άμεσα και να δώσετε λύσεις και απαντήσεις σε πολλά από τα ζητήματα, που σας απασχολούν στην παραγωγική, μεταποιητική και προωθητική διαδικασία των δραστηριοτήτων σας».

Όπως είπε ο κ. Αποστόλου, το επόμενο διάστημα «ανοίγουν» τα πρώτα μέτρα του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης που αφορούν ιδιωτικές – συλλογικές – συνεργατικές και δημόσιες επενδύσεις στον αγροτικό χώρο.

Ειδικότερα, όπως ανέφερε, στις προκηρύξεις που θα ακολουθήσουν μπορούν να ενταχθούν και να υλοποιηθούν με τις προβλεπόμενες ενισχύσεις μια σειρά από τα ζητήματα και τις ανάγκες που έχει ο Συνεταιρισμός και αναφέρετε στο υπόμνημα- μελέτη που του έχουν αποστείλει.

Συγκεκριμένα, ο κ. Αποστόλου ανέφερε χαρακτηριστικά:

“1.Στήριξη για επενδύσεις σε γεωργικές εκμεταλλεύσεις

Οι επενδύσεις στις γεωργικές εκμεταλλεύσεις (σχέδια βελτίωσης) αποτελούν ένα από τα σημαντικότερα εργαλεία των αγροτών για τη μείωση του κόστους παραγωγής, την αύξηση της ανταγωνιστικότητας τους, την παραγωγή ποιοτικών προϊόντων και την καλύτερη διείσδυση στις αγορές.

Δικαιούχοι του Μέτρου είναι οι επαγγελματίες αγρότες, οι νέοι γεωργοί και τα νομικά πρόσωπα με κύρια δραστηριότητα την άσκηση της γεωργίας.

Ενισχύονται επενδύσεις με μέγιστο ύψος μέχρι 500.000 € όταν πρόκειται για μεμονωμένους παραγωγούς, ενώ όταν πρόκειται για συλλογικές επενδύσεις μέχρι 2.000.000 €.

Το ποσοστό ενίσχυσης ανέρχεται σε 50%, και μπορεί να προσαυξηθεί κατά 20% στις κατηγορίες: συλλογικές επενδύσεις, επενδύσεις σε ορεινές μειονεκτικές περιοχές, επενδύσεις από νέους γεωργούς.

Εξετάζεται με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή η δυνατότητα ένταξης των γεωργικών συν/σμών ως δικαιούχων των σχεδίων βελτίωσης έτσι ώστε να επωφεληθούν της προσαύξησης του 20%, αλλά και του αυξημένου ύψους επένδυσης μέχρι τα 2.000.000 €.

2.Στήριξη για επενδύσεις στην μεταποίηση/ εμπορία και παραγωγή νέων προϊόντων

Ο αγροδιατροφικός τομέας αποτελεί έναν από τους υποσχετικούς και σημαντικούς τομείς για την αναπτυξιακή πορεία της χώρας μας και την έξοδο από την στασιμότητα.

Στόχος του μέτρου είναι η αύξηση της προστιθέμενης αξίας των προϊόντων, η καλύτερη αξιοποίηση της πρωτογενούς παραγωγής και η τόνωση της απασχόλησης.

Δικαιούχοι του Μέτρου είναι οι πολύ μικρές, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, οι συνεταιρισμοί καθώς και μεγαλύτερες επιχειρήσεις. Ενισχύονται επενδύσεις με μέγιστο ύψος μέχρι 10.000.000, με ποσοστό ενίσχυσης 50%.

Νέα δεδομένα για τις ιδιωτικές επενδύσεις είναι η ενίσχυση της μεταποίησης με τελικό προϊόν μη γεωργικό όπως η ζυθοποιεία, η παραγωγή αποσταγμάτων από οπωροκηπευτικά, η παραγωγή αιθέριων ελαίων, η αξιοποίηση παραπροϊόντων κ.ά. και η ενίσχυση των επαγγελματιών αγροτών για επενδύσεις μεταποίησης.

3.LEADER

Ο Δήμος Ζαγοράς – Μουρεσίου εντάσσεται στην πρόταση της Εταιρίας Ανάπτυξης Πηλίου Α.Ε. για χρηματοδότηση από το ΠΑΑ 2014-2020 στο πλαίσιο του Μέτρου 19 «Στήριξη για τοπική ανάπτυξη μέσω του LEADER – τοπική ανάπτυξη με πρωτοβουλία τοπικών κοινοτήτων».

Στο πλαίσιο του Προγράμματος μπορείτε να εντάξετε για χρηματοδότηση παρεμβάσεις δημόσιου χαρακτήρα, οι οποίες συμβάλλουν με άμεσα ή έμμεσα στην ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας και προσδίδουν προστιθέμενη αξία στις ιδιωτικές επενδύσεις.

Ακόμη, χρηματοδοτούνται παρεμβάσεις ιδιωτικού χαρακτήρα που συμβάλουν στην ανάπτυξη του δευτερογενή και τριτογενή τομέα της τοπικής οικονομίας.

4.Συνεργασία

Το μέτρο 16 του ΠΑΑ παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τον συνεταιρισμό σας γιατί στηρίζει τη δημιουργία και λειτουργία επιχειρησιακών ομάδων για την παραγωγικότητα και τη βιωσιμότητα της γεωργίας, καθώς και πιλοτικά έργα και για την ανάπτυξη νέων προϊόντων, πρακτικών, διαδικασιών και τεχνολογιών.

Στο πλαίσιο του Μέτρου αυτού έχετε την ευκαιρία να αναζητήσετε επίσης νέες καλλιεργητικές πρακτικές και πρακτικές παραγωγής που συμβάλλουν στην προστασία του περιβάλλοντος και στην προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή.

Δικαιούχοι μπορεί να είναι σχήματα συνεργασίας φορέων. Το μέγιστο ύψος χρηματοδότησης για την κάλυψη της οργάνωσης και του συντονισμού της συνεργασίας ανέρχεται σε 30.000 €, αν αυτή αφορά σε μια διοικητική περιφέρεια και σε 60.000 €, αν αφορά στο σύνολο της χώρας, με 100% ενίσχυση από το ΠΑΑ.

Οι δαπάνες για την υλοποίηση της συνεργασίας ενισχύονται στο 100% και με μέγιστο ύψος μέχρι 120.000 € αν αυτή αφορά σε μια διοικητική περιφέρεια, ενώ αν αφορά στο σύνολο της χώρας μέχρι 240.000 €.

Με το Μέτρο 16 μπορείτε επίσης να χρηματοδοτηθείτε με σκοπό:

· τη δημιουργία και ανάπτυξη μικρών αλυσίδων εφοδιασμού

· τη δημιουργία τοπικών αγορών (Αγορών Παραγωγών – Farmers’ Markets σύμφωνα με την ισχύουσα Εθνική Νομοθεσία)

Δικαιούχοι μπορεί να είναι σχήματα συνεργασίας φορέων με νομική οντότητα στην οποία θα προσδιορίζεται ο επικεφαλής εταίρος και θα διαθέτουν εσωτερικό κανονισμό λειτουργίας (σύμφωνο συνεργασίας).

Τα μέλη των συνεργασιών μπορούν να είναι παραγωγοί, συνεταιρισμοί, ενώσεις παραγωγών, επαγγελματικές οργανώσεις, μεταποιητές, έμποροι λιανικής, Δήμοι, καταναλωτές και οργανώσεις τους. Και τέλος

5. Σε ό,τι αφορά την αναγκαιότητα αντικατάστασης οπωροφόρων δέντρων. Είναι ένα θέμα ιδιαίτερης σημασίας για την περιοχή σας και γι αυτό θα ήθελα να επισημάνω τα εξής:

Δίνετε προτεραιότητα στο υπομέτρο 8.2 του ΠΑΑ που αφορά την εγκατάσταση γεωργοδασικών συστημάτων και συγκεκριμένα στην εγκατάσταση οπωροφόρων δέντρων όπως καστανιές, καρυδιές, μηλιές και αχλαδιές.

Το μέτρο αυτό ενισχύει την εγκατάσταση φυτειών σε ποσοστό 80% και το κόστος συντήρησης (άρδευση, λίπανση, φυτοπροστασία και λοιπές καλλιεργητικές φροντίδες) σε ποσοστό 100% για μέγιστη διάρκεια 5 ετών. (25 δέντρα-/στρ – Κόστος εγκατάστασης 667 €/στρ

Κόστος συντήρησης 142€/στρ.)

Το μέτρο συμβάλλει στην αντικατάσταση γερασμένων οπωρώνων με νέα δέντρα και προσβεβλημένων φυτειών καστανιάς με φυτουγειονομικά εκλεγμένο πολλαπλασιαστικό υλικό.

Όμως γνωρίζοντας ότι αυτό είναι το ελάχιστο δυνατό, διερευνούμε τη δυνατότητα τροποποίησης του υπομέτρου για εγκατάσταση:

· οπωροφόρων δέντρων όπως μηλιών και αχλαδιών πυκνότερης φύτευσης

· αύξηση του κόστους εγκατάστασης σε ορεινές επικλινείς περιοχές

· ένταξη στο μέτρο και άλλων οπορωφόρων δέντρων όπως φουντουκιές, βυσσινιές και οι αμυγδαλιές

· προσθήκη στις επιλέξιμες δαπάνες του κόστους εκρίζωσης τυχόν προηγούμενων δέντρων.

Επίσης διερευνούμε βάσιμα τη δημιουργία φυτωρίου παραγωγής πολλαπλασιαστικού υλικού οπωροφόρων δέντρων η και πειραματικού αγρού σε συνεργασία με ερευνητικά ιδρύματα, σε δημοσία έκταση του ΥΠΑΑΤ, σε κοντινή στην περιοχή σας τοποθεσία”, κατέληξε ο κ. Αποστόλου.

Η υφυπουργός Μεταφορών Μαρίνα Χρυσοβελώνη

Η υφυπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων κ. Μαρίνα Χρυσοβελώνη παρίσταται επίσης στον εορτασμό των 100 χρόνων από την ίδρυση του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ζαγοράς και στο χαιρετισμό της τόνισε μεταξύ άλλων: «Αποτελεί μεγάλη τιμή να βρίσκομαι σήμερα εδώ μαζί σας, καθώς ο λόγος των εορτασμών είναι ιδιαίτερος και θετικά συναφής με την οικονομική κρίση που ταλανίζει τόσα χρόνια την Ελλάδα και που όπως φαίνεται βρισκόμαστε στην αρχή του τέλους της. Τα 100 έτη είναι από μόνα τους ένα μοναδικό επίτευγμα για τον Συνεταιρισμό Ζαγοράς.

Εδώ και 100 συναπτά έτη λοιπόν, συμπεριλαμβανομένων και των τελευταίων χρόνων της κρίσης, ο Συνεταιρισμός Ζαγοράς λειτουργεί υποδειγματικά και παράγει. Στηρίζει καθοριστικά την τοπική και όχι μόνο οικονομία. Κάνει εξαγωγές. Επεκτείνεται. Εποπτεύει υπεύθυνα και βελτιώνει συνεχώς την Παραγωγή του. Βοηθά στην απασχόληση. Γενικά λειτουργεί ως μια υγιή επιχείρηση που προσφέρει τα μέγιστα στην κοινωνία και του ανθρώπους.

Αν κάποιος ακούσει όλα αυτά, θα νομίσει εύλογα ότι αναφερόμαστε στην δραστηριότητα ενός Συνεταιρισμού σε κάποια άλλη εποχή, πιθανώς την εποχή προ κρίσης που όλα γίνονταν πιο εύκολα και πιο προσοδοφόρα.

Κι όμως : ο Συνεταιρισμός σας όλη αυτήν την επιτυχή και υγιή λειτουργία την διεξάγει και μέσα στα χρόνια της κρίσης, αντιμετωπίζοντας επιτυχώς τις πρωτόγνωρες δυσκολίες ενός σκληρά αντίξοου οικονομικού περιβάλλοντος.

Οι Αγροτικοί Συνεταιρισμοί μπορούν να αποτελέσουν βασικό πυλώνα για την αγροτική ανάπτυξη. Σήμερα, είναι πιο αναγκαία από ποτέ η περεταίρω οργάνωσή τους και ο εκσυγχρονισμός της λειτουργίας τους, ώστε να έχουν μια άρτια δραστηριότητα και συντονισμένη μεταξύ τους συνεργασία. Τότε θα καταστεί εφικτό, να αποτελέσουν την αιχμή του δόρατος για την προαναφερθείσα αγροτική ανάπτυξη που τόσο έχει ανάγκη ο τόπος και η οικονομία.

Το υπουργείο Υποδομών το οποίο και εκπροσωπώ, πάντα σε συνεργασία με το Δήμο και την Περιφέρεια Θεσσαλίας, θέτει τις προτεραιότητες που αιτούνται από τους παραπάνω φορείς – κατά το μέρος που ανάγεται στις αρμοδιότητές του – καταβάλλοντας κάθε δυνατή προσπάθεια για την υλοποίηση των στόχων που προωθούνται σε αυτό.

Τελειώνοντας λοιπόν, δεν έχω παρά να εκφράσω με θαυμασμό τα συγχαρητήριά μου και τις ευχαριστίες για την μακρόχρονη και ωφέλιμη δραστηριότητά σας για την κοινωνία, την Μαγνησία και την Ελλάδα. Εύχομαι δε, την εσαεί συνέχιση του έργου σας».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου