ΤΟΠΙΚΑ

Αδυναμία πληρωμής από το 50% των ασφαλισμένων του ΟΑΕΕ

αδυναμία-πληρωμής-από-το-50-των-ασφαλισμ-787521

Τον απεγκλωβισμό των ελευθέρων επαγγελματιών από τον ασφυκτικό κλοιό που δημιουργούν η δυσβάσταχτη φορολογία και οι υπέρογκες οφειλές προς τον ΟΑΕΕ, ζήτησε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μαγνησίας, κ. Αριστοτέλης Μπασδάνης, από τον Υπουργό Εργασίας κ. Γιώργο Κατρούγκαλο στην συνάντηση με την Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδος που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα στο υπουργείο Εργασίας. Ο υπουργός παραδέχτηκε πως η κατάσταση είναι κάτι περισσότερο από δραματική, αφού περισσότερο από το 50% των ασφαλισμένων στον ΟΑΕΕ αδυνατούν να καταβάλλουν τις εισφορές στο ταμείο τους!

Η ΚΕΕΕ κατέθεσε, στην συνάντησή της με τον Υπουργό Εργασίας, τις προτάσεις της επιμελητηριακής κοινότητας, στις οποίες πρωτεύουσα σημασία λαμβάνει η ταχύτητα της μείωσης του ποσοστού ανεργίας και ιδιαίτερα της ανεργίας των νέων.

Πέρα από τις προτάσεις που κατατέθηκαν, οι πρόεδροι των Επιμελητηρίων έθεσαν στον κ. Κατρούγκαλο σειρά ζητημάτων που «εγκλωβίζουν» τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους επιχειρηματίες, ζητώντας από την κυβέρνηση να λάβει άμεσα μέτρα.

Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μαγνησίας υπογράμμισε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες, λόγω του δυσβάσταχτου ύψους των οφειλών τους στον ΟΑΕΕ και επιπλέον των υψηλών λειτουργικών τους εξόδων, τονίζοντας πως πέρα από τους σχεδιασμούς για νέες θέσεις εργασίας θα πρέπει να ληφθεί υπόψη η αναγκαιότητα εξασφάλισης των ήδη υπαρχουσών.

Ειδικότερα, ο κ. Μπασδάνης τόνισε προς τον Υπουργό ότι ζητούμενο δεν πρέπει να είναι μόνο η ενίσχυση της απασχόλησης, αλλά και η εξασφάλιση της βιωσιμότητας των υφιστάμενων επιχειρήσεων, δεδομένου ότι στην πλειοψηφία τους λειτουργούν από τους ίδιους τους ιδιοκτήτες τους ή με δύο – τρία άτομα. Οι επιχειρήσεις αυτές, σύμφωνα με τα στοιχεία ξεπερνούν τις 100.000. «Μέλημά μας, ως επιμελητηριακή κοινότητα, είναι να μην υπάρξουν νέα λουκέτα στην αγορά, διότι θα σημάνει και την απώλεια θέσεων εργασίας από τους ίδιους τους επαγγελματίες που κρατούν μόνοι τους τις επιχειρήσεις τους» σημείωσε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου.

Ο κ. Αριστοτέλης Μπασδάνης, εξήγησε ότι οι λόγοι που οδηγούν έναν αυτοαπασχολούμενο στο κλείσιμο της επιχείρησής του είναι οι υψηλές οφειλές στον ΟΑΕΕ, το υψηλό κόστος ενοικίου, οι μεγάλες δαπάνες για την κατανάλωση ενέργειας, και το σημαντικότερο όλων η υπερβολική φορολόγηση.

Ο ίδιος, επανέλαβε το πάγιο αίτημα για «πάγωμα» των παλαιών οφειλών προς τον ΟΑΕΕ, καθώς και τη δυνατότητα ελεύθερης επιλογής κλίμακας από τους ίδιους τους ασφαλισμένους για όσο διάστημα διαρκεί η κρίση. Επίσης, τόνισε ότι είναι σημαντικό να υπάρξει κεφαλαιοποίηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών εντόκως, προκειμένου να μην υπάρξουν δυσάρεστες εξελίξεις μέχρι το τέλος του έτους, καθώς τα ασφαλιστικά ταμεία θα αντιμετωπίσουν σοβαρά προβλήματα ρευστότητας. Τα συνολικά ληξιπρόθεσμα, σύμφωνα με τον κ. Μπασδάνη, ξεπερνούν τα 20 δισ. ευρώ.

Από την πλευρά του, ο κ. Κατρούγκαλος, απάντησε ότι υπάρχει η σκέψη να συνδεθεί η ασφαλιστική κάλυψη με το εισόδημα και να καταβάλλεται σε ένα ποσοστό της τάξης του 20%.

Εξάλλου, σε ερώτηση του προέδρου του Επιμελητηρίου Μαγνησίας εάν γνωρίζει πόσοι ασφαλισμένοι στον ΟΑΕΕ δε μπορούν να ανταποκριθούν στην πληρωμή του ταμείου τους, ο κ. Κατρούγκαλος απάντησε πως σύμφωνα με τα στοιχεία το ποσοστό αυτό ξεπερνά το 50%!

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου