ΤΟΠΙΚΑ

Υπέρβαρα το 35% των παιδιών του Βόλου

υπέρβαρα-το-35-των-παιδιών-του-βόλου-788239

Ανησυχητικό είναι το ποσοστό των υπέρβαρων παιδιών τα οποία αγγίζουν το 35% στον καλλικρατικό δήμο Βόλου, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν καταγραφεί στο πλαίσιο του προγράμματος Αγωγής και Προαγωγής Υγείας το οποίο υλοποιεί επί πολλά χρόνια η Κοινωφελής Επιχείρηση Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης ΚΕΚΠΑ-ΔΙΕΚ του δήμου Βόλου, σε ευαίσθητες πληθυσμιακές ομάδες αλλά και στο γενικό πληθυσμό.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Συγκεκριμένα για δεύτερη πενταετία (2014-2019), υλοποιείται από το Τμήμα Ποιότητας Ζωής, Πρόληψης και Προαγωγής Υγείας το πρόγραμμα «Πρώτα Βήματα για μια Υγιεινή Ζωή» με άδεια από το Υπουργείο Παιδείας στις τάξεις Α’, Δ’ και Στ’ δεκαπέντε Δημοτικών Σχολείων του καλλικρατικού δήμου Βόλου. Στο πρόγραμμα συμμετείχε το σύνολο της σχολικής κοινότητας, 911 παιδιά, γονείς και εκπαιδευτικό προσωπικό από 15 Δημοτικά Σχολεία του δήμου Βόλου φτάνοντας συνολικά τους 2.500 ωφελουμένους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας το 65% των παιδιών είχε φυσιολογικό βάρος, ενώ αντίθετα το ποσοστό υπέρβαρων και παχύσαρκων παιδιών ήταν κατά μέσο όρο 35%.

Σε σχέση με στοιχεία της περασμένης πενταετίας παρατηρείται ότι τα ποσοστά της παχυσαρκίας δεν αυξήθηκαν, αντίθετα παρατηρήθηκε μια μείωση της τάξης του 2%. Πιο ειδικά: Σχετικά με την διατροφή, τα παιδιά συμπλήρωσαν ερωτηματολόγιο Διατροφής, Ασκησης και Διαχείρισης του ελεύθερου χρόνου, καλύπτοντας θεμελιώδεις θεματικές ενότητες που είχαν σχέση με τη διατροφή το προηγούμενο 24ωρο, την παρακολούθηση τηλεόρασης, το παιχνίδι έξω από το σπίτι, συμμετοχή σε σπορ κλπ.

Μετά τη συμπλήρωση του ερωτηματολογίου τα παιδιά συμμετείχαν σε παιχνίδι στο οποίο αποφάσισαν αν είναι νόστιμα και αν είναι υγιεινά τα τρόφιμα που συνήθως τρώνε ως απογευματινό. Στο τέλος κλήθηκαν να σκεφτούν τι θα μπορούσαν να κάνουν με τα τρόφιμα που θεωρούν ότι είναι νόστιμα αλλά κρίνουν ότι δεν είναι και τόσο υγιεινά.

Στη βιωματικού τύπου παρέμβαση με θέμα τη διατροφή στη σχολική τάξη, διαπιστώθηκε ότι ακόμα και τα παιδιά της Α΄ τάξης, έχουν ικανοποιητικές γνώσεις για τις ομάδες των τροφών, τη θερμιδική αξία, τα συντηρητικά, τα χρώματα και τα πρόσθετα των τροφών. Συζητήθηκε η σημασία του πρωινού και ο λόγος για τον οποίο θεωρείται το πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας και διαπιστώθηκε ότι ειδικά στα παιδιά της Α’ υπάρχει ταύτιση της έννοιας του υγιεινού με αυτής του νόστιμου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που προέκυψαν από τη συλλογή και επεξεργασία του ερωτηματολογίου βρέθηκε ότι τα παιδιά λαμβάνουν σε μεγάλο ποσοστό και τα πέντε γεύματα της ημέρας, πρωινό 79,8%, δεκατιανό 98,2%, μεσημεριανό 95,8%, απογευματινό 77,8%, βραδινό 90,6%.

Η κατανάλωση τροφών υψηλής θερμιδικής αλλά χαμηλής θρεπτικής αξίας αγγίζει τα υψηλότερα ποσοστά για το δεκατιανό γεύμα και το απογευματινό, ενώ παραμένει η συνήθεια του μαγειρεμένου μεσημεριανού σπιτικού φαγητού.

Πάνω από τα δύο τρίτα (70%) των παιδιών καταναλώνουν τη συνιστώμενη ποσότητα γαλακτοκομικών (τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα). Το 33,8% τρώει την συνιστώμενη ποσότητα δημητριακών. Το 20,1% καταναλώνει την συνιστώμενη ποσότητα φρούτων.

Συμπερασματικά προκύπτει ότι παρότι τα παιδιά τρέφονται ικανοποιητικά σε σημαντικό βαθμό στην εκτός σπιτιού τους διατροφή καταναλώνουν χαμηλής διατροφικής και υψηλής θερμιδικής αξίας προϊόντα.

Εμβολιαστική κάλυψη

Στο πλαίσιο, εξάλλου, του ίδιου προγράμματος, ελέγχθηκαν τα βιβλιάρια υγείας από 600 παιδιά. Το 82,7 % των παιδιών είχε πλήρη εμβολιαστική κάλυψη με εξαίρεση το εμβόλιο της φυματίωσης όπου σε ποσοστό 39,2% δεν είχε γίνει. Στην προηγούμενη πενταετία (2006-2010) η κάλυψη έφτανε το 73,7% ενώ οι ελλείψεις σχετικά με το εμβόλιο της φυματίωσης άγγιζαν το 66,6%.

Φαίνεται επομένως ότι υπάρχει μια βελτίωση σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια τόσο όσον αφορά την πλήρη εμβολιαστική κάλυψη όσο και την κάλυψη του εμβολιασμού για φυματίωση.

Το 17,3% των παιδιών δεν είχε συμπληρώσει όλες τις δόσεις των υποχρεωτικών για την ηλικία τους εμβολίων, με κύρια έλλειψη του εμβολίου ενάντια στον τέτανο-διφθερίτιδα και κοκίτη. Στην πενταετία 2006-2010, 26,2 % από τα παιδιά δεν είχαν συμπληρώσει όλες τις δόσεις των υποχρεωτικών για την ηλικία εμβολίων με κύρια έλλειψη του εμβολίου ιλαράς ερυθράς παρωτίτιδας. Φαίνεται επομένως ότι και εδώ παρατηρείται σταδιακή βελτίωση του δείκτη.

Ενα σαφές συμπέρασμα που εξήχθη, είναι ότι στην περίπτωση συγκέντρωσης μεγάλου αριθμού παιδιών ΡΟΜΑ οι δείκτες της εμβολιαστικής κάλυψης μειώνονται δραματικά, γεγονός που σημαίνει ότι υπάρχει έλλειμμα ενημέρωσης στη συγκεκριμένη πληθυσμιακή ομάδα και επομένως ανάγκη για μεγαλύτερη και ουσιαστικότερη παρέμβαση.

Διαχείριση ελεύθερου χρόνου

Σύμφωνα με τα στοιχεία που προέκυψαν μέσα από το ερωτηματολόγιο Διατροφής, Ασκησης και Διαχείρισης Ελεύθερου Χρόνου, από τα 563 παιδιά που απάντησαν στην ερώτηση αν έχουν παίξει στη γειτονιά την προηγούμενη ημέρα, 339 απάντησαν θετικά (60,2%).

Επίσης 564 παιδιά απάντησαν στην ερώτηση σχετικά με συμμετοχή σε κάποιου τύπου οργανωμένη άσκηση και από αυτά 363 παιδιά (64,4%) δήλωσαν ότι συμμετέχουν σε κάποιο αθλητικό σωματείο.

Πιο ειδικά τα παιδιά της Α΄ τάξης φάνηκε ότι παίζουν σε καθημερινή βάση τουλάχιστον μια ώρα την ημέρα παιχνίδια σε ποσοστό 80%, το 64,4% των παιδιών συμμετέχει σε μορφές οργανωμένης αθλητικής δραστηριότητας κάνοντας κάποιο σπορ, ενώ το ποδήλατο και το περπάτημα προτιμάται σε ποσοστό περίπου 70% στα Σαββατοκύριακα με την οικογένεια και τους φίλους.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου