ΤΟΠΙΚΑ

Μέτρα υπέρ επαγγελματιών και εργαζομένων ζητούν οι ξενοδόχοι της Μαγνησίας

μέτρα-υπέρ-επαγγελματιών-και-εργαζομ-788392

Η θέσπιση ειδικού καθεστώτος για τα ξενοδοχεία συνεχούς λειτουργίας, η επάνοδος των ρυθμίσεων των 100 δόσεων με πιο απλουστευμένες και ευέλικτες διαδικασίες και ταυτόχρονα η κατάργηση της κατάσχεσης τραπεζικών λογαριασμών εις χείρας τρίτων, αποτέλεσαν το βασικό κορμό των αιτημάτων που έθεσαν οι ξενοδόχοι της Μαγνησίας στον υπουργό Εργασίας.

Στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε προχθές Δευτέρα 29 Αυγούστου μεταξύ του υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Γ. Κατρούγκαλου, με τα Επιμελητήρια όλης της χώρας, παρευρέθη και ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Ν. Μαγνησίας, Γιώργος Ζαφείρης. Η Ενωση Ξενοδόχων Ν. Μαγνησίας ήταν η μοναδική Ενωση Ξενοδόχων παρούσα στη συνάντηση, με απώτερο σκοπό να ακουστεί και η «φωνή» των ξενοδόχων.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης ο κ. Ζαφείρης παρουσίασε ξανά το υπόμνημα που είχε καταθέσει από τον Μάρτιο του 2016 η Ενωση Ξενοδόχων προς τον υπουργό.

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στα ακόλουθα σημεία:

Στο ειδικό καθεστώς που θα πρέπει να ισχύσει για τα ξενοδοχεία συνεχούς λειτουργίας του Nομού μας, τα οποία λόγω της κρίσης δουλεύουν μόνο τα σαββατοκύριακα αλλά διατηρούν το προσωπικό, παράλληλα δε να δίνει τη δυνατότητα σε όλες τις μορφές των επιχειρήσεων να εργάζονται οι συγγενείς πρώτου βαθμού, χωρίς να κινδυνεύουν από πρόστιμα.

Στην πρόσφατη ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας για την επιδότηση θέσεων εργασίας στις μικρές επιχειρήσεις τονίστηκε ότι πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στις επιχειρήσεις οι οποίες απολύουν προσωπικό μετά τις καλοκαιρινές περιόδους και θα πρέπει και αυτές να μπορέσουν να ενταχθούν σε αυτό το πρόγραμμα.

Ζητήθηκε να επανέλθουν οι ρυθμίσεις των 100 δόσεων με πιο απλουστευμένες και ευέλικτες διαδικασίες. Ιδιαίτερα σε ότι αφορά τον ΟΑΕΕ, ζητήθηκε να «παγώσουν» οι παλιές οφειλές ώστε να δοθεί μια ανάσα στις επιχειρήσεις (επιλέγοντας παράλληλα την κλάση την οποία θέλουν να βρίσκονται) και να δοθεί η δυνατότητα να εισπράξει χρήματα το ταμείο το οποίο βρίσκεται υπό κατάρρευση.

Οι επαγγελματίες αποφάνθηκαν ότι είναι σύμφωνοι στην πληρωμή μισθών και ασφαλιστικών εισφορών μέσω του τραπεζικού συστήματος. Τόνισαν, ωστόσο, ότι πρέπει να καταργηθεί η κατάσχεση εις χείρας τρίτων των τραπεζικών λογαριασμών των επιχειρήσεων, παράλληλα δε να καταργηθεί η πάγια εντολή για την πληρωμή των εισφορών.

Ιδιαίτερη συζήτηση έγινε για το αν οι επιχειρηματίες πρέπει να θεωρούνται εργαζόμενοι, οι οποίοι την τελευταία πενταετία είναι απλήρωτοι και ανασφάλιστοι. Όπως επισημάνθηκε, πρέπει η πολιτεία να μεριμνήσει και για αυτούς οι οποίοι διατηρούν τις επιχειρήσεις τους χωρίς να απολύουν εργαζόμενους και τονίστηκε στον κύριο Υπουργό ότι θα πρέπει να επέμβει «χειρουργικά» άμεσα καθότι οι μακροχρόνιες «θεραπείες» με επιδοτήσεις και άλλα μέσα για την μείωση της ανεργίας είναι χρήσιμες μεν και μας βρίσκει σύμφωνους αλλά θα πρέπει να αναλογιστούμε και την διατήρηση των ήδη υπαρχόντων θέσεων.

«Οσον αφορά στο ΕΣΠΑ – καθώς στη συνάντηση παρευρέθηκαν και εκπρόσωποι του υπουργείου Οικονομικών – επαναλάβαμε ότι εφόσον θα πρέπει να θεωρούνται οι επιχειρηματίες εργαζόμενοι να μην υπάρχει η ανάγκη της μιας μονάδας εργασίας προκειμένου να μπορούν και πολύ μικρές επιχειρήσεις να ενταχθούν σε αυτά τα προγράμματα» υπογραμμίζει ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Μαγνησίας, Γιώργος Ζαφείρης.

Η συνάντηση έγινε σε θετικό κλίμα και δόθηκε η διαβεβαίωση ότι πολλά από αυτά τα θέματα τα επεξεργάζονται ήδη και θα δοθούν σύντομα λύσεις. Κλείνοντας, ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων διατυπώνει ευχαριστίες «στον υπουργό, τους υφυπουργούς, την πρόεδρο του ΟΑΕΔ και τους γενικούς γραμματείς του υπουργείου για την άνευ προηγουμένου τρίωρη παρουσία τους στη συνάντηση, κάτι το οποίο, αν δε μας απατά η μνήμη μας, σημειώνει, έγινε για πρώτη φορά, έτσι ώστε να δοθεί η δυνατότητα να ακουστούν όλες οι φωνές και οι απόψεις».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου