ΤΟΠΙΚΑ

Γιατί είναι καλό που γίνονται μικροί σεισμοί στην πόλη του Βόλου

γιατί-είναι-καλό-που-γίνονται-μικροί-σ-789528

«Μικρού μεγέθους σεισμικά γεγονότα», τα οποία δεν «εμπνέουν ανησυχία» χαρακτηρίζει τις σεισμικές δονήσεις που σημειώθηκαν τα τελευταία εικοσιτετράωρα στο θαλάσσιο χώρο του Παγασητικού, νότια της πόλης, ο Μάρκος Βαξεβανόπουλος, υποψήφιος διδάκτορας Γεωλογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Σε άρθρο του, που παρατίθεται αυτούσιο στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ, ο κ. Βαξεβανόπουλος επισημαίνει ότι με αυτό τον τρόπο εκτονώνεται ουσιαστικά η δύναμη του ενεργού ρήγματος και κατά συνέπεια δεν πρέπει να ανησυχεί ο κόσμος.

Στο ίδιο άρθρο, ο υποψήφιος διδάκτορας Γεωλογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης αναφέρει τα εξής:

Τα πολυάριθμα μικρού μεγέθους σεισμικά γεγονότα που σημειώθηκαν στα νότια της πόλης του Βόλου τα τελευταία εικοσιτετράωρα μόνο ανησυχία δεν πρέπει να μας προκαλέσουν.

Ο Βόλος είναι δυνατόν να επηρεαστεί από μεγάλα και μικρά ενεργά ρήγματα λόγω γειτνίασής του με αυτά. Από τα πιο σημαντικά ρήγματα είναι το λεγόμενο ρήγμα Αλμυρού – Νέας Αγχιάλου το οποίο εκτείνεται από τον Αλμυρό μέχρι τη Νέα Αγχίαλο και πιθανότατα συνεχίζεται μέσα στον Παγασητικό κόλπο και στη χερσαία περιοχή των Λεχωνίων. Είναι υπεύθυνο για το σεισμό της 9ης Ιουλίου 1980 με μέγεθος 6.5 κατά το οποίο καταστράφηκαν 5.222 οικοδομές σε Μαγνησία, Λάρισα και Φθιώτιδα, ενώ είχαμε 24 τραυματισμούς. Τον Απρίλιο του 1955, το ίδιο ρήγμα είχε καταστρέψει ολοσχερώς 459 οικοδομές, ενώ τα μισά σπίτια της πόλης του Βόλου επηρεάστηκαν σοβαρά. Σημειώθηκαν δεκάδες τραυματισμοί και ένας νεκρός. Ενα άλλο μεγάλο ενεργό ρήγμα υφίσταται στην περιοχή του Βελεστίνου το οποίο χωρίζει τους νότιους πρόποδες του όρους Χαλκοδονίου από την πεδινή έκταση και τις λοφοσειρές της Κοκκίνας. Είναι πιθανότατα υπεύθυνο για το μεγάλο σεισμό του 1957 που κατέστρεψε αρκετές οικοδομές σε Βελεστίνο και Στεφανοβίκειο, ενώ επηρέασε όλη Μαγνησία τη Λάρισα και τη Φθιώτιδα.

Ο σεισμός που σημειώθηκε τα ξημερώματα της Κυριακής 28 Αυγούστου 2016 με μέγεθος 3.6 σχετίζεται με το ρήγμα Αλμυρού – Νέας Αγχιάλου. Εντοπίζεται 12 χιλιόμετρα νότια της πόλης του Βόλου και σε βάθος 5 χιλιομέτρων. Τον ακολούθησαν μικρότερα σεισμικά γεγονότα, στην πλειονότητά τους μη αισθητά από τον άνθρωπο. Εκ πρώτης ανάγνωσης πολλοί είναι οι συμπολίτες που ανησύχησαν. Αντίθετα όμως θα πρέπει να είμαστε ανακουφισμένοι, διότι εκτονώνεται η δυναμική παραμόρφωση στην περιοχή αυτού του μεγάλου ρήγματος που συγκεντρωνόταν εδώ και καιρό. Η δυναμική παραμόρφωση συσσωρεύεται για αρκετά χρόνια και εάν δεν εκτονώνεται με μικρού μεγέθους γεγονότα, μπορεί να οδηγήσει πολλές φορές σε έναν αρκετά μεγάλο και καταστρεπτικό σεισμό. Τα μικρά σεισμικά γεγονότα που σημειώνονται νοτίως του Βόλου δεν μας επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό και παράλληλα εκτονώνουν τη συσσώρευση ενέργειας που σε αντίθετη περίπτωση μετά από δεκαετίες θα οδηγούσε σε έναν πιο μεγάλο σεισμό.

Βέβαια θα πρέπει να νιώθουμε ασφαλείς και για έναν επιπρόσθετο και βασικό λόγο. Από το 1959 ισχύει ο Αντισεισμικός Κανονισμός στη χώρα μας που ορίζει τη σεισμικότητα ανά περιοχή και με βάση αυτόν κατασκευάζονται οι νεότερες κατασκευές. Ο Κανονισμός αυτός αναθεωρείται συνεχώς με τελευταία σημαντική αναθεώρηση αυτή του έτους 2000. Οι σύγχρονες κατασκευές δεν έχουν να φοβηθούν έναν μεγάλο σεισμό, εφόσον έχουν τηρηθεί όλες οι προϋποθέσεις και οι οδηγίες. Παρόλα αυτά ο ενδελεχής έλεγχος των δημοσίων κτηρίων σε κάθε Δήμο πρέπει να είναι συνεχής και υποχρεωτικός. Τέλος, βασικό είναι ο κάθε Δήμος και Περιφέρεια να οργανώνουν επισταμένα τις υπηρεσίες και τις δομές Πολιτικής Προστασίας, γιατί με τη φύση ποτέ δεν μπορείς να είσαι απόλυτα σίγουρος.

«Κάλλιο το προλαμβάνειν του θεραπεύειν», καταλήγει το άρθρο.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου