ΤΟΠΙΚΑ

Εντείνονται οι δράσεις πρόληψης στα σχολεία σε συνεργασία με περιφερειακές ομάδες

εντείνονται-οι-δράσεις-πρόληψης-στα-σ-789928

Εντείνονται οι δραστηριότητες πρόληψης και ενημέρωσης που θα πραγματοποιηθούν και φέτος στα σχολεία και των δύο βαθμίδων εκπαίδευσης, με επιπλέον αβαντάζ τις περιφερειακές ομάδες διαχείρισης περιστατικών, οι οποίες θα συντονίζουν τις δράσεις που θα υλοποιηθούν σε κάθε σχολείο.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο του Υπουργείου Παιδείας έχουν δημιουργηθεί δύο περιφερειακές ομάδες διαχείρισης περιστατικών, μια σε επίπεδο πρωτοβάθμιας και μια, αντίστοιχα, σε επίπεδο δευτεροβάθμιας, οι οποίες έχουν ακτίνα δράσεις σε όλη τη Μαγνησία.

Μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο Αντώνης Πλαγεράς, υπεύθυνος του συμβουλευτικού σταθμού νέων της διεύθυνσης δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Μαγνησίας, αναφέρει ότι: «σε κάθε σχολείο υπάρχει μια ομάδα διαχείρισης περιστατικών. Οι συγκεκριμένες ομάδες θα έρθουν σε άμεση επαφή με εμάς και θα καθορίσουμε πως θα κινηθούμε στη διάρκεια της νέας σχολικής χρονιάς. Θα επιμορφωθούν, προσθέτει ο ίδιος, κάποια άτομα σε πρώτη φάση που θα είναι υπεύθυνοι σε κάθε σχολείο, για να λειτουργούν ως πολλαπλασιαστές».

Η εγκύκλιος για τις συντονιστικές ομάδες κοινοποιήθηκε τον περασμένο Απρίλιο, η διαδικασία ολοκληρώθηκε μέσα στο καλοκαίρι και ο προγραμματισμός δράσεων θα ξεκινήσει το Σεπτέμβριο.

Σε κάθε σχολείο θα υπάρχει μια ομάδα που θα έρχεται σε επαφή με τα παιδιά, προκειμένου να επέμβει άμεσα σε οποιοδήποτε πρόβλημα που πιθανόν παρουσιαστεί στο σχολείο. Παράλληλα θα υπάρχει άμεση επαφή των συγκεκριμένων εκπαιδευτικών με τις περιφερειακές ομάδες, ώστε να μπορούν να επιλύονται τα προβλήματα πολύ πιο γρήγορα και άμεσα, σε πλαίσιο συντονισμένων ενεργειών πρόληψης και συνεργασίας.

Οι πρωτοβουλίες πρόληψης, ενημέρωσης και παρέμβασης που επικεντρώνονται στην ενδοσχολική βία, τις παραβατικές συμπεριφορές και κάθε μορφή εξάρτησης, συμπεριλαμβανομένου του διαδικτύου, καθίστανται πλέον πιο ευέλικτες. Όπως εξηγεί παράλληλα ο κ. Πλαγεράς: «θα λειτουργούμε ως ομάδα, ενώ παράλληλα το κάθε μέλος θα έχει τις αρμοδιότητές του σε ορισμένα σχολεία, σύμφωνα με την οδηγία που έδωσε το Υπουργείο».

Στο μεταξύ, θα συνεχιστούν οι παράλληλες δράσεις με το ΚΕΘΕΑ, τον ΟΚΑΝΑ και όλες τις υπόλοιπες συμβουλευτικές δομές με τις οποίες έχει αναπτυχθεί συνεργασία, οι επιμορφώσεις εκπαιδευτικών και οι αντίστοιχες δράσεις προς όφελος των μαθητών, προκειμένου να αντιμετωπίζονται και να επιλύονται άμεσα όλα τα προβλήματα που ενδέχεται να παρουσιαστούν στο ενδοσχολικό περιβάλλον, αλλά και ευρύτερα.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου